HULP BIJ HET HUISHOUDEN IS VERANDERD

Iedereen woont graag in een schoon huis. Als u zelf niet meer kon schoonmaken, kreeg u misschien huishoudelijke hulp via de gemeente. Sinds 1 januari 2015 zijn er nieuwe regels en is er minder geld om iedereen te ondersteunen bij het huishouden. Heeft u meer dan alleen schoonmaakhulp nodig? Dan kunt u op ondersteuning van de gemeente blijven rekenen. Ook biedt de gemeente een tegemoetkoming als u een laag inkomen heeft. Overgangsjaar 2015

Iedereen in Apeldoorn die al gebruik maakte van huishoudelijke hulp en daarvoor een indicatie had van het Wmo-loket, heeft van ons in 2014 een brief ontvangen. In deze brief is uitgelegd dat 2015 een overgangsjaar is. Dat betekent dat het afhangt van de einddatum van de indicatie, wanneer de nieuwe regels ingaan.

Raakt u uw hulp kwijt?
Om de overgang te verzachten en te voorkomen dat u van de één op de andere dag minder hulp krijgt of het zelf moet gaan regelen, is er de komende jaren een overgangsregeling.

Heeft u nu hulp nodig?
Dan kunt u contact opnemen met de gemeente. In een gesprek met een medewerker vragen we u eerst of u de hulp zelf kan regelen. Met hulp van familie, buren of een vrijwilliger. Of om diensten in te huren bij een wasserette, een thuiszorgorganisatie of een andere organisatie. De gemeente noemt dit ‘algemene voorzieningen’ en geeft nuttige adressen op de website www.apeldoorn.nl/wmo-loket. Heeft u meer dan alleen schoonmaakhulp nodig? Dan kunt u ondersteuning krijgen van de gemeente. De medewerkers van het Wmo-loket kunnen u hierover meer vertellen.

IEDEREEN HEEFT TALENT

Krijgt u een uitkering, ondersteuning of zorg? Wilt u aan de slag maar weet u niet goed waar? Dan helpt Prikbord Talent u bij het vinden van een plek die past.

Misschien heeft u groene vingers, kunt u goed organiseren of vindt u het leuk om met mensen om te gaan? Het uitgangspunt van het online prikbord van de gemeente is dat ieder mens zijn eigen unieke talenten heeft. Door deze talenten op de website in te vullen, krijgt de bezoeker een overzicht van plekken die hierop aansluiten. Het gaat altijd om een vorm van (begeleid) vrijwilligerswerk, gericht op ervaring opdoen, leren en ontwikkelen.

Heeft u vragen over het Prikbord Talent? Bel dan met het team Participatie van de gemeente Apeldoorn via (055) 580 2000 of stuur een e-mail naar [email protected].

WWW.APELDOORN.NL/TALENT


Gemeentelijke rekenkamercommissie doet onderzoek

APELDOORN ZORGT GOED VOOR ELKAAR

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de inwoners vindt dat mensen in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van ondersteuning als zij hulp of zorg nodig hebben. Daarbij wordt als eerst een beroep gedaan op familie. Kennissen en buren worden iets minder snel gevraagd. Een meerderheid van de Apeldoorners kent echter de meeste mensen in de buurt en is ook bereid meer te helpen als dat nodig is.

83% is zelf bereid om familie en vrienden meer te helpen als dat nodig zou zijn

74% is zelf bereid om buurtbewoners meer te helpen als dat nodig is

38% vindt dat de mensen in hun eigen buurt elkaar meer zouden moeten helpen

16% is mantelzorger

74% is bereid om mantelzorg te verlenen als een familielid daarom zou vragen

SAMEN GOED VOOR ELKAAR IN GEMEENTE APELDOORN