PARTICIPATIEWET:
BETERE KANSEN OP WERK

Voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, is er nu de Participatiewet. Zo valt iedereen met een bijstandsuitkering nu onder deze wet. Dat geldt ook als u eind vorig jaar op de wachtlijst stond voor een WSW-werkplek.En ook een groot deel van de Wajong is opgegaan in de Participatiewet. Het doel van deze nieuwe wet is dat mensen met een arbeidsbeperking of mensen met een uitkering sneller aan de slag kunnen gaan bij een werkgever.

Wat doen wij voor u?

De gemeente zorgt voor begeleiding naar werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is. We helpen ook werkgevers om werkplekken te creëren.

Landelijk hebben werkgevers en de overheid afgesproken met het kabinet dat zij de komende jaren zorgen voor 125.000 extra banen. Deze banen zijn specifiek bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking. Bijvoorbeeld voor mensen die al op de wachtlijst staan voor een Wsw-werkplek en voor andere mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente ondersteunt en faciliteert werkgevers om werkplekken te creëren. Bijvoorbeeld met een vergoeding om een werkplek aan te passen, extra begeleiding in het bedrijf te bieden of door een deel van de loonkosten te subsidiëren.

Beschut Werk

De Participatiewet is er ook voor mensen die vanwege hun beperking alleen in een beschermde omgeving kunnen werken. Zo’n beschermde omgeving heet beschut werk. Mensen met een beperking kunnen via beschut werken aan de slag bij een werkgever. De gemeente bepaalt welke mensen hiervoor in aanmerking komen. De gemeente krijgt geld van het Rijk om beschutte werkplekken te creëren in samenwerking met werkgevers en maatschappelijke partners. Ook detachering van werknemers met een beperking bij reguliere werkgevers is daarbij een optie.

Loonkostensubsidie

Werkgevers die inwoners met een arbeidsbeperking een werkplek bieden in hun bedrijf, kunnen aanspraak maken op loonkostensubsidie. De werkgever ontvangt dan van de gemeente een compensatie voor de lagere productiviteit van de werknemer. Gemeente en UWV maken het voor werkgevers gemakkelijker om mensen met een beperking een baan te bieden. Zij kunnen werkgevers bovendien ondersteunen bij het begeleiden van medewerkers met een beperking op de werkplek.


GEMEENTE HELPT JONGEREN MET EEN BEPERKING

Ben je onder de 27 jaar en wil je graag aan het werk? Kom dan langs bij het Jongerenloket van de gemeente Apeldoorn. Medewerkers van het Jongerenloket adviseren en begeleiden je graag bij het vinden van werk of een (vervolg)opleiding. Ook jongeren met een beperking die op zoek zijn naar werk kunnen terecht bij het Jongerenloket. Medewerkers geven graag meer informatie en advies over beschikbare vacatures, leerwerkplekken, uitkering en beroeps- of schoolkeuzeonderzoek. Daarnaast kunnen jongeren voor financieel advies direct in contact gebracht worden met de medewerkers van Stadsbank Apeldoorn.

Hoe kom je in contact met een medewerker van het Jongerenloket?

Kom langs bij het Jongerenloket in het Werkplein Activerium, Deventerstraat 46 te Apeldoorn. Medewerkers zitten voor je klaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Of ga naar www.werkpleinactiverium.nl en vul het online contactformulier in. Of stuur een e-mail naar [email protected]. Telefonisch is het Jongerenloket bereikbaar via (055) 580 2000.

SAMEN GOED VOOR ELKAAR IN GEMEENTE APELDOORN