Samen met Larikslaan2 aan de slag

Zelf je leven regelen. Dat is wat de meeste mensen het liefste doen en het beste kunnen. Soms is wat hulp daarbij handig. Even op internet zoeken, iemand in de buurt om iets aan te vragen. Of net dat duwtje in de rug om erop uit te gaan, anderen te ontmoeten en mee te doen. Soms is er meer nodig. Soms is er meer nodig en is professionele begeleiding noodzakelijk.

“Ik kan niet wennen aan eten in mijn eentje”

Agnes (76 jaar) is sinds een jaar weduwe. Ze redt zich goed, maar vindt het vervelend om alleen te moeten koken en eten. Dat vertelde ze ‘en passant’ toen ze bij Larikslaan2 was voor een rijbewijskeuring. Na een tip van de consulent van het inloopspreekuur schuift Agnes nu regelmatig aan bij het Kookpunt in De Til waar samen wordt gegeten. Ook heeft ze de Grijze Borrel ontdekt. “De eerste keer was best lastig, maar ik werd hartelijk ontvangen. Inmiddels ken ik een aantal mensen. Het is fijn om erop uit te gaan en andere mensen te ontmoeten.”


Gemeente Leusden dementievriendelijk

Verschillende organisaties op het gebied van welzijn en zorg en de gemeente maken plannen voor een dementievriendelijke gemeente. Op het moment van het verschijnen van deze zorgkrant is nog niet veel nieuws te melden. Wel zijn vier werkgroepen actief met het uitwerken van speerpunten. In de week van 5 tot en met 10 november 2018 (Collecteweek Alzheimer Nederland) zijn diverse activiteiten gepland. Op verschillende manieren (posters, krant, tv, internet) zal bekend gemaakt worden wat u allemaal kunt verwachten. Inspirerend wordt het zeker! Wilt u de komende tijd onze activiteiten volgen en meedenken met onze plannen? Dan bent u van harte welkom. Kijk op: www.sociaalplein-leusden.nl.

Zorgen over alcohol en drugs

Wat als je zoon van 16 regelmatig stomdronken of stoned thuis komt? Anneloes was radeloos. Elk weekend weer hoogoplopende ruzies. “En toen ik op een avond niet thuis was, gebeurde waar ik bang voor was. Een heftige ruzie waarbij mijn zoon uit woede zijn vuist door een raam beukte, net geen slagaderlijke bloeding. Buren vingen me op toen ik thuis kwam, de politie was in gesprek met mijn man. Mijn zoon werd per ambulance afgevoerd. Niets meer over van ons ideale gezinnetje. Inmiddels krijgen we als gezin begeleiding van Larikslaan2. Samen hebben we een plan opgesteld met doelen waar we met elkaar aan werken. Met hulp van Larikslaan2 lukt het om samen over ons gedrag te praten. Langzaam maar zeker krijg ik weer vertrouwen.”

Assertiviteitstraining: ‘Het voelde meteen goed’

Toen ze 4 jaar was, werd bij Inge’s dochter de diagnose epilepsie gesteld. Sindsdien zijn door aanvallen en medicatie haar gezondheid achteruit gegaan. Met nog twee kleine kinderen doorstond Inge tropenjaren. Inmiddels is haar dochter niet altijd thuis, hebben de andere kinderen begeleiding en gaat het ook met Inge beter. “Erkennen dat je hulp nodig hebt is zo moeilijk. Achteraf had ik veel eerder naar de huisarts of Larikslaan2 moeten gaan. Daarom is het goed dat er de laatste jaren meer aandacht is voor mantelzorgers.”


Mantelzorgers staan er niet alleen voor

Larikslaan2 is dé plek voor mantelzorgondersteuning. De consulenten zijn geschoold in het herkennen van mantelzorg, denken mee over mogelijkheden voor ondersteuning en adviseren over zaken als respijtzorg. Naast individuele ondersteuning verzorgt Larikslaan2 ook ondersteuning voor groepen mantelzorgers zoals de training ‘Omgaan met dementie voor mantelzorgers’. Meerdere malen per jaar organiseert Larikslaan2 activiteiten voor volwassen én jonge mantelzorgers. Van samen koffie drinken en wandelen tot een middag bowlen. Via de nieuwsbrief mantelzorg in Leusden blijft u op de hoogte en informeren wij u over uiteenlopende mantelzorg-zaken. Nieuwsbrief graag ontvangen? Stuur een mail naar: [email protected]


“Niemand miste me”

Ouders uit elkaar, verkeerde studiekeuze en vrienden van de middelbare school uit het oog verloren. Toen Marloes 19 was, kreeg ze de nodige tegenslagen voor haar kiezen. “Ik wilde zo graag met vrienden leuke dingen doen, in plaats van eindeloos Netflixen. Ik dacht; niemand die het merkt of me mist als ik de hele dag in bed blijf. Via mijn buurvrouw die zich zorgen maakte kwam ik bij Larikslaan2 terecht. Eindelijk durfde ik mijn verhaal kwijt en heb ik het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta. Het is niet gemakkelijk, maar dankzij de begeleiding gaat het beter met me. We hebben wekelijks contact, ik volg een training en wil volgend jaar mijn studie weer oppakken.


Liever samen in gesprek?

Bent u cliënt van Larikslaan2, en wilt u gesprekken liever niet alleen voeren, maar is er niemand uit uw omgeving die mee kan? Dan kunt u rechtstreeks een beroep doen op een cliëntondersteuner van MEE. Er zijn cliëntondersteuners van en voor alle leeftijden. Meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning? Neem contact op met MEE: 0900 633 63 63, www.mee-ugv.nl

 

 

_BT Clear