_BT Clear

Jouw warme douche en de energietransitie

Een warme douche, een kop koffie en het ochtendjournaal. Een doodnormale ochtend waar je nauwelijks over nadenkt. Maar waar komt dat warme water en die stroom nou eigenlijk vandaan? En wat betekent het als de toevoer daarvan moet verduurzamen?

Het begint allemaal mvet het robuuste elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland. Een netwerk aan leidingen dat in Etten-Leur wordt beheerd door Enexis Netbeheer. Energie die wordt afgenomen bij de energieleverancier komt via dat netwerk de woning in. Sinds jaar en dag bestaat die energie voornamelijk uit aardgas en elektriciteit, opgewekt in energiecentrales. Maar in het Klimaatakkoord is afgesproken dat het anders moet. En dat heeft ook invloed op jouw warme douche.

Nederland verduurzaamt. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 mag bijna helemaal geen CO2 meer uitgestoten worden. Het kabinet neemt daarom ingrijpende maatregelen. De overgang naar elektrisch vervoer en duurzame energie, zoals zonnepanelen en windmolens, worden steeds belangrijker. Daarnaast ligt er voor 2050 de doelstelling om alle huizen aardgasvrij te maken. Een maatschappelijke opgave met een enorme impact op ons energienet.

De energietransitie en het net

De elektrische auto voor de deur en de elektrische warmtepomp vragen om veel meer stroom. Tegelijkertijd leveren zonnepanelen energie op die deels weer wordt teruggeleverd aan het net. Dit begint klein, maar langzaamaan veranderen hele straten. Zodra de vraag naar energie exponentieel groeit, zijn flinke aanpassingen aan het net nodig.
Zulke aanpassingen kosten veel tijd en geld. Bovendien kunnen niet bij alle woningen dezelfde verduurzamingsmaatregelen worden toegepast. En ook bewoners hebben verschillende wensen.
Massaal overstappen op een alternatief voor aardgas is nu eenmaal niet eenvoudig. De gemeente onderzoekt daarom per wijk wat mogelijk is. Enexis Netbeheer helpt daarbij door inzicht te geven in de levensduur van de bestaande energienetten en bekijkt samen welke efficiënte oplossingen op de lange termijn haalbaar en betaalbaar zijn.

Werkzaamheden aan het net

netbeheerder Enexis

Hockeyclub Etten-Leur verduurzaamt niet alleen op energiegebied

Met de vervanging van de veldverlichting door LED verlichting en de aanleg van zonnepanelen zet Hockeyclub Etten-Leur (HCEL) een belangrijke stap op het gebied van verduurzaming.
Minder energieverbruik en tegelijkertijd energie opwekken, zijn belangrijke aspecten in de h uidige samenleving. Wij realiseren ons dat we als een van de grotere sportverenigingen in Etten-Leur, daarin het voortouw moeten nemen en ook aan onze leden laten zien dat we als vereniging daadwerkelijk iets bijdragen.

Samen energie besparen

Het is daarom prettig dat samen met meerdere sportverenigingen en de gemeente Etten-Leur de mogelijkheid ontstond om over te stappen op LED verlichting. Ook konden we zonnepanelen op het dak van ons clubhuis en de kleedkamers installeren. HCEL verwacht hierdoor circa 25% tot 30% op het totale energieverbruik te besparen. Tegelijkertijd hopen wij dat het onze leden aan het denken zet en dat ook leden zelf stapjes zetten om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame samenleving.

Gezondere samenleving

Binnen HCEL beperken wij ons niet alleen tot energiebesparende maatregelen. Een belangrijk speerpunt van HCEL is een gezondere samenleving. Een gezondere samenleving bereik je door op de juiste manier met bewegen en sporten bezig te zijn. Met ingang van dit seizoen werkt HCEL samen met Sportklaar Fysiotherapie. Sportklaar Fysiotherapie ontwikkelt voor onze teams programma’s die bijdragen aan een betere manier van bewegen. Dit geldt niet alleen voor de junioren en senioren, Sportklaar Fysiotherapie richt zich ook op de kinderen tot 10 jaar. Juist in die leeftijdscategorie is verantwoord bewegen essentieel.

Gezonde sportkantine

Ook op een hele andere wijze probeert HCEL een gezondere samenleving te stimuleren. Sinds kort zijn wij namens de KNHB uitgekozen om samen met Hockeyclub De IJssel mee te doen aan een pilot voor een gezondere sportkantine. Onze horecamanager ziet het als een uitdaging om te werken aan een mix aan gezelligheid, een biertje met bitterballen en diverse gezonde producten. Met gezondere producten zijn we enkele jaren geleden al gestart door kritisch te kijken naar welke producten wij aanbieden. Vooral op het gebied van sportdranken en frisdrank kiezen we daarom voor suikervrije of suikerarme producten.

Meer dan alleen sport

HCEL denk dat de verduurzaming de komende jaren verder zijn invloed zal hebben op de ontwikkeling van sportverenigingen. Leden verwachten steeds meer dat ook sportverenigingen een wezenlijke bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Dit moet binnen een paar jaar ook een reden zijn waarom je lid wilt zijn van een bepaalde sportvereniging, naast dat je de sport natuurlijk leuk vindt. HCEL streeft ernaar om zich op die manier meer en meer te onderscheiden van andere sportverenigingen.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear