Bij de speel-o-theek ben je aan het goede adres voor een gevarieerd aanbod van speelgoed. Variëren is belangrijk voor je kind.

7 weetjes over spelen

Wie speelt, is niet alleen

Kinderen genieten vooral van spelen met hun ouders en verzorgers, dat geeft hen zekerheid.

Wie speelt, voelt

Wie wint, is trots als een pauw. Wie verliest, is verdrietig. Maar elk kind leert: bij het volgende
spel is er een nieuwe kans.

Wie speelt, praat

Tijdens het spelen wordt veel gepraat – of wild over spelregels gediscussieerd: spelen bevordert taalkundige en sociale vaardigheden.

Wie speelt, heeft moed

“Wat gebeurt er als Julia een drie gooit en ik een zes?” Bij het spelen ga je het onbekende aan. Kinderen kunnen verschillende situaties uit-proberen.

 

Wie speelt, luistert

Ieder spel heeft regels, die begrepen, onthouden en gevolgd moeten worden.

Wie speelt, ontdekt

Vandaag een slimme detective, morgen een dappere piraat: spelen biedt de kans een rol aan te nemen en vreemde werelden te ontdekken.

Wie speelt, oefent geduld

Een spel vraagt geduld en concentratie van alle medespelers in dezelfde mate.

Door te spelen kun je als ouder vaardigheden van je kind bewust bevorderen: tellen, kleuren en vormen herkennen, herinneren, logisch denken. De grove en fijne motoriek wordt gestimuleerd en de fantasie geprikkeld. Alle kinderen maken zich bij het spelen met thema’s vertrouwd, bijvoorbeeld het alfabet, lezen of rekenen. Voor mensen met een beperking van alle leeftijden kan dit altijd een rol spelen.

Iedereen die wil spelen kan bij Speel-o-theek De Blokkendoos terecht, vijf keer per week op verschillende tijden. Er zijn diverse abonnementen en er is een enorm gevarieerd aanbod van speelgoed, ook voor huisgenoten met er is een beperking.

Kijk voor meer informatie op de website www.speelotheekhoofddorp.nl.

Tips voor de ochtendspits!

Bij het opvoedspreekuur vragen ouders regelmatig hoe ze de ‘ochtendspits’ op een prettige manier in goede banen kunnen leiden. Er is beperkte tijd en veel kinderen hebben moeite om voort te maken: “Ze is allergisch voor opschieten”, zei een moeder eens.

Wat kun je doen om het ’s morgens gezellig te houden?
Tips van Positief Opvoeden.

  • Organiseer zoveel mogelijk vooraf wat je zelf moet doen.
  • Sta op tijd op en leg de avond ervoor alvast kleren en schoolspullen klaar. Als je zelf eerder klaar bent dan je kinderen, kun je hen zo nodig in een rustige sfeer helpen.
  • Betrek de kinderen bij de organisatie. Laat hen doen wat ze zelf kunnen, aankleden, maar ook broodjes smeren, of het brood maken voor de overblijf.

  • Maak er een speelse uitdaging van. Kinderen die extra stimulans nodig hebben om op tijd klaar te zijn kun je uitdagen met het spel ‘versla de klok’. Met de kookwekker wordt het kind uitgedaagd om voor een bepaalde tijd klaar te zijn. Hierbij gelden de volgende spelregels:
  • Vertel je kind precies wat het gedaan moet hebben om klaar te zijn (soms helpt het om dit te ondersteunen met plaatjes);
  • Neem voldoende tijd, jaag je kind niet op;
  • Geef je instructies niet meer dan twee keer.
  • Als je kind wint van de klok krijgt het een beloning (nog even voorlezen voor het naar school gaat, of even tv-kijken). Je kunt ook eerder naar school gaan, zodat het nog even kan spelen.
  • Toon waardering als je ziet dat je kind zijn best doet (beloon de inzet, ook als het resultaat nog wat verbetering kan gebruiken).
  • Voor een plan op maat voor jouw gezin kun je contact opnemen met de verpleegkundige van GGD Kennemerland of het opvoedspreekuur, via 023-7891777.
_BT Clear
deze krant wordt u aangeboden door het centrum voor jeugd en gezin haarlemmermeer
_BT Clear