_BT Clear

Het aantal Nederlandse jongeren dat lijdt aan overgewicht is de afgelopen jaren gestegen. In 2010 werd de gemeente Zwolle de eerste Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) stad van Nederland. In twee aandachtswijken in Zwolle (Holtenbroek en Diezerpoort) werd ingezet op preventie van overgewicht onder jongeren. Het doel: de gezondheid van de jeugd in Zwolle verbeteren en gelijke kansen op gezondheid bevorderen. Ina van Oostenbrugge, programmamanager van Zwolle Gezonde Stad, vertelt erover.

JOGG-aanpak

“Zwolle Gezonde Stad is een project waarbij iedereen in de stad of wijk zich inzet om gezond eten en voldoende bewegen voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het is een Zwolse, lokale aanpak waarvoor niet alleen ouders en de gezondheidsprofessionals van GGD IJsselland zich inzetten, maar bijvoorbeeld ook de welzijnsprofessionals van Travers Welzijn, de sport- en beweegprofessionals van SportService Zwolle, de onderzoekers van Windesheim, de gemeente en verschillende private partners.” Het project is geïnspireerd op de JOGG-aanpak. “We gebruiken de methodiek ervan, waarin de focus ligt op het bevorderen van meerdere aspecten van een gezonde leefstijl. We organiseren onder andere activiteiten op scholen, in peuterspeelzalen, in de wijk en op de naschoolse opvang, waarbij we zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij dat wat er al is. We verweven een gezonde leefstijl in activiteiten die gericht zijn op ontmoeting of gezelligheid, bijvoorbeeld door middel van gezonde catering. Zo kunnen mensen op een toegankelijke manier kennismaken met gezonde voeding.”

Doelen bereikt

En dat werkt, bleek uit de resultaten van 2013. “Onze doelen zijn bereikt,” vertelt Ina trots. “Er is een daling van ondergewicht onder basisschoolleerlingen. We scoren nu lager dan het landelijk gemiddelde.” Daarom is men sinds 2014 de beweging aan het verbreden naar andere leefstijlthema’s (alcoholpreventie), doelgroepen (senioren) en andere Zwolse wijken (AA-landen en Zwolle Zuid). Daarnaast blijft de beweging zich actief richten op het stimuleren van het verbinden van preventie en zorg.

“Wanneer een kind met overgewicht werd gesignaleerd was het bijvoorbeeld niet altijd makkelijk om hem of haar door te verwijzen naar een fysiotherapeut of diëtist, of er werd snel afgehaakt. Nu zetten we in op het motiverende aspect: hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouders en kinderen weer plezier krijgen in gezond eten en sporten?”

Samen staan we sterk

“Met de kracht van vele partijen kun je heel veel bereiken. De integrale aanpak zorgt voor een enorm enthousiasme. Iedereen heeft daarin zijn eigen expertise. De primaire taak van SportService Zwolle (SSZ) is bijvoorbeeld het bevorderen van sport en beweging, terwijl welzijnsprofessionals van Travers Welzijn focussen op het ondersteunen, verbinden en het participeren van bewoners. Maar ook private partijen van wie dit niet hun core business is blijven hun steentje bijdragen. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld een aantal interactieve speelplekken in Zwolle realiseren (SUTU). Het project is echt overgegaan in een beweging, waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt.”

_BT Clear

Goede gezondheid en zorg Zwolle 2016

_BT Clear