_BT Clear

Warmte zonder gas: hoe dan?

De Transitievisie Warmte

De Transitievisie Warmte. Een moeilijke omschrijving voor eigenlijk een ‘simpele’ klus. We moeten van het aardgas af en dat moet in 2050 klaar zijn.

Gas...van topper tot domper

Was het maar zo simpel. In de jaren 60 ging dat makkelijker. Men vond aardgas. De kolenkachel kon de deur uit en iedereen ging er in wooncomfort op vooruit. De staatskas werd gespekt. Hierdoor konden grote projecten uit de grond worden gestampt. Er was flinke welvaart. Maar met het uit de bodem halen van het gas ontstonden er ook grote problemen in de Groningse ondergrond. Met aardbevingen en veel schade tot gevolg.
Een tweede probleem werd inmiddels ook steeds duidelijker. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. En dit broeikasgas zorgt voor een opwarmend effect. Om dit te stoppen zijn radicale maatregelen nodig.

Goed op weg, maar hoe nu verder?

We zetten al goede stappen. We rijden steeds meer elektrisch, we isoleren onze huizen steeds beter én we zijn ons meer bewust van de kwetsbaarheid van moeder aarde. De volgende stap is het zoeken naar een alternatief om onze huizen te verwarmen. Maar ja, hoe gaan we dat doen?

Isoleren...en meer

We zoeken uit welke alternatieven voor aardgas er zijn en welke wijken voor deze alternatieven geschikt zijn. Je kunt je voorstellen dat in oude wijken met slechter geïsoleerde huizen isolatie stap één is. Dan heb je sowieso minder energie nodig om je woning te verwarmen. Voordeel: je energierekening gaat omlaag. Dit kunnen we niet alleen, dit doen we samen: inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeente. Samen maken we een plan waarin we rekening houden met de klimaatdoelen, maar ook met het kostenplaatje.

Nu al starten: kansen pakken!

Heb je al verbouwplannen? Denk dan na over extra isoleren, een zonneboiler of triple glas in je kozijnen. Er zijn allerlei subsidies die net dat extraatje bieden om de volgende stap te kunnen zetten. Via de subsidiewijzer www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer kun je uitzoeken óf en voor welke subsidie je in aanmerking komt.

Laten we ideeën en ervaringen uitwisselen

Denk jij met ons mee om Etten-Leur aardgasvrij te maken? Dat kan, graag zelfs! Op verschillende manieren, platforms en in verschillende fases zoeken wij contact met inwoners en partners om samen na te denken over nieuwe mogelijkheden voor warmte zonder gasverbruik. Wil je je nu al aanmelden? Dat kan ook. Stuur mij, Wilco Doldersum, adviseur Duurzaamheid een mail via [email protected]. Is jouw huis al verduurzaamd en wil je je ervaringen met ons delen? Meld je dan ook aan. Met elkaar gaan we de uitdaging aan om van Etten-Leur een toekomstbestendige en duurzame stad te maken. Een stad om trots op te zijn.

_BT Clear

Tegoedbon om gemakkelijk

_BT Clear

energie te besparen

Energie besparen: begin eenvoudig, dat scheelt je al snel heel veel in je portemonnee. En het geeft ook meteen een comfortabel woongevoel. Denk aan het voorkomen van tocht en het binnen houden van warmte in de winter.

Etten-Leur is blij met de subsidie op grond van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Die kreeg ze om inwoners met een eigen woning te helpen om kleine energiebesparende maatregelen te nemen.

Wat gaan we in Etten-Leur doen?

Met de tegoedbon kun je in de webshop op www.bespaaretten-leur.nl producten aanschaffen. Ook kun je de winkels van uwEnergieloket aan de Bisschopsmolenstraat of DuurSaam Etten-Leur aan het Vincent van Goghplein bezoeken om daar de producten te bekijken en bestellen. Het is ook mogelijk om een energie- of warmtescan van je woning te laten maken. Een energiecoach controleert de woning en geeft daarna adviezen om energie te besparen.

Geldigheid tegoedbon

De actie duurt ongeveer een jaar. Dan stopt de regeling en kun je geen artikelen meer kopen met de tegoedbon. Tip: als je niet gelijk een aankoop wil doen, leg de tegoedbon dan op een plek waar hij in het zicht ligt.

En als ik geen eigen woning heb?

Oók inwoners met een sociale huurwoning kunnen profiteren van een regeling. Via de actie ‘Omlaag die meter’ van Alwel en de huurdersbelangenvereniging, in samenwerking met DuurSaam Etten-Leur, kom je in aanmerking voor het aanschaffen van producten waarmee je kunt besparen op je energierekening. Ben je huurder bij Alwel ga dan naar www.omlaagdiemeter.nl. Ben je een particuliere huurder? Later dit jaar komt er waarschijnlijk voor jullie een subsidie.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear