Elk kind een veilig thuis

_BT Clear

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 119.000 kinderen de dupe van mishandeling en verwaarlozing. In elke schoolklas is dat er gemiddeld één en in Zwijndrecht is dat helaas niet anders. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven. Uit cijfers van Veilig Thuis blijkt dat 3,7% van alle meldingen in Zuid Holland Zuid uit Zwijndrecht komen. Een hele hoge score ten opzichte van de regio. Schattingen gaan er echter vanuit dat dit slechts een derde is van de totale omvang van het probleem, namelijk niet alle gevallen worden gemeld. Een ernstige zaak.

Veiligheid: wat houdt dat in?

Het is van groot belang dat kinderen in veiligheid en goede verzorging kunnen opgroeien. Kinderen hebben recht op een goede, veilige start van hun leven en moeten niet te maken krijgen met de gevolgen van kindermishandeling, die de rest van hun leven kunnen tekenen. Dat moeten we met elkaar voorkomen – professionals en inwoners. Helaas blijkt in de praktijk de aanpak van kindermishandeling niet altijd gemakkelijk. Niet alle signalen zijn even helder en vervolgens is het lastig de signalen die er wel zijn in te schatten en te bespreken. Het is altijd moeilijk om de relatie tussen ouders en kind – mogelijk ten onrechte – onder druk te zetten en daarbij komende gevolgen van een onterechte melding te overzien. Dat is begrijpelijk, maar zou de angst om onterecht géén melding te doen niet groter moeten zijn? Namens het kind spreekt er tenslotte niemand anders.

Veiligheid van kinderen in Zwijndrecht

Sinds 1 juli 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring.

De meldcode helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld door middel van een stappenplan. Bij de verschillende professionele organisaties wordt een aandachtsfunctionaris aangesteld die het aanspreekpunt is om signalen te delen. Voor de vrijwilligersorganisaties in Zwijndrecht zijn vanuit de gemeente contactpersonen aangesteld waarbij deze organisaties terecht kunnen met signalen.

Wat kan je zelf doen?

Misschien is er bij jou in de omgeving een gezin waar sprake is van veel herrie of ruzie. En vang je signalen op die kunnen wijzen op kindermishandeling. Bijvoorbeeld stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Of schrikken van aanrakingen, of vaak blauwe plekken of verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk kan een signaal zijn: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Dit soort signalen kunnen je een 'niet-pluis' gevoel geven. Het is goed dat je daar serieus aandacht aan besteedt. Je kunt iets doen door alert te reageren op een signaal of onderbuikgevoel.

Praat met de betrokkenen

Als je je zorgen maakt om een kind, is het belangrijk dat je iets doet. Soms kun je met simpele, praktische hulp de ouders/verzorgers een heel eind op weg helpen. Door erover te praten met de betrokkenen, kun je hen vertellen over jouw zorgen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen wat je bij hun kind ziet of wat je hen ziet doen. Belangrijk is dat je de betrokkenen niet beschuldigt: probeer samen een gesprek te hebben, jouw zorgen uit te spreken en je steun aan te bieden.

Zorg dat je er bent voor het kind

Ook als je niet zeker weet of een kind mishandeld wordt, kun je toch iets doen: er zijn voor het kind. Door te luisteren, of te vragen of je iets kunt doen. Nodig het kind uit, ga samen iets doen. Stel het kind geen vragen over jouw vermoedens. Dat kun je beter aan de professionals overlaten. Kinderen zijn sterk geneigd om loyaal aan hun ouders te zijn en zullen dus niet snel zeggen dat hun ouders iets verkeerd doen.

Deel je zorgen

Weet je niet zeker hoe je de reactie van het kind moet interpreteren? Of zie je er tegenop om het gesprek aan te gaan? Bel dan met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen met de hulpverlener kan je dan anoniem bespreken wat het beste is in jouw situatie.

Alle inwoners van Zwijndrecht kunnen bij het CJG Zwijndrecht of het Vivera wijkteam terecht met signalen over kindermishandeling. De Vivera wijkteams hebben een vaste locatie in de wijk en hier worden de signalen opgepakt. De CJG professionals zijn per telefoon bereikbaar en maken een afspraak op de locatie waar jij je het prettigst bij voelt. In alle rust kan je je gevoel bespreken met een van de CJG professionals of Vivera wijkteamleden. Waar nodig wordt Veilig Thuis ingeschakeld, dit proces wordt afgehandeld door de professionals.

CJG Zwijndrecht

T: 078 – 770 81 81
E: [email protected]
W: www.cjgzwijndrecht.nl

_BT Clear