Cursusaanbod Larikslaan2

Gedurende het jaar organiseert Larikslaan2 diverse trainingen en workshops. Op www.sociaalplein-leusden.nl staat een overzicht van de cursussen en ziet u voor welke u kunt aanmelden. De cursussen variëren van deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers tot trainingen voor kinderen die de stap naar de basisschool maken. Ook komen er regelmatig nieuwe trainingen bij als blijkt dat daar behoefte aan is.

 

Een greep uit het cursusaanbod:

• ‘Hier ben ik’, sociale vaardigheidstraining voor kinderen van diverse leeftijden.
• ‘Bij de Kameleon Thuis’ training voor kinderen die thuis stress ervaren.
• Assertiviteitstraining voor volwassenen
• Omgaan met dementie voor mantelzorgers
• ‘Hoe blijf ik op de been’, training voor mantelzorgers

Hier ben ik!

Veel kinderen kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze verlegen of onzeker zijn, moeite hebben om voor zichzelf op te komen of het lastig vinden om contact te leggen. Hier ben ik! leert kinderen steviger in hun schoenen te staan, weerbaarder te worden en meer plezier te beleven aan sociale contacten. Dankzij de combinatie van sport, spel en oefeningen ervaren ze spelenderwijs wat het effect is van hun gedrag. Wat gebeurt er als je doet zoals je altijd doet en wat als je anders reageert, initiatief neemt, vertrouwt op de ander? Hier ben ik! is een combinatie van leren, ervaren èn doen.
De training wordt meerdere keren per jaar gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen en wordt verzorgd door Larikslaan2 in samenwerking met Buurtsportcoach.


Samen met vrijwilligers

Vrijwilligers maken veel mogelijk in Leusden. Larikslaan2 werkt samen met circa 125 vrijwilligers. Wat ze zoal doen? Ze bieden hulp bij de financiële thuisadministratie, rijden inwoners op afspraak met eigen auto naar locaties in en rond Leusden, zijn maatje of bijvoorbeeld lid van de Toetsingscommissie van Fonds Samenlevingsinitiatieven. Gedurende het jaar organiseert Larikslaan2 diverse workshops voor de vrijwilligers.

Maatjes – “Mijn vader geniet van de middagen met zijn maatje”

Carel’s vader is 85, redelijk vitaal, maar zijn geheugen laat hem af en toe in de steek. Omdat er om hem heen steeds meer mensen wegvallen, mist hij iemand om mee op stap te gaan. Via het Maatjesproject vond Carel een maatje voor zijn vader. “Ze bekijken samen vakantiefoto’s op de laptop of gaan ergens koffiedrinken. Hij geniet van de middagen dat Joost langskomt. En ook mij geeft het rust; mantelzorg combineren met een volle werkweek valt niet altijd mee.”

Maatjes gezocht

Wilt u echt iets betekenen voor een ander? Word dan maatje. Het maatjesproject Leusden zoekt verschillende maatjes voor inwoners die het niet alleen redden. Kijk eens bij de vacatures op www.sociaalplein-leusden.nl.

Assertiviteitstraining: ‘Het voelde meteen goed’

Anouk werkte jarenlang met plezier bij een klein notariskantoor. Tot ze werden overgenomen door een groot kantoor. “Ik was gewend te werken in een klein team, kende iedereen. Na de overname veranderde de cultuur. Per toerbeurt ben je voorzitter van het werkoverleg en als je niks zegt, groeit de stapel werk op je bureau maar door. Niets voor mij. Op advies van een vriendin heb ik me aangemeld voor de training. Met lood in mijn schoenen. Maar het voelde meteen goed. We kregen allerlei oefeningen en omdat de groep klein was, kon je ook ervaringen uitwisselen. Zo fijn om te merken dat je niet de enige bent én om te ervaren dat de tips werken. Ik zal nooit ‘haantje-de-voorste’ worden, maar ik voel me veel beter en durf mijn grenzen aan te geven.”
De training start meerdere keren per jaar. Ook haptonomie is onderdeel van de training.


Financiële administratie niet op orde? Dan kunt u een beroep doen op SMS

Moeite om rond te komen? Weet u niet waar dat aan ligt of hoe u bepaalde zaken moet regelen? Kunt u bijvoorbeeld wel wat hulp gebruiken bij het invullen van formulieren? Maak een afspraak met een vrijwilliger van SMS via Larikslaan2 of kom naar het (gratis) inloopspreekuur op maandag en donderdag van 13.00 – 15.00 uur.

“Ik zag door de bomen het bos niet meer”

Na de echtscheiding moest Hans ineens zelf de administratie doen. “Ik deed het onderhoud van het huis, mijn vrouw de financiën. Ik had geen idee wat te doen. Schoof het daarom maar voor me uit. De consulent van Larikslaan2, waar ik was om te praten over het spijbelen van mijn zoon, vroeg door over de situatie thuis en of ik het redde alleen. Zij gaf mij het advies om een afspraak te maken met SMS (Sociaal maatschappelijke steunpunt). Samen met de vrijwilliger heb ik alles doorgenomen en als ik ergens niet uitkom, bel ik hem. Langzaam maar zeker krijg ik weer grip op mijn financiën.”

 

 

_BT Clear