De nieuwe Jeugdwet:

WAT MERKEN WE ER IN APELDOORN VAN?

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van Europa. Met 95 procent van onze kinderen gaat het goed. Een deel van onze jeugd groeit helaas niet ‘vanzelf’ op. Zij hebben hulp, zorg of ondersteuning nodig. De manier waarop dit was georganiseerd in Nederland, kon beter. Daarom is er een nieuwe Jeugdwet gemaakt die op 1 januari in werking is gegaan. Deze wet moet er voor zorgen dat hulp aan kinderen en jongeren beter en eenvoudiger wordt georganiseerd. Nu zijn er bijvoorbeeld vaak meerdere hulpverleners in één gezin actief. Het is de bedoeling dat er meer gewerkt wordt vanuit ‘1-gezin, 1-plan, 1-regisseur‘.

In Apeldoorn is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) het aanspreekpunt voor alle vragen die te maken hebben met opvoeden, opgroeien en gezondheid van kinderen. Vanuit de vier locaties van het CJG in Apeldoorn werken professionals en vrijwilligers die goed kunnen meedenken met de persoonlijke situatie van ouders, jongeren en kinderen. Naast het aanbieden van preventief en licht zorgaanbod, kan het CJG ouders en jongeren ook toegang verlenen tot intensievere vormen van zorg als dat nodig is. Ook de huisarts, de medisch specialist en de jeugdarts kunnen naar deze intensievere zorg doorverwijzen.

Overgangsjaar

2015 is een overgangsjaar. Gezinnen die in 2014 jeugdhulp kregen, behouden in 2015 hun recht op de zorg zoals die was ingezet. Er wordt geprobeerd om deze zorg ook zoveel mogelijk bij dezelfde aanbieder te houden. Het recht geldt tot de einddatum van de indicatie of de behandeling, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. Het CJG bekijkt dan opnieuw (in overleg met het gezin) of er zorg nodig is en hoe dit het best georganiseerd kan worden.

Vraag en antwoord

Alle (toekomstige) ouders, kinderen en jongeren uit de gemeente Apeldoorn met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien kunnen voortaan terecht bij het CJG Apeldoorn. Of bij hun eigen huisarts, medisch specialist of jeugdarts. Op www.apeldoorn.nl/samen geeft de gemeente Apeldoorn antwoord op de meest gestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg.

VEILIG THUIS: GEWELD STOPT NIET VANZELF

Veilig Thuis biedt een helpende hand en doorbreekt situaties waar sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Veilig Thuis biedt deskundige ondersteuning bij het aanpakken van geweld tegen baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. U kunt direct contact opnemen met Veilig Thuis als er in uw omgeving sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Bellen kan anoniem. Dat kan via het landelijke nummer 0800 - 2000. U wordt automatisch doorverbonden met Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland.

Sinds 1 januari 2015 is er in Noord en Oost Gelderland een nieuwe organisatie met de naam ‘Veilig Thuis’. Inwoners en medewerkers van sociaal maatschappelijke organisaties kunnen bij Veilig thuis terecht met vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling en loverboypraktijken.

Veilig Thuis is ontstaan door het samengaan van het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG), Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Loverboys/Jeugdprostitutie. De deskundigheid van deze drie meldpunten is nu gebundeld in de nieuwe Veilig Thuis-organisatie.

0800 2000
24 uur per dag bereikbaar
www.vooreenveiligthuis.nl

 

SAMEN GOED VOOR ELKAAR IN GEMEENTE APELDOORN