_BT Clear

Hoe voorkomt u een inbraak?

Wist u dat de meeste inbraken gepleegd worden door een gelegenheidsdief? Regelmatig houden gemeente en politie, met medewerking van buurtpreventie, preventieve acties tegen woninginbraken. Bewoners reageren hier positief op. Geef die dief geen kans. Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, liefst met het politiekeurmerk veilig wonen. Onthoud daarbij dat zelfs het beste hang- en sluitwerk niet helpt als u het niet gebruikt. Doe daarom altijd de deur op slot, ook als u even weggaat. Laat geen ramen openstaan.

Verstop geen sleutels onder de deurmat of in een bloempot. Inbrekers kennen deze plekken. Laat ook uw sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Via de brievenbus, door een gaatje te boren of een ruit in te slaan kunnen inbrekers gemakkelijk het slot opendraaien en daardoor eenvoudig naar binnen. Leg of hang sleutels op een vaste plaats met voldoende afstand tot de deur. Zo zijn ze in geval van een calamiteit altijd te vinden.

Zorg er verder voor dat uw woning rondom voldoende verlicht is en dat bij (voor)deuren en ramen geen hoge beplanting staat. Hiermee voorkomt u dat inbrekers eenvoudig en ongezien uw woning openen en binnengaan. Laat ook geen waardevolle spullen in het zicht liggen. En laat nooit weten hoe lang u weg bent (bijvoorbeeld met een briefje op de deur, op het antwoordapparaat of via sociale media). Een andere tip is om buitenverlichting te gebruiken met een bewegingssensor. Een inbreker houdt er niet van om in het licht gezet te worden.

Inbrekers gebruiken een aantal beproefde methoden om binnen te komen. Hieronder sommen we enkele van deze methoden op en geven we tips om dit te voorkomen.

Insluipen

Sluit ramen of deuren ook als u maar even weg bent of naar boven gaat. Plaats kierstandhouders op deuren en ramen die vaak open staan.

Flipperen

Flipperen is met een pasje of een stuk hard plastic of karton tussen het kozijn en het slot de ‘dagschoot’ indrukken en openen. U kunt dat voorkomen door de sloten op slot te draaien en anti-inbraakstrippen op deuren en ramen te plaatsen.

Hengelen en gaatjes boren

Doe de deur op slot, laat sleutels niet in de deur zitten en bewaar die elders. Een behendige dief trekt via de brievenbus met ijzerdraad zo de deurklink naar beneden om die te openen. Ook bemachtigt een dief op die manier vaak sleutels die in de gang worden opgeborgen. Tegenwoordig boren inbrekers ook gaatjes om ramen en deuren te openen.

Cilinders breken of trekken

Professionele inbrekers trekken vaak de cilinders uit het slot of breken ze af. Zo krijgen ze de deur gemakkelijk open. Extra bijzetsloten, pensloten op kniehoogte en sloten met kerntrekbeveiliging helpen om het inbrekers een stuk lastiger te maken.

_BT Clear

BuurtWhatsApp

Een BuurtWhatsApp is een WhatsAppgroep die verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, of dorp signaleert. Het is een burger-initiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Een BuurtWhatsApp zorgt voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een Buurt-WhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Inbreker

Door verdachte situaties in een BuurtWhatsApp te melden, zijn buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen wordt de politie ingelicht en kan die eventueel tot actie overgaan.

In Nederland kennen inmiddels meer dan dertienhonderd buurten een dergelijke WhatsAppgroep! In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de Buurt-WhatsApp al tot succes geleid. De politie heeft criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

Heeft uw wijk, buurt of dorp nog géén BuurtWhatsApp? Neem dan zelf het initiatief en zorg samen voor een veiligere wijk! Benieuwd of uw wijk aan buurtpreventie via WhatsApp doet? Neem dan contact op met de gemeente of uw wijkagent.

_BT Clear