Aan de slag! Hoe kom ik (weer) aan het werk?

 

De gemeente is vanaf 2015 verantwoordelijk voor ondersteuning bij het vinden van werk voor bepaalde groepen. Om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen werkt de gemeente nauw samen met werkgevers. Zij hebben de opdracht om meer mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. De gemeente koppelt werkzoekenden en werkgevers aan elkaar. Het is niet nieuw voor gemeenten om mensen aan het werk te helpen, het gebeurt straks voor meer mensen. Ook het uitgangspunt verandert: iedereen die kan werken, moet op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de samenleving. Zijn daar belemmeringen voor? Dan helpt de gemeente om die weg te nemen. In principe heeft iedereen de verantwoordelijkheid om voor zichzelf te zorgen. Is dat echt niet mogelijk? Dan biedt de gemeente een uitkering.

Wat blijft hetzelfde in 2015?

  • Iedereen die op 31 december 2014 een arbeidsovereenkomst heeft via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) houdt die arbeidsovereenkomst (zelfde rechten en plichten)
  • Iedereen die op 31 december 2014 een Wajong-uitkering heeft, houdt die uitkering.
  • Iedereen die kan werken, zoekt actief naar een betaalde baan.
  • Geen werk, geen inkomen en ook geen eigen geld? Dan is er een (tijdelijke!) uitkering mogelijk.

Wat verandert er in 2015?

  • Heeft u een arbeidsbeperking en kunt u nog werken? Of een Wsw-indicatie maar nog geen werk? U komt niet meer in de Wsw. U valt direct onder de Participatiewet, de gemeente helpt bij het zoeken naar passend werk.
  • Jongeren zonder Wajong-uitkering die ondersteuning nodig hebben bij werk, opleiding of uitkering, krijgen die ondersteuning van de gemeente.
  • Werkgevers hebben met de overheid afgesproken extra banen (garantiebanen) te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking.
  • Doet u er niet of onvoldoende moeite voor om weer aan het werk te komen of actief mee te doen? Dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering.
  • In 2015 worden alle Wajongers herkeurd. Blijkt uit de herkeuring dat u (aangepast of gedeeltelijk) kan werken? Dan wordt de uitkering op 1 januari 2018 vijf procent verlaagd naar 70 procent van het minimumloon.

Bijstand alleenstaande ouders

In 2015 gaat de bijstand voor alleenstaande ouders omlaag. Het kindgebonden budget (voor kinderen tot 18 jaar) gaat vanuit de Belastingdienst omhoog. Er gaat meer van de bijstandsuitkering af dan dat het kindgebonden budget omhoog gaat. De regering stimuleert alleenstaande ouders zo om aan het werk te gaan.

Kostendelersnorm

De bijstand gaat in 2015 omlaag als u uw woning deelt met andere volwassenen en de kosten kunt delen. Hoe meer mensen van 21 jaar of ouder in de woning wonen, hoe lager de uitkering. Hebt u een WWB-uitkering? En woont u op 31 december 2014 samen met andere meerderjarigen vanaf 21 jaar en ouder? Dan gaat de kostendelersnorm pas in op 1 juli 2015. Krijgt u na 1 januari 2015 een bijstandsuitkering? Dan gaat de kostendelersnorm direct in. U krijgt dan per 1 januari 2015 een lagere uitkering.

Studietoeslag

Studenten met een beperking die naast hun studie niet of moeilijk bij kunnen werken voor extra inkomsten kunnen vanaf 1 januari 2015 een toeslag krijgen.


Veelgestelde vragen

Ik werk nu via de Wsw, behoud ik mijn baan?

Als u nu (én ook nog op 31 december 2014) in de Wsw werkt, blijft alles hetzelfde. U heeft een indicatie. U blijft gewoon onder de Wsw vallen.

Moet ik vrijwilligerswerk gaan doen als ik een uitkering krijg?

Doel is dat zoveel mogelijk mensen een werkplek vinden in het bedrijfsleven. Als dat (nog) niet kan, verwachten we van mensen dat ze een maatschappelijke tegenprestatie leveren, denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk.

Gaat de gemeente ook banen regelen?

Samen met de gemeente gaat u actief aan de slag om te proberen een baan of vrijwilligerswerk te vinden. De gemeente werkt hierbij nauw samen met het bedrijfsleven, sociale werkvoorzieningen, stichtingen en verenigingen. Zelf heeft u hier ook een belangrijke rol in.