Duursaam Etten-Leur

_BT Clear

De Energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur U.A. simpel gezegd DuurSaam, is een energiecoöperatie die bestaat uit betrokken leden die duurzaamheid een warm hart toedragen en die meedoen aan duurzaamheidsprojecten. Ons doel is om het energieverbruik in Etten-Leur terug te dringen. DuurSaam wil dit bereiken door het energieverbruik zichtbaar te maken (meten is weten), deel te nemen in projecten die energie opwekken en door het stimuleren van energiebesparing. Op deze wijze dragen wij ons steentje bij om Etten-Leur te verduurzamen. Wij verzamelen actief kennis die we vervolgens verspreiden onder de inwoners van Etten-Leur. We nemen initiatieven en ondersteunen initiatieven van anderen op het gebied van energiebesparing en opwekking van lokale duurzame energie.

Onze doelstellingen zijn ambitieus:

  • het energieverbruik in de gemeente wordt jaarlijks met tenminste 1,5% teruggedrongen;
  • in 2030 wordt in Etten-Leur tenminste 45% van het elektriciteitsverbruik duurzaam opgewekt. De kansen om dat te realiseren stijgen doordat wij participer en in 3 grote projecten:

Zonnepanelen op de KSE

Samen met de KSE (Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur) is er geïnvesteerd in 880 zonnepanelen op het dak van de school. Dit project is door ons voor de helft gefinancierd door middel van crowdfunding. Het project is in 2019 opgeleverd en vanaf dat moment wordt elektriciteit opgewekt. Daarmee voorziet de KSE voor een deel in de eigen energiebehoefte. De prestaties zijn te zien op een scherm. Daarmee heeft het project ook een educatief karakter. Ook aan de kant van de crowdfunding loopt het project naar tevredenheid van de investeerders. Afhankelijk van de looptijd van de verstrekte lening kan de rente voor de investeerders oplopen tot 4,5% per jaar. Kortom, een geslaagd project dat bijdraagt aan onze doelstellingen.

Zonnepanelen A58

Zonnepanelen langs de A58

Het langste zonnepark van Nederland zou op 1 oktober 2020 geopend zijn door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Vanwege corona-maatregelen is de opening uitgesteld naar de lente van 2021. De minister wilde met haar bezoek onderstrepen dat dit duurzame project op het talud van de A58 een voorbeeld kan zijn voor heel Nederland. Over een afstand van zo’n 4 kilometer zijn maar liefst 6.300 zonnepanelen geplaatst. Het vermogen bedraagt 2,5 megawatt (MW). Dat is goed voor de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 850 huishoudens.

Het park is op 29 september in productie gegaan. Dit project is tot stand gekomen door samenwerking van energieleverancier Vrijopnaam, ontwikkelaar Greenspread, gemeente Etten-Leur en DuurSaam Etten-Leur.

Even voorstellen

Inwoners van Etten-Leur die geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen hebben geparticipeerd in, én profiteren van dit project, door de aanschaf van een aantal ‘Zonnepanelen-op-naam’. Ook door middel van crowdfunding konden inwoners meedoen aan dit project. DuurSaam

heeft bij dit project een coördinerende rol gespeeld om de participatie door inwoners soepel te laten verlopen.

Zonnepark Bollendonk

Op de voormalige vuilstortplaats aan de Bollendonksweg wordt nog een zonnepark ontwikkeld. Het perceel heeft een oppervlakte van 14,5 hectare, waarvan circa 9,8 hectare wordt benut om ongeveer 30.000 panelen te plaatsen, voldoende voor het stroomverbruik van zo’n 2.600 huishoudens. De overige grond wordt gebruikt voor kwaliteitsverbetering van het landschap en het realiseren van een voedselbos. Het Milieu Educatief Centrum (MEC) is eveneens betrokken bij het project. De rol van DuurSaam is het informeren van inwoners over de mogelijkheden voor deelname in het project.

Wijkaanpak en energiecoaches

Afgelopen voorjaar was de start gepland van een aanpak om per wijk inwoners te adviseren over duurzaamheidsmaatregelen in hun woning en hen bij de uitvoering te ondersteunen. Samen met enthousiaste mensen uit de wijk (wijkambassadeurs) willen we bewustwording creëren en eigenaren stimuleren om maatregelen te treffen. Helaas is dat door de coronacrisis nog niet gelukt. Maar we gaan er van uit dat we in 2021 wel van start kunnen.

DuurSaam heeft een aantal leden die als energiecoach bij de bewoners persoonlijk thuis een energiescan kunnen uitvoeren, en adviseren over te nemen maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Soms kunnen kleine ingrepen of aanpassingen er al toe leiden dat je aanzienlijk kunt besparen op energieverbruik (en dus ook geld!) Alle inwoners kunnen op onze website een verzoek doen voor een keukentafelgesprek.

We willen het team van energiecoaches graag verder uitbreiden om zo veel mogelijk inwoners onafhankelijke adviezen te kunnen geven. Lijkt je dat wat? Meld je aan bij [email protected]. Na een korte training kun je aan de slag als energiecoach.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear