Vast en Verder

Vast en Verder, een afdeling van Leger des Heils W&G Noord-Holland, vangt jongeren op die door de reclassering, jeugdzorg, gemeenten en andere hulpverleningsorganisaties worden doorverwezen. Het doel is om jongeren te begeleiden naar een terugkeer in de maatschappij.

Maarten overnachtte noodgedwongen op straat. Hij had financiële problemen en het contact met zijn familie was slecht. Omdat hij al eens in aanraking was geweest met justitie, stond hij onder toezicht van de reclassering.

In 2012 kwam hij bij Vast en Verder Hoofddorp terecht, waar hij gemotiveerd aan het traject begon. Tijdens zijn verblijf was hij veel op zichzelf en bezig met zijn eigen toekomst. Het wonen bij Vast en Verder heeft hem een stabiele basis gegeven van waaruit hij weer aan zijn toekomst kon gaan denken en zich verder kon ontwikkelen.

Zijn traject heeft twee jaar geduurd. In deze tijd heeft hij zijn schulden afbetaald, het contact met zijn familie hersteld en het reclasseringstoezicht afgerond. Hij heeft zijn woonomgeving leren structureren, kan koken en heeft een assertiviteit- en agressietraining gevolgd. Na een productiebaantje heeft
Maarten er uiteindelijk voor gekozen om te gaan studeren. Hij heeft zijn diploma in de zorg behaald en werkt tegenwoordig als helpende.

Maarten benoemde aan het eind van zijn traject dat hij zijn vertrouwen in de mens terug moest krijgen. Tijdens zijn jeugd heeft hij zoveel meegemaakt dat hij dit vertrouwen was verloren. Gesprekken met de psycholoog hebben hem erg geholpen. Maarten is blij met de kans die het Leger des Heils hem heeft gegeven. Inmiddels woont hij op zichzelf met ambulante ondersteuning vanuit het Leger des Heils. Het gaat hem erg goed af in zijn eigen woning, hij heeft een baan en een leuke vriendin. Soms komt hij nog langs bij Vast en Verder. Gewoon, voor de gezelligheid.

Maarten is een fictieve naam.

Kijk voor meer informatie op www.legerdesheils.nl/vast-verder.

Je leven kan weer op de rit

_BT Clear

RIBW K/AM biedt naast beschermd wonen, ambulante begeleiding en dagbesteding ook maatschappelijke opvang (MO). In Hoofddorp aan de Hoofdweg 574 is er een MO voor gezinnen met kinderen die dak-of thuisloos dreigen te raken of het al zijn, of die door psychosociale omstandigheden tijdelijk een andere woonplek nodig hebben.

RIBW K/AM helpt met het aanvragen van een uitkering, schuldsanering, huisvesting, et cetera. Maatschappelijke opvang is altijd tijdelijk, variërend van zes tot negen maanden. Daarna is het de bedoeling dat een gezin weer zelfstandig verder gaat, eventueel met begeleiding van RIBW K/AM.

Esther van de Haar, teamleider: “Sinds de start in 2013 hebben we al heel wat gezinnen geholpen. Zo hebben bijvoorbeeld Khatarah en Ahmad met hun twee kinderen bij ons gewoond.

Ze woonden in bij familie, maar dat zorgde voor veel problemen. Uiteindelijk hebben ze bij maatschappelijk werk aangeklopt voor hulp en opvang en kwamen toen hier terecht.” Ook al was het geen eigen woning en woonden ze op zo’n 35 vierkante meter: ze waren blij met hun tijdelijke woonplek. Ahmad leerde razendsnel Nederlands en kon bij Burger King aan de slag. Behoorlijk onder zijn niveau, maar hij bleef positief.

Een vast inkomen was nodig om in aanmerking te komen voor een doorstroomwoning. Als zijn Nederlands beter werd, wilde hij gaan studeren. En dan zou het betere werk vanzelf komen. Khatarah deed overdag een studie bedrijfskunde. Ze hadden alle vertrouwen in de toekomst. Esther: “Na lang wachten is het gezin uitgestroomd naar een eigen woning in Hoofddorp. Daar waren ze natuurlijk heel blij mee. Het gaat goed met ze.”

Aanmelding voor maatschappelijke opvang gaat via de Brede Centrale
Toegang (Haarlem):
tel.: (023) 511 44 77,
e-mail: [email protected]

_BT Clear
deze krant wordt u aangeboden door het centrum voor jeugd en gezin haarlemmermeer
_BT Clear