ZorginBeeld Frank Muller

Veelgestelde vragen over jeugd, zorg en participatie

De veranderingen in de zorg roepen uiteraard vragen op. Onderstaand een aantal veelgestelde vragen.

Wat merken wij concreet van de overheveling van jeugdzorgtaken naar de gemeente?

In 2015 houden alle jongeren die al een indicatie hebben hun hulp bij dezelfde zorgaanbieder. Voor hen verandert er volgend jaar niet veel. De gemeente richt zich in eerste instantie op het goed vormgeven van de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg. Later is er ruimte om te kijken naar nieuwe innovatieve vormen van jeugdhulp. Dit zal waarschijnlijk vanaf 2016 spelen. Dan kunnen er wel wijzigingen optreden in de keuze voor zorgaanbieders.

Wat verandert er voor Wajongers?

Voor de jongeren die nu al een Wajong-uitkering hebben verandert er niets. Zij blijven bij het UWV. Voor nieuwe Wajongers met arbeidsvermogen geldt dat zij met de Participatiewet te maken krijgen.

Ik heb een Wsw-indicatie. Wat verandert er voor mij?

Heeft u een Wsw-indicatie en op 1 januari 2015 een Wsw-dienstverband voor onbepaalde tijd, dan verandert er niets. U behoudt uw rechten en plichten in het kader van de Wsw. Vanaf 1 januari 2015 is er geen instroom meer mogelijk in de Wsw. Alle mensen met een Wsw-indicatie die nog op de wachtlijst voor de Wsw staan of een tijdelijk Wsw-dienstverband hebben, vallen vanaf dan onder de Participatiewet.

Wat verandert er op het gebied van de huishoudelijke hulp?

De huidige gebruikers die huishoudelijke hulp willen houden, moeten zich op termijn wenden tot de particuliere markt of dit regelen met bijvoorbeeld buren, familie of vrienden. Uiteraard biedt de gemeente een vangnet voor mensen die het niet kunnen redden of betalen. Zij kunnen een beroep doen op de Bijzondere Bijstand.

Hoe zit het precies met HH1 en HH2?

De huishoudelijke hulp voor mensen die het lichamelijk niet aankunnen, noemen we HH1. Daarnaast zijn er mensen die ook mentaal gezien het huishouden niet aankunnen. Deze vorm van huishoudelijke hulp noemen we HH2. Voor de groep mensen die nu HH1 heeft gaat vanaf 1 januari 2015 een overgangstermijn van maximaal één jaar gelden. Als de indicatie in 2015 afloopt duurt de overgangstermijn tot die datum. Voor de groep mensen die nu HH2 heeft geldt dat ze hun hulp behouden totdat de indicatie afloopt. Hiervoor geldt geen overgangstermijn.

ZorginBeeld Frank Muller

Is de gemeente wel toegerust voor al deze nieuwe taken?

De gemeente voert al een flink aantal jaren de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. De consulenten hebben daardoor ruime ervaring in het voeren van gesprekken met Wmo-klanten, het onderzoeken van vragen en problemen én het organiseren van een passende oplossing. Het team waarmee u te maken krijgt als u een zorgvraag heeft, bestaat, naast gemeentemedewerkers, uit medewerkers van MEE IJsseloevers, Bureau Jeugdzorg Overijssel, Vriendendiensten GGZ, Mindfit (praktijkondersteuner GGZ) en AMW De Kern. Ook zal een wijkverpleegkundige aansluiten. Het team is verantwoordelijk voor de intake, het opstellen van de ondersteuningsplannen en voor het inschakelen van een instantie die de zorg of ondersteuning daadwerkelijk gaat leveren.

Ik heb geen netwerk van familie, vrienden of buren. Hoe moet ik dan zelf hulp regelen?

Wij willen hier graag met u over in gesprek. We bekijken dan wat u nodig heeft om, zo mogelijk, uw netwerk te vergroten en/of te versterken. We zullen samen met u zoeken naar passende oplossingen voor uw vragen.

Meer veelgestelde vragen en natuurlijk de antwoorden vindt u op www.olst-wijhe.nl/meedoenopmaat.