_BT Clear

Kees van Aert Wethouder duurzaamheid

Voorwoord

Als u dit leest is het alweer november. We naderen het eind van een bewogen jaar. Hopelijk krijgen we het coronavirus snel onder controle en kunnen we ons oude leven weer oppakken. Misschien niet zoals het ‘vroeger’ was, maar wel op een manier waarbij we weer gewoon, op een menselijke manier, met elkaar omgaan.

Toch mag dit virus onze aandacht niet afleiden van andere uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Een van de grootste opgaven voor de komende decennia is het tegengaan van de opwarming van de aarde. Etten-Leur is een gemeente waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. Dat willen we graag zo houden, maar door de klimaatverandering is dat niet vanzelfsprekend. Ook dit jaar zagen we extreme hitte, droogte en wateroverlast. Het vraagt om maatregelen die de opwarming van de aarde stoppen en de negatieve effecten voor onze leefomgeving zo goed mogelijk opvangen. In het Klimaatakkoord hebben we hierover afspraken gemaakt.

In deze themakrant informeren we u over de energietransitie. In 2050 wekken we alle elektriciteit duurzaam op en gebruiken we geen aardgas meer voor verwarming en koken.

Om dat te bereiken moeten we belangrijke en soms grote keuzes maken. Voor sommige mensen kan het niet snel genoeg gaan, anderen hebben nog veel vragen of zijn sceptisch. Wat gaat het kosten en wie gaat dat betalen? Veel is nog onbekend.

Gelukkig hoeft niet alles in een keer. We bekijken het samen, stap voor stap. Haalbaar en betaalbaar staan daarbij voorop.

Met de maatregelen uit het Klimaatakkoord gaan wij als inwoner van Etten-Leur dus persoonlijk te maken krijgen. Wat betekenen ze voor ons, wat verandert er en wat hebben we nodig? Maar natuurlijk ook: wat kan ik zelf doen?

Een voorbeeld:
De daken van de 22 woningen in onze buurt zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar ze lagen er niet… Bewoners hadden argumenten als “daar heb ik geen verstand van”, “het levert toch niets op” of “er is veel te veel keus”. Samen met enkele buren onderzocht ik of het verstandig is om zonnepanelen te plaatsen. In november 2019 begon onze zoektocht. In februari 2020 lagen er in totaal 110 panelen op 10 woningen. Een resultaat waar ik trots op ben. Hoewel de zon de eerste maanden van het jaar amper scheen heb ik in 7 maanden toch al ruim 3.800 kWh van mijn stroomverbruik zelf opgewekt. Een kostenbesparing van ongeveer € 840,-. En van de 10 woningen kunnen er 6 volledig in hun eigen stroomverbruik voorzien.

Het tegengaan van klimaatverandering is een stevige uitdaging. Maar het biedt ook kansen. Denk aan de opbrengsten uit het opwekken van duurzame energie, aan werkgelegenheid en aan schone lucht. Met elkaar zorgen we ervoor dat Etten-Leur een fijne plek blijft om te wonen. Waar we bezig zijn met duurzaamheid en waar we bewuste, slimme keuzes maken over energie.

Ik wens u heel veel leesplezier en wat mij betreft: u hoort van ons en wij horen graag van u!

Kees van Aert
Wethouder duurzaamheid

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

In opdracht van de gemeente Etten-Leur.

Teksten en redactie
&Teksten in samenwerking met de gemeente Etten-Leur.

Vormgeving
Skitter, Groningen

November 2020

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear