Zorgboerderij ’t Hamel

Persoonlijke benadering haalt ouderen uit isolement

“Gezelligheid en gemoedelijkheid staan voorop bij Zorgboerderij ’t Hamel. De ouderen die bij ons komen herkennen veel bij elkaar en krijgen het gevoel er weer bij te horen”, vertelt Ans Rijpkema enthousiast als we haar vragen naar de dagbesteding in de zorgboerderij, die zij samen met haar man runt.

“In ’t Hamel ervaren (veelal dementerende) ouderen dat ze, ondanks lichamelijke en/of geestelijke beperkingen, nog meedoen aan de maatschappij. Op doordeweekse dagen komen ze tussen negen uur ’s ochtends en vier uur ’s middags bij ons. De vaste begeleiders staan dan klaar om hen te ondersteunen en te begeleiden.”

Activiteiten

Er zijn volop mogelijkheden voor activiteiten en werkzaamheden, binnen én buiten. “We beginnen ’s ochtends met een kopje koffie of thee. Daarna helpen de ouderen met het voorbereiden van de warme maaltijd, die we ’s middags nuttigen. Ook helpen ze met het verzorgen van de dieren op de boerderij en maken we een wandeling. Daarnaast bieden we verschillende activiteiten. Zo komt er twee keer per week een fysiotherapeut langs en de pedicure en kapper komen op afspraak.”

Persoonlijke benadering

Alle activiteiten zijn vrijwillig en sluiten zo veel mogelijk aan bij de persoonlijke voorkeur van mensen. “Wie niet wil of kan meedoen, hoeft dat niet. We proberen de ouderen wel te stimuleren om mee te doen. Daarbij helpt het dat we zelf enthousiast zijn en meedoen. De ervaring leert dat mensen in het begin soms huiverig zijn om een activiteit op te pakken, maar uiteindelijk toch met plezier meedoen.”

Isolement doorbreken

“Door contact met leeftijdsgenoten in kleine groepen merken ouderen dat ze niet de enigen zijn die vergeetachtig worden. Dit, en de persoonlijke aandacht en begeleiding die ze op de zorgboerderij ontvangen, haalt ze uit hun isolement en dat is waardevol.”

Kleinschalige Zorg Salland

In 2011 besloot een aantal kleine zorgaanbieders in de regio te gaan samenwerken onder de naam Kleinschalige Zorg Salland. De zorgaanbieders bieden dagbesteding aan uiteenlopende doelgroepen (kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen) op verschillende locaties (ateliers, zorgboerderijen, kwekerijen­ en werk- en leerbedrijven). Betrokkenheid, persoonlijke zorg en begeleiding, en korte lijnen staan hoog in het vaandel. Sommige locaties bieden logeermogelijkheden en kortdurende opvang of inwoning. Kijk voor meer informatie op www.kleinschaligezorgsalland.nl.

Breed Samenwerkingsverband Welzijn

Het uitgangspunt van de veranderingen in de zorg is dat mensen zo veel mogelijk de regie behouden over hun leven en zo min mogelijk afhankelijk zijn van de overheid. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vraagt om een efficiënte manier van omgaan met ondersteunings- en hulpvragen van inwoners. Om dit te bereiken hebben vijf organisaties de handen ineengeslagen: Maatschappelijk werk (De Kern), Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel (SVTO), Stichting Welzijn Olst Wijhe (SWOW) en Stichting Kulturhus Olst-Wijhe (SKOW).

Zij vormen samen het Breed Welzijnsverband (BWV). Het BWV organiseert ondersteuning en hulp zo dichtbij mogelijk en zo licht mogelijk. Dit betekent voor de inwoner die om ondersteuning of hulp vraagt dat:

  • De eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden centraal staan
  • De geboden begeleiding maatwerk is
  • Er gewerkt wordt met vrijwilligers waar dat kan en met betaalde krachten waar dat moet.