Netwerk coördinator WelZijn Minie Kettelarij

“Sociale samenhang in Olst-Wijhe prijzenswaardig”

Een grote bereidwilligheid om elkaar te helpen, constateert netwerk coördinator WelZijn Olst-Wijhe Minie Kettelarij. “Dat is fijn, want door vrijwilligers van onder meer burenhulp en hulpdiensten in Olst en Wijhe vangen we veel potentiële problemen op.”

Grote groep vrijwilligers

Op het gebied van welzijn alleen al zijn er zo’n 120 vrijwilligers die zich bereid tonen om te helpen op diverse terreinen: begeleid vervoer, boodschappen, gezelschap, thuisadministratie, computerondersteuning, ondersteuning allochtonen en meer.

Vertrouwensband

Stichting WelZijn houdt rekening met de talenten en wensen van vrijwilligers en hulpvragers.

“Op basis daarvan matchen we mensen. Na een vrijwillige dienst ontstaat vaak een vertrouwensband en langduriger contact; vrijwilligers gaan ook met andere klussen helpen of signaleren problemen. Die melden ze bij ons, waarna wij een passende oplossing zoeken. Ook als vrijwilligers zelf ergens tegenaan lopen, kunnen ze bij ons terecht.”

Wederkerigheid

“Er is een grote mate van wederkerigheid”, vervolgt Minie. “Veel hulpvragers die tijdelijk een beroep op vrijwilligers doen, zetten zich voor iemand anders in. Zo was er laatst iemand die vervoer nodig had, omdat hij korte tijd niet zelf kon autorijden vanwege een oogoperatie.

Later hielp de hulpvrager in het Noaberhuus. Daaraan merk je dat Olst-Wijhe een sociale gemeente is!”

Kijk voor meer informatie op www.welzijnolstwijhe.nl.

Beroepskrachten WelZijn Minie en Dinie.


Centrum voor Jeugd en Gezin en toegangsteam verdelen taken

“Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) verandert. Er komt een duidelijker onderscheid tussen preventieve en vroegtijdige ondersteuning aan de ene kant en zwaardere zorg aan de andere kant”, aldus manager GGD IJsselland Anoushka Knoef.

Nu vormen het maatschappelijk werk van de Kern, de jeugdgezondheidszorg van de GGD IJsselland, de thuisbegeleider van Carinova, de praktijkondersteuner van de huisartsen, MEE en Bureau Jeugdzorg samen het CJG. Vanaf 1 januari 2015 komt er naast het CJG een toegangsteam, waar de praktijkondersteuner, MEE, de Kern en Bureau Jeugdzorg deel van gaan uitmaken.

De andere instellingen blijven binnen het CJG. Schakel tussen het CJG en het toegangsteam vormt een CJG-medewerker, die eveneens plaatsneemt in het toegangsteam.”

Vroegtijdig ingrijpen

“Het CJG gaat zich bezighouden met in een vroeg stadium signaleren en aanpakken van ontwikkelingsachterstanden en andere problemen om te voorkomen dat later zwaardere zorg nodig is. Dat doen we in overleg met het gezin. Waar multicomplexe problemen voorkomen of zwaardere zorg vereist is, gaat het toegangsteam aan de slag.”

Dichtbij

Wat niet verandert is dat ouders, kinderen en jongeren voor al hun opvoed- en opgroeivragen terechtkunnen bij het CJG. “

“We blijven dichtbij en aanwezig: in scholen, op peuterspeelzalen en bij sportverenigingen. Ook zijn we te vinden via huisartsen en benaderbaar via spreekuren of door gewoon eens binnen te lopen.”

Kijk voor meer informatie op cjg.olst-wijhe.nl.