Nieuw in Apeldoorn:

DE SCOOTMOBIELPOOL

Wilt u af en toe op pad, maar lukt dat niet zonder een scootmobiel? Dan is lenen misschien een uitkomst. Bij de Scootmobielpool kunt u per dag of weekend een scootmobiel lenen. Wie zelf geen scootmobiel heeft, maar er wel af en toe eentje wil gebruiken, kan zich telefonisch aanmelden bij de Scootmobielpool. Na een instructieles en een goed afgelegde rijvaardigheidstest, kunt u een scootmobiel lenen.

Voor wie is de scootmobielpool?

Voor iedere inwoner of bezoeker van Apeldoorn met een lichamelijke beperking. De scootmobielen worden in de hele gemeente Apeldoorn bezorgd en opgehaald, behalve in Uddel.

Meer weten?

Als u nog vragen heeft, kunt u hiervoor terecht bij het Wmo-loket van de gemeente
Apeldoorn via telefoonnummer 14 055.

Scootmobielpool Apeldoorn
(Gebouw ’t Wadt)
Ketelboetershoek 56
7328 JE Apeldoorn
Telefoon: (055) 533 89 44
Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur

HET LENEN VAN EEN SCOOTMOBIEL IS GRATIS

ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN

Bij een ontmoetingsplek kunt u terecht voor activiteiten, ontmoeting, informatie en ondersteuning. Als u behoefte heeft aan een praatje of een kopje koffie bijvoorbeeld. Of om samen met mensen uit uw buurt sportief, creatief of leerzaam bezig te zijn. Kom eens kijken bij één van de ontmoetingsplekken in uw buurt. Iedere ontmoetingsplek is anders, met uiteenlopende activiteiten voor (buurt)bewoners en voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wilt u zelf als vrijwilliger iets organiseren, dan bent u ook van harte welkom.

Ondersteuning in uw buurt

In een ontmoetingsplek werken zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers, mantelzorgers en beroepskrachten samen. Zodat u in uw eigen omgeving ondersteuning kunt vinden en zo lang en prettig mogelijk kunt wonen in uw eigen buurt.
Veel ontmoetingsplekken hebben een eigen infopunt. Heeft u een vraag over wonen, welzijn, zorg of vervoer? Loop dan gerust eens binnen bij een infopunt.

Bezoek de website!

Bent op zoek naar een ontmoetingsplek in uw buurt? Die kunt u eenvoudig vinden op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl. Op de website kan iedereen thuis bekijken wat er te doen is en waar. Want met zo’n veertig ontmoetingsplekken is dat vaak heel dicht bij huis.


ZELFSTANDIG LEREN REIZEN MET EEN BEPERKING

Voor iedereen die met speciaal of aangepast vervoer reist, bijvoorbeeld naar school, werk of naar de stad, biedt MEE Veluwe iets nieuws. Helemaal passend bij de ‘eigen kracht’- gedachte anno nu. Het heet MEE op Weg en is een project van de gemeente Apeldoorn en MEE Veluwe, dat erop gericht is om mensen met een beperking te leren zelfstandig te reizen.

Zelfstandig deelnemen aan het verkeer wordt stapsgewijs getraind door met een vrijwilliger te oefenen. Het project richt zich ook op ouders/verzorgers, chauffeurs, zorgaanbieders en leerkrachten. Het eerste doel van MEE op Weg is dat mensen met een beperking zelfredzamer en zelfstandiger worden. Door zelfstandig te leren reizen - of dat nu lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer is – krijgen zij meer regie over het leven. Kern van het project is dat iemand met een beperking wordt gekoppeld aan een vrijwilliger; zo ontstaan maatjes. Onder begeleiding van een consulent van MEE wordt samen een plan gemaakt. Daarna start de training. De maatjes gaan gemiddeld een keer of tien samen op pad. MEE op Weg wordt inmiddels door bijna alle MEE-organisaties in het land geboden.

Een verhaal uit de praktijk

Lars is een 15-jarige jongen met een spraak-taalachterstand uit Apeldoorn, die met het leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs in Arnhem gaat. Lars stuurde vorig jaar een mail naar de gemeente Apeldoorn waarin hij aangaf dat hij zelf naar school wilde reizen. De gemeente heeft Lars toen doorverwezen naar het project MEE op Weg. Er volgde een kennismakingsgesprek met een consulent van MEE die samen met Lars en zijn moeder een plan maakte en een vrijwilliger van “De Kap” als OV-maatje aan Lars koppelde. Zijn moeder werd ook coach en ‘invalmaatje’. Na enkele maanden kon Lars al zelfstandig naar school reizen. Het zelfstandig bewegen door de stad ging hem zelfs zo goed af dat Lars een bijbaantje als pizzakoerier aankon. Hij fietst tegenwoordig heel Apeldoorn rond.

Voor meer informatie:
MEE VELUWE
www.meeveluwe.nl
[email protected]
T. (055) 5269200

Gemeente Apeldoorn
Leerlingenvervoer
[email protected]
T. 14 055

Gemeente Apeldoorn
Wmo-loket
[email protected]
T. 14 055

SAMEN GOED VOOR ELKAAR IN GEMEENTE APELDOORN