Voor ieder kind een passende onderwijsplek

Sinds de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 hebben scholen zorgplicht. Dat betekent dat de school waar uw kind is aangemeld moet onderzoeken of deze zelf de juiste ondersteuning kan bieden. In de meeste gevallen kan dit zonder problemen. Komt de school tot de conclusie dat zij niet in staat is om de juiste begeleiding of ondersteuning te bieden, dan is de school verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning de leerling nodig heeft en op welke school dit geboden kan worden. De school kan daarvoor de hulp inroepen van samenwerkingsverband de Meierij. Zorgplicht betekent dus dat de school de plicht heeft om, samen met de ouders een passende plek te vinden als een kind extra ondersteuning nodig heeft.

 

Samenwerkingsverband de Meierij

Regio de Meierij bestaat uit 8 gemeenten. Deze gemeenten hebben een samenwerkingsverband in het leven geroepen over aansluiting van gemeentelijke taken op die van het onderwijs. Het gaat om de gemeenten: ‘s Hertogenbosch - Vught - Sint-Michielsgestel - Boxtel - Schijndel - Haaren - Maasdriel - Zaltbommel. Deze intensieve samenwerking tussen gemeenten en scholen zorgt uiteindelijk voor goede en complete plannen, voor het uitzetten van snelle en juiste acties richting gezinnen.

Een overzicht van onderwerpen op het gebied van samenwerking tussen scholen en gemeenten.

  • Afstemming/aansluiting tussen onderwijsondersteuning en jeugdhulp
  • Leerplicht
  • Leerlingenvervoer
  • Onderwijshuisvesting
  • Onderwijsachterstandenbeleid
  • Aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt

Hoe verloopt dat zoeken naar een passende onderwijsplek?

  1. Denkt u dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft? Meld uw kind aan op de school van uw keuze en geef dan direct door bij de aanmelding dat u denkt dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Het kan zijn dat een kind al op school zit als wordt geconstateerd dat extra ondersteuning nodig is.
  2. Kan uw school niet de benodigde ondersteuning en begeleiding bieden? Dan volgt een gesprek over een passende plek op een andere reguliere of speciale school. Ook het schoolbestuur of samenwerkingsverband kan hierover meedenken. De adresgegevens vindt u in de schoolgids of via de website van de school.
  3. Komt u er samen met de school en het samenwerkingsverband niet uit? Schakel dan kosteloos een onderwijsconsulent in. Onderwijsconsulenten zijn onafhankelijke deskundigen met veel kennis en ervaring op het gebied van onderwijs aan kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Zij kunnen u advies geven over een passend aanbod voor uw kind.
  4. Is er na het advies van de onderwijsconsulent nog geen oplossing? Vraag dan een oordeel aan bij de geschillencommissie Toelating en verwijdering passend onderwijs of bij het College voor de Rechten van de Mens (CVRM). U kunt uw geschil ook voorleggen aan de rechter.

Ondersteuning op maat

Heeft uw kind een persoonsgebonden budget (pgb)? Het pgb vervalt vanaf het nieuwe schooljaar. De school of het samenwerkingsverband heeft u geïnformeerd over de benodigde ondersteuning en begeleiding van uw kind.

Meer informatie

Meer informatie over een passende onderwijsplek voor ieder kind vindt u via www.passendonderwijs.nl en via de website van uw gemeente. Zoek op ‘passend onderwijs’.