“Veranderingen in sociaal domein raken iedereen. Denk en praat mee!”

De Wmo Adviesraad is dé plek voor de belangenbehartiging van alle inwoners van de gemeente Olst-Wijhe, vindt voorzitter Marjan Neesman. “De veranderingen op het gebied van zorg, jeugd en werk gaan iedereen aan. Dus of je nu ervaringsdeskundige of maatschappelijk betrokken bent, praat en doe mee.”

De veranderingen op sociaal gebied baren de adviesraad zorgen, maar er zijn ook kansen. “Hoe groot wordt de omslag? En zijn de wijzigingen haalbaar? Die vragen houden ons bezig. Tegelijkertijd zijn de veranderingen een mooie manier om tot een maatschappij te komen waarin iedereen kan meedoen. Daarvoor moeten we weer meer naar elkaar gaan omzien.”

Coördinatie zorg gewenst

Er zijn veel mantelzorgers en vrijwilligers die zich inzetten voor familie, vrienden en kennissen. “Dat is belangrijk, maar zij kunnen het niet alleen. Professionele hulp blijft nodig. Het zou goed zijn als de coördinatie van de formele en informele zorg ergens gemonitord wordt. Een persoon die mogelijke ‘gaten’ in de zorg signaleert door het wegvallen van een mantelzorger of vrijwilliger en deze laat opvullen.”

Praat mee

Als lid van de adviesraad participeert u op een waardevolle manier aan de samenleving. “De Wmo Adviesraad vertegenwoordigt alle inwoners van de gemeente; mensen met een beperking, chronisch zieken, ouderen én inwoners die ogenschijnlijk niets met de Wmo te maken hebben. Zelfs als u niet tot de doelgroepen behoort, gaan de veranderingen u aan. Dit is het moment om dingen anders aan te pakken. Grijp deze kans.”


Langer thuis wonen… Vroeg beginnen!

Mensen worden steeds ouder en willen meestal graag zo lang mogelijk thuiswonen. Ze zijn gehecht aan hun huis en koesteren de contacten in de buurt. Ook het overheidsbeleid is erop gericht dat ouderen langer thuis blijven wonen. Je komt niet zomaar meer in een verzorgingstehuis terecht.

De overheidsplannen gaan uit van zelfredzaamheid, mantelzorg en een sterke beperking van het gebruik van instellingen. De gemeente en de wijkverpleegkundigen kunnen ouderen helpen langer thuis te blijven wonen. Zij zorgen voor ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Daarnaast komen er steeds meer ICT-toepassingen die de kwaliteit van leven en wonen verbeteren.

Bewustmaking

Maar het begint bij de ouder wordende mens zelf. Wat kan iemand zelf doen om langer thuis te kunnen blijven wonen? De gemeente Olst-Wijhe doet daarom mee aan een provinciale campagne met als motto Lang zult u wonen. Deze campagne, mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, loopt in vrijwel alle Overijsselse gemeenten en is erop gericht 50+’er bewust te maken van de mogelijkheid om hun huis zo aan te passen, dat ze er ook later kunnen blijven wonen.

Meer informatie

Wie denkt er nu als 50+’er al aan het toekomstbestendig maken van de woning? Toch is het goed om te doen; oplossingen leveren een verhoging van het wooncomfort op, dus waarom wachten tot later? De website www.langzultuwonen.nl geeft onder meer een virtuele rondleiding door een driedimensionaal huis. In elk vertrek zijn slimme tips te ontdekken. Ook kunnen op de website folders worden gedownload. Voor mensen zonder computer zijn deze in een papieren versie bij de gemeente op te vragen. Lang zult u wonen: veel woonplezier!