Samen voor elkaar

De vele veranderingen vragen van ons, gemeente, maar ook van u, een andere manier van denken. Bij uw hulpvraag staat niet langer centraal dat wat u niet kan, maar wordt gekeken naar uw mogelijkheden en talenten. Samen met uw familie en/of mensen in de directe omgeving wordt gezocht naar een passend antwoord of oplossing. Hierbij wordt ook bekeken welke bijdragen anderen kunnen leveren. Tevens wordt, wanneer nodig, snel en dichtbij professionele hulp en ondersteuning geregeld. Om op deze manier te kunnen werken is een goede samenwerking en afstemming nodig tussen gemeente, inwoners, vrijwilligersorganisaties en professionele werkers. Hieronder leest u hoe wij in de gemeente Haaren deze samenwerking vorm geven en op welke wijze wij u kunnen ondersteunen.

 

Basishulp

Op dit moment zijn er in onze dorpen allerlei organisaties actief op het terrein van preventie en het opvangen, beantwoorden en oplossen van vragen van inwoners. Deze vragen gaan over wonen, welzijn, zorg, vrije tijd, inkomen, leren, opvoeden en veiligheid. Voorbeelden: inschrijven huurwoning (Woonveste), verzoek hulp bij het huishouden (Loket WegWijs), vraag over opgroeien (consultatiebureau), vraag over leren (school), vraag over gezondheid (huisarts). We noemen dit “de basishulp”. Deze basishulp verandert niet, u kunt gewoon bij deze instanties terecht met uw vragen. Wel willen we met deze instanties een netwerk vormen zodat er meer samenwerking en verbinding ontstaat. Ook vrijwilligersorganisaties worden hierbij betrokken.

Twee teams

We gaan twee teams oprichten: Een Basisteam Jeugd & Gezin en een team Volwassenen (Sociaal Team Haaren). Deze teams ondersteunen inwoners bij meervoudige en complexe vragen en wanneer specialistische ondersteuning nodig is.

Waarom komt er vanaf 1 januari 2015 een Basisteam Jeugd & Gezin?

Het is noodzakelijk dat er in de gemeente Haaren een Basisteam Jeugd & Gezin (BJG) actief is en kennis bezit om deze nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg uit te kunnen voeren. Het Basisteam Jeugd & Gezin (BJG) is een team dat bestaat uit professionals met diverse expertises zoals; preventieve jeugdgezondheidszorg en opvoed- en opgroeiondersteuning (GGD), psychosociale en pedagogische kennis (Juvans), kennis (licht) verstandelijke beperking (MEE), GGZ-expertise, kennis van veiligheidsaspecten en kennis van de inzet van vrijwilligers. De professionals van het BJG werken ook samen met peuterspeelzaal, kinderdagopvang en de scholen. Het BJG vormt geen eigen “loket”. Het is niet fysiek zichtbaar voor ouders en jeugdigen. Het BJG komt in actie bij meervoudige complexe hulpvragen. De professionals aan wie u uw hulpvraag heeft gesteld, neemt, samen met u, contact op met het BJG.

Wat doet het Basisteam Jeugd & Gezin?

Het BJG voert diverse taken uit, zoals:

  • aanspreekpunt zijn in de gemeente Haaren op het gebied van opvoeden en opgroeien voor gezinnen.
  • samen met het gezin, indien nodig, een gezinsplan opstellen: één gezin, één plan, één regisseur.
  • besluiten nemen voor inzet tot gespecialiseerde jeugdhulp.
  • het bewaken van de veiligheid van kinderen (herkennen en signaleren, volgens Wet Meldcode).

Wat blijft hetzelfde?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) blijft bestaan! Het CJG blijft als informatie- en adviespunt gehandhaafd. U kunt bij het CJG terecht voor alle vragen rondom opvoeden en opgroeien (www.cjghaaren.nl). Dat kan ook anoniem, telefonisch of per e-mail.

  • Hebt u vragen over de opvoeding of het opgroeien van uw kind? Maakt u zich zorgen over uw kind? Dan kunt u nog steeds terecht bij de (huis)arts, het consultatiebureau, de school, het jongerenwerk, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen uw vragen beantwoorden, u adviseren of samen met u en eventueel anderen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.
  • Krijgt uw kind jeugdhulp, of staat uw kind op de wachtlijst bij een jeugdzorginstelling, dan krijgt
    hij / zij in 2015 dezelfde hulp bij dezelfde organisatie. In ieder geval voor de periode die in de indicatie is afgesproken, maar uiterlijk tot het eind van 2015. Voor pleegzorg kan dit tot en met 2021 gelden.
  • De ouderbijdrage blijft bestaan voor kinderen die zorg krijgen in een instelling (overdag of 24 uur per dag).
  • De keuze voor een persoonsgebonden budget (Pgb) blijft bestaan. De betaling van uw zorgverlener gaat in 2015 via de Sociale verzekeringsbank (SVB). U krijgt het geld niet meer op uw eigen rekening.

Wat wordt anders in 2015?

  • Vraagt de situatie van uw kind of uw gezin, meer ondersteuning dan bijvoorbeeld de school, de huisarts of het consultatiebureau kan bieden? Voorheen kon u terecht bij Bureau Jeugdzorg. Dat wordt anders. De professionals aan wie u uw eerste vraag hebt gesteld, neemt, samen met u, contact op met het BJG. Zij maken met u een plan en zorgen ervoor dat hulp op gang komt. Daar is geen indicatie voor nodig.
  • Een gezin met meer problemen hoeft niet meer bij verschillende instanties aan te kloppen. Het BJG kan ondersteuning op maat bieden, omdat gekeken wordt naar het gezin als een geheel.

Sociaal Team Haaren

Het Sociaal Team Haaren is geen nieuwe organisatie maar een lokaal samenwerkingsverband. Het team heeft een intensieve werkrelatie met de medewerkers uit het bestaande Sociale Netwerk Haaren. Het team bestaat uit 7 professionals met verschillende achtergrond en deskundigheid, waaronder ook een wijkverpleegkundige. Het team komt in actie bij meervoudige vragen van een inwoner of wanneer er sprake is van complexe problematiek. Samen met u wordt gezocht naar een adequate ondersteuning en/of oplossing. Daarbij is de leidraad één gezin, één plan en één regisseur. Zij kunnen samen snel schakelen en efficiënter afstemmen zodat de hulp beter wordt gecoördineerd. Het Sociaal Team staat dicht bij u en kent de weg naar verschillende vormen van ondersteuning. Tevens regelt dit team de toegang naar de specialistische hulpverlening. Het team werkt samen met het Basisteam Jeugd & Gezin. Begin januari 2015 start het Sociaal Team Haaren.