Schoolcoach makkelijk aanspreekbaar

Hulp voor ouders,
leerlingen en school

Voor ouders en kinderen met (opvoed)problemen is er altijd hulp dichtbij. Want op elke school in Haarlemmermeer staat een schoolcoach van Altra voor hen klaar.

“Iedereen kan bij ons terecht: ouders, leerlingen, leerkrachten en intern begeleiders”, zegt Dennis Oostenrijk. Als schoolcoach werkt hij op verschillende scholen in Haarlemmermeer. “We worden steeds beter gevonden. Niet alleen op school, ook ouders uit de wijk kunnen bij ons aankloppen.”

Voor kleine en grote zorgen

De schoolcoach is er voor problemen die niet direct met leren te maken hebben. Dennis: “Dat kan van alles zijn. Heb je als ouder moeite met het gedrag van je puber of vragen over de ontwikkeling van je kind? Twijfel je hoe je de opvoeding moet aanpakken of zit je kind op school niet lekker in zijn vel? We zijn er voor kleine en grote zorgen. Als je snel aan de bel trekt, kun je de problemen klein houden.”

Paar gesprekken meestal voldoende

In de eerste gesprekken kijkt de schoolcoach samen met ouder, kind en eventueel school wat er precies aan de hand is.

Dennis: “We zoeken samen met de betrokkenen een passende oplossing. Vaak blijkt dat ouders en kinderen er samen met hun familie en vrienden heel goed zelf uit kunnen komen. Als het nodig is, geven we ook trainingen op school, bijvoorbeeld om de weerbaarheid van kinderen te vergroten of om faalangst te bestrijden.”

Als er meer aan de hand is

Mocht er toch meer hulp nodig zijn, dan verwijst de schoolcoach door naar gespecialiseerde hulp. Dennis: “We weten goed waar ouders en kinderen het beste verder geholpen kunnen worden. Natuurlijk altijd in overleg met de ouders en het kind, zo komen ze niet voor verrassingen te staan. Ook na een verwijzing staan we klaar en kijken we hoe het gaat. We komen elkaar tenslotte vaak tegen op school!”

Kijk voor meer informatie op www.altra.nl.

 
_BT Clear

Naaktfoto’s en -filmpjes hebben een hoge amusementswaarde

_BT Clear

Seks: vaak een ongemakkelijk gespreksonderwerp. Niet zo vreemd dus dat je gesprekken over gevaren als sexting liever uit de weg gaat. “Maar verstandig is dat niet”, zegt Raoul Chocolaad, voorlichter bij Qpido, het Seksespecifiek Expertisecentrum van Spirit. “Als je wegkijkt kan een slachtoffer in een neerwaartse spiraal komen met soms ernstige gevolgen.”

Sexting is het digitaal delen of verspreiden van seksueel getinte foto’s, teksten en filmpjes. Sexting is een groeiend probleem. Samen met
politiemensen geeft Raoul voorlichting over sexting en grooming (digitaal kinderlokken) aan leerlingen, ouders en docenten: “Jongeren beseffen vaak niet dat het bezit van naaktfoto’s of filmpjes strafbaar is als degene die op de foto of video staat jonger dan achttien is.”

Naaktfoto’s en -filmpjes hebben een hoge amusementswaarde. Raoul: “Jongens prónken ermee, maar ze zijn zich er vaak niet van bewust dat ze een meisje ermee kunnen beschadigen.” Het is juist dát besef dat Raoul jongeren wil bijbrengen. “Ze veroordelen helpt niet.” Inzicht bieden in hun eigen gedrag is wat Raoul nastreeft. “Laatst kwam een jongen aan het eind van de training naar me toe en zei: ‘Meester, kijk, ik verwijder die foto.’ Dat vind ik een van de leukste momenten.”

Niet alleen onder jongeren is er onwetendheid over sexting, ook onder ouders en docenten. “Veel volwassenen weten niet wat er allemaal kan met sociale media, en dus ook niet wat er mis kan gaan. In de training laten ze zien hoe je het gesprek erover kunt aangaan.” Qpido maakt seksualiteit bespreekbaar! Meer informatie? www.qpido.nl

TIPS VAN RAOUL:

  • Raad jongeren af seksueel getinte foto’s of films van zichzelf te maken.
  • Willen ze het toch? Adviseer dan dat ze onherkenbaar zijn en hun identiteit niet verraden.
  • Signaleer je sexting, praat dan met het slachtoffer én de dader.
_BT Clear
deze krant wordt u aangeboden door het centrum voor jeugd en gezin haarlemmermeer
_BT Clear