_BT Clear

‘Brussen’ worden ze genoemd: de broers en zussen van kinderen met een psychisch probleem. Speciale aandacht voor deze groep kinderen is geen overbodige luxe, vindt Elisabeth van de Wege, orthopedagoog bij christelijke ggz-instelling Eleos in Zwolle. Ze behandelt kinderen met allerlei problemen, en spreekt ook regelmatig brussen. “Als je een broer of zus met adhd, autisme of bijvoorbeeld angst of depressie hebt, merk jij daar ook veel van. Het kan een grote stempel drukken op je jeugd. Het vormt je.”

“Er gaat veel aandacht naar het kind met het psychisch probleem. Logisch, maar het is ook heel belangrijk oog en oor te hebben voor de andere kinderen in het gezin. Vergeet hen niet. Ze merken dagelijks wat het is om een broer of zus te hebben die bijzondere aandacht vraagt en hebben geleerd zich aan te passen. Maar verlang niet zonder meer dat ze zich wel redden.”

Speciaal voor brussen van 7 tot 16 jaar organiseert Eleos zaterdag 12 maart een brussendag. “Het is een leuke dag speciaal voor de broertjes en zusjes van. We vertellen wat de psychische problemen inhouden, zodat de brussen begrijpen dat hun broer of zus niet expres bepaald gedrag toont.

En dat de brussen er niets aan kunnen doen. Maar er is vooral aandacht voor de gezonde broer of zus: er is ruimte om ervaringen te delen - wat vaak veel herkenning geeft - maar ook om iets actiefs of creatiefs te doen. Voor ouders is er een apart programma.”

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.eleos.nl/brussen.

_BT Clear

Samen stappen maken

_BT Clear

Bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking staan verschillende waarden centraal. Bijvoorbeeld het stimuleren van een gezonde leefstijl, bij zowel cliënten als medewerkers. Ook beseffen we de grote waarde van een goed netwerk rondom de cliënt. In de zogenaamde participatiesamenleving, wordt elk individu immers meer en meer afhankelijk van de personen om hem heen. Wat dat betreft is de ‘gezondheidsestafette’ onder de term Samen stappen maken een mooi voorbeeld van een initiatief dat meerdere zaken samenvoegt. De cliënt én zijn netwerk zijn samen gezond bezig.

De Trans maakt zich sterk voor het stimuleren van een gezonde leefstijl bij medewerkers en cliënten. Daartoe organiseerde zij afgelopen zomer deze gezondheidsestafette onder de noemer ‘Samen stappen maken’. Dit vond plaats tussen verschillende locaties van De Trans in Overijssel, Drenthe en Groningen.

Met ‘Samen stappen maken’ hebben we laten zien wat we doen, waar we voor staan en met wie we samenwerken. De estafette startte in Zwolle en ging vervolgens langs verschillende locaties van De Trans. In deze plaatsen heeft De Trans de samenwerking gezocht met diverse organisaties en bedrijven. Velen werken belangeloos mee of leveren een bijdrage. In 2016 zal de estafette weer worden georganiseerd: zo hopen we samen nog meer meters te maken!

Over De Trans

De Trans is een zorginstelling die begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, autisme of een aan autisme verwante stoornis. De Trans biedt haar cliënten ondersteuning bij alle onderdelen van het leven. Bij de dagelijkse verzorging en bij de begeleiding bij school, werk en wonen. Daarnaast biedt zij dagbesteding voor kinderen en volwassenen. Bij De Trans werken ongeveer 1.100 mensen voor ongeveer 1.400 cliënten.

Voor meer informatie kijkt u op: www.detrans.nl

_BT Clear

Goede gezondheid en zorg Zwolle 2016

_BT Clear