_BT Clear

RES: WIndmolens en Zonnepanelen in de regio

Samen met 15 gemeenten in West-Brabant, Provincie Noord-Brabant en Waterschap Brabantse Delta, werkt Etten-Leur aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat waar, hoe en hoeveel duurzame elektriciteit in 2030 in onze regio wordt opgewekt.

Waarom maken we een RES?

De overschakeling naar duurzame energie is nodig om de klimaatverandering te beperken. Maar dat niet alleen. Door de verbranding van olie en gas af te bouwen zal de luchtkwaliteit ook sterk verbeteren. En zeker zo belangrijk: als we in Nederland zelf al onze energie duurzaam opwekken zijn we veel minder afhankelijk van andere landen. In het nationale
Klimaatakkoord zijn door bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties concrete maatregelen afgesproken om 49% afname van de CO2-uitstoot in 2030 te bereiken. Veel van de afspraken zullen in de regio moeten worden waargemaakt. Dat is behalve een lokale ook een gemeentegrensoverschrijdende opgave. Warmtenetten worden vaak over de grenzen van gemeenten heen gepland. En ook wind- en zonne-energie kunnen invloed hebben over gemeentegrenzen heen.

De opgave

Om richting te geven aan de energietransitie in de regio’s is in het Klimaatakkoord de Regionale Energiestrategie (RES) als belangrijk instrument opgenomen. In de RES geeft een regio aan waar en hoeveel duurzame elektriciteit er wordt opgewekt, worden warmtebronnen in beeld gebracht en wordt aangegeven wat dat betekent voor de energie-infrastructuur. De opgave van de gezamenlijke RES-regio’s is om in 2030 35 TWh aan duurzame elektriciteit op te wekken. Deze 35 TWh is nadrukkelijk een gezamenlijke opgave. Niet ieder gebied is geschikt voor het opwekken van duurzame energie. Er zal dus geen evenredige verdeling van opwekinstallaties over Nederland of de regio’s plaatsvinden. Sommige regio’s wekken dus meer op dan andere.

West-brabant

De RES-regio West-Brabant heeft in juli de Concept-RES West-Brabant aangeboden aan het Rijk. Onze regio wil via zonnepanelen en windmolens in 2030 minimaal 2,0 TWh opwekken.
Het Rijk beoordeelt de RES-sen van alle regio’s en controleert of de nationale opgave van 35 TWh wordt gehaald. We verwachten de definitieve RES in januari 2021 te kunnen opleveren.

Meer weten

  • Afspraken uit het klimaatakkoord: zie klimaatakkoord.nl
  • Alles over de RES: zie regionale-energiestrategie.nl
  • RES West-Brabant

Duurzame elektriciteit in Etten-Leur

In de Regionale energiestrategie West-Brabant (RES) staat hoeveel duurzame elektriciteit de regio in 2030 gaat opwekken. Dat is mooi, maar het is voor jou belangrijker om te weten wat er in Etten-Leur zelf staat te gebeuren.

Ambitie

Windenergie
Het noordelijk kleigebied in Etten-Leur vinden wij het meest passend voor windenergie. Andere gebieden vinden we niet geschikt. Daar zien wij geen ruimte voor nieuwe windparken. Uitbreiding van de opwekcapaciteit kan door oude windmolens te vervangen door grotere, zoals bij het park langs de Groene Dijk. Een andere mogelijkheid is om waar het kan windturbines aan bestaande parken toe te voegen.

Zonneparken
Voor de opwek van elektriciteit via zonnepanelen denken we van binnen naar buiten. Eerst kijken we naar de daken in de bebouwde omgeving en dan naar grootschalige toepassingen op specifieke locaties zoals de geluidswal A58 en de voormalige stortplaats Bollendonk. Etten-Leur is geen voorstander van grootschalige zonneparken op land.

Dit is het plan tot 2030

Windmolens en zonneparken
In Etten-Leur staan op dit moment 13 windmolens. De aanvraag voor een extra windmolen bij park Groene Dijk gaat in procedure. Zonnepark A58 is op 29 september in productie genomen. Op de gesloten stortplaats Bollendonk zijn de voorbereidingen voor de realisatie van een zonnepark al ver gevorderd. Tot 2030 heeft Etten-Leur geen opgave om meer zonneparken te realiseren.

Zonnepanelen op dak
In Etten-Leur wordt op dit moment in totaal ongeveer 10 GWh aan elektriciteit via zonnepanelen op daken opgewekt. En over 10 jaar moet dat 71 GWh zijn. Om dat te bereiken moeten op zo’n 80% van de geschikte grote daken, en op de helft van de geschikte kleine daken zonnepanelen komen te liggen.

Een gigantische klus. Dat lukt ons alleen als we samen de schouders eronder zetten!

Deel je ideeën!

Heb jij ideeën over de opwekking van duurzame elektriciteit bij jou in de buurt of op andere plekken in de gemeente of regio? Waar zie jij kansen en wat kun je zelf bijdragen? Laat het weten aan Jac Beekers, adviseur Duurzaamheid en Milieu, via [email protected]

Windmolens in de polder

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear