_BT Clear

Even voorstellen:Meld Misdaad Anoniem

U kent de dader, maar de dader kent u ook? U hebt informatie over een ernstige misdaad, maar er zijn redenen waarom u niet naar de politie kunt of durft? Een lastig dilemma. Meld Misdaad Anoniem biedt een vangnet.

Onafhankelijk

Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over ernstige criminaliteit en misdaad. U kunt bij M. melden over bijvoorbeeld moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kunt u bij M. terecht. Jaarlijks komen er voor onze regio tientallen M.-meldingen binnen. Dankzij deze tips worden aanhoudingen gedaan en zaken opgelost.

Anoniem

De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Het team van medewerkers heeft maar één doel voor ogen: uw anonimiteit beschermen. Uw anonimiteit is voor M. zelfs belangrijker dan een onderzoek oplossen.

Melding

M. is een onafhankelijke organisatie en is géén politie. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Zij kunnen hiermee niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een verdachte of adres bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen dan kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie en kan de M.-tip:
• worden toegevoegd aan een onderzoek;
• aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw onderzoek;
• aanleiding zijn voor het heropenen van een oude zaak.

Een M.-melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken van bijvoorbeeld de politie of het fraudeloket van een verzekeraar. De opsporingsinstanties zijn zelf verantwoordelijk voor wat er met de informatie wordt gedaan. Zij moeten zich daarbij houden aan bestaande wet- en regelgeving voor het doen van onderzoeken.

Melden

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 24.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. U kunt ook online melden via www.meldmisdaadanoniem.nl

_BT Clear

Wees alert en help hennepteelt stoppen

De illegale teelt van hennep of ‘wiet’ is de laatste jaren enorm toegenomen. Hennep telen is geen onschuldige hobby, maar heeft grote gevolgen voor de kwekers en hun woonomgeving. Weten hennepkwekers wel dat wiet kweken klinkt als ‘makkelijk geld verdienen’, maar in de praktijk levensgevaarlijk is? De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. En telers zijn steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Maar er zijn meer risico´s. Ook de kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is heel groot. Hennepkwekerijen inrichten kun je overal, dus ook in uw buurt. Maar hoe kunt u nu weten of er een kwekerij in uw buurt is?


Let op de volgende zaken:

•stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops);
•voortdurend geluid van afzuiginstallaties;
•extra ontluchtingspijpen in het dak;
•tocht (een sterke aan- en afvoer van lucht);
•warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds);
•condensvorming op de ramen van een woning;
•stroomstoringen (zoals knipperende lampen);
•kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden);
•dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie);
•bij sneeuw, een onbesneeuwd dak;
•bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen;
•criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel);
•onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen).

Meld Drugsoverlast

Drugs gaan gepaard met overlast en criminaliteit. Gemeente en politie gaan dit zoveel mogelijk tegen. De hulp van u als inwoner helpt daarbij. Ervaart u drugsoverlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Neemt u dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen daarna door naar de politie.

Speel hoe dan ook niet de held en ga er nooit zelf op af! Achter de teelt van hennep zitten vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld of bedreiging. Denk daarom altijd aan uw eigen veiligheid en neem geen onnodige risico’s.

_BT Clear