Samen zorgen

 

De gemeente neemt vanaf januari 2015 veel taken op het gebied van de ondersteuning, jeugdhulp, werk en inkomen over van de Rijksoverheid. Drie heel erg verschillende onderwerpen zo lijkt het. In de dagelijkse praktijk blijken ze toch nauw met elkaar verbonden. Het eerste wat ze al gemeen hebben, is dat ze nu worden geregeld door de Rijksoverheid en vanaf 1 januari 2015 door uw gemeente. Het overgaan van de taken van de Rijksoverheid naar de gemeente wordt ‘de drie decentralisaties’ genoemd.

Dichtbij inwoners en lokale voorzieningen

De gemeente staat dichter bij haar inwoners, ondernemers en instellingen dan de Rijksoverheid. Doordat de gemeente dichtbij staat, kunnen wij samen met u (en lokale instanties) kijken welke ondersteuningsvorm het beste bij u past. U hoeft echter niet voor elke vraag naar de gemeente. Als u een vraag over gezondheid heeft of tegen een psychisch probleem dreigt aan te lopen, kunt u die bijvoorbeeld ook voorleggen aan uw huisarts of de wijkverpleegkundige. Zij kunnen met u meedenken.

Wat zijn uw mogelijkheden?

De Rijksoverheid vindt dat burgers meer moeten worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid. Kortom wat kunt u nog zelf en waarbij kan uw omgeving (familie, buren, vrienden en/of kennissen) u misschien helpen? U wordt dus sneller aangesproken op wat u zelf nog kunt. Meer dan ooit hebben we daarvoor alle inwoners nodig. Door meer samen te doen hoeven minder betaalde hulpverleners ingezet te worden. Op deze manier blijft de zorg betaalbaar en kunnen inwoners zonder groot netwerk van familie en vrienden en degenen die het ‘t hardst nodig hebben terugvallen op professionele zorg.


Wat gaat er veranderen?

Jeugdhulp

Ouders zijn verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen. Bij opvoeden en opgroeien horen soms minder makkelijke momenten en onzekerheden. Doorgaans kunnen ouders deze zaken zelf oplossen. Als dat niet lukt, kunnen ouders vanaf 2015 ondersteuning zoeken bij professionals in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen. Dit kan gaan om vragen over opvoeden tot en met specialistische hulp.

Werk en inkomen

Vanaf 2015 neemt iedereen die daartoe in staat is deel aan de arbeidsmarkt. Iedereen moet werk gaan doen waar hij of zij toe in staat is. Als betaald werk niet mogelijk is, dan wordt gekeken of een andere activiteit mogelijk is, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Met de nieuwe Participatiewet wordt de huidige Wet werk en bijstand (Wwb) herzien. De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) blijft alleen bestaan voor mensen die nu al werken via de Wsw en de Wajong. Dit geldt alleen voor mensen die volledig én duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

Ondersteuning

Zelfstandig blijven wonen als dat kan met hulp van familieleden, buren en vrienden. Dat is de kern van de maatschappelijke ondersteuning. U ontvangt ondersteuning daar waar dat nodig is. Deze ondersteuning wordt zoveel als mogelijk lokaal geregeld, vanuit uw eigen wijk. Om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen werken instanties als de gemeente en huisartsen nauw samen met zorgaanbieders, welzijnsinstanties en belangenbehartigers. Dit allemaal met het doel om ondersteuning dicht(er)bij te regelen.