_BT Clear

te gast

_BT Clear

Tijdelijk leven op zolder

Interview met Sybo en Sytske

Het is 1 september als we te gast zijn bij Sybo en Sytske en hun zoontjes Jeppe en Pepijn in de Tolhuislaan. Als we aanbellen zien we het al door de ramen. Hier is een flinke verbouwing aan de gang. Alle muren zijn ontdaan van behang en alles wat je ziet is steen en cement. Een vrolijk stel opent de deur. Hier wonen Sybo en Sytske. Na een korte kennismaking op afstand stappen we het huis binnen.

In de woonkamer aangekomen zien we dat het huis aan de achterkant dicht zit met grote houten platen. ‘Daarachter komt de nieuwe aanbouw. Het slopen is achter de rug’, vertelt Sytske. ‘Nu is het wachten op de aannemer’.

Het stel begint enthousiast te vertellen. Het huis is uit de jaren 60. Ze gaan het verduurzamen. Sybo is werkzaam in de gehandicaptenzorg en als fotograaf. Zijn ouders gaven hem al jong mee dat je zuinig moet omgaan met energie. Sytske is docente Frans en geboren en getogen Etten-Leurse. Niet altijd bewust met duurzaamheid bezig geweest, maar ze werd gepakt door een artikel in de krant over Nul-op-de-Meterwoningen. Dit en hun voornemen om te gaan verbouwen, maakte dat ze zich verdiepten in hoe ze hun huis duurzaam konden verbouwen.

We lopen ondertussen de trap op, want het gezin woont met Jeppe en Pepijn (3) tijdelijk boven. De slaapkamers zijn al eerder aangepakt. Hier zitten al kunststof kozijnen met dubbel glas. De woonkamer is nu op zolder. Als we boven komen zitten de jongens heerlijk voor de televisie “Spirit” te kijken. Ze vinden het wel prima op zolder. Lekker knus.

We gaan zitten aan de gezellige eettafel. ‘Het is best een trip elke keer met de afwas en het eten van de kookplek beneden naar de zolder en terug, maar wel weer goed voor de conditie’, grapt Sytske. ‘Je moet niet te moeilijk doen over stof en kruimels in deze periode, anders kun je beter niet in je huis blijven wonen tijdens een verbouwing’.

Wat gaan jullie precies doen?

Sybo vertelt: ‘We willen zo min mogelijk energieverlies, maar zijn wel afgestapt van Nul-op-de-Meter. Het werd gewoon te duur. De rente staat laag, maar het moet wel behapbaar blijven voor ons’.

Alle ramen krijgen triple glas. Het dak van de aanbouw wordt klaargemaakt voor een Sedumdak (dit meteen laten plaatsen paste niet meer binnen het budget) en er komt een lichtstraat in met zonwerend triple glas. Er komt nu vloerisolatie en vloerverwarming. Het dak van de nieuwe uitbouw wordt goed geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is een jaar of twee terug aangebracht. Zonnepanelen zitten ook nog in de planning. Daarvoor worden nu alvast loze leidingen gelegd.
‘Zoveel mogelijk van het gas af, alleen de cv niet, dat lukt nu nog niet. We hopen in december klaar te zijn.’ Wanneer het financieel weer kan komen er dakkapellen en wordt het dak geïsoleerd.

Heb je tips voor mensen die overwegen om hun huis te verduurzamen?

‘Zeker!’ reageren beiden enthousiast. ‘Pak zo veel mogelijk het liefst in 1 keer aan. Wees niet bang om een bouwdepot te nemen. Met de huidige rentestand is het interessant.’ ‘Blijf je in je huis wonen tijdens de verbouwing, maak dan goede afspraken met de aannemer. Niet dat je zomaar ineens niet meer kunt douchen doordat de aannemer de hoofdkraan dicht zet.’ Deze stap vraagt best wat van jou en je gezin. Besef dat vooraf.

Wat geef je de gemeente mee?

Met een verbaasde blik zegt Sybo: ‘De gemeente Etten-Leur wil een groene gemeente zijn. Steun dat dan ook lokaal. Er is geen subsidie voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Dat is gek.’

Een mooie om mee terug naar het gemeentehuis te nemen. We nemen afscheid na hun veel succes te wensen de komende maanden. We gaan de verbouwing mee volgen en spreken af om in december nog even bij ze langs te gaan om het eindresultaat te bewonderen.

Geïnspireerd of ook verbouwingsplannen?

Wil jij ook aan de slag om je huis energiezuinig te maken en nog op zoek naar tips? Sybo en Sytske vertellen je graag over hun ervaringen. Ook kun je hun verbouwing volgen op Instagram. Het Instagramaccount heet Maison_sysy.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear