De dagelijkse praktijk van Brijder Jeugd is dynamisch, maar wat doet Brijder Jeugd zoal en voor wie? Preventiewerker Leo Clarijs vertelt over drie mensen die hij de afgelopen tijd heeft gesproken.
“Vandaag sprak ik Mees van vijftien jaar. Hij kwam net bij de jeugdbehandelaar van Brijder Jeugd vandaan. Vorig jaar sprak ik hem voor het eerst. Zijn vader overleed toen hij tien jaar was. Hij gamede toen al en nu bood gamen afleiding en troost. Met een Brijder Jeugd-behandelaar ging hij aan de slag met zijn gamegedrag. Mees gamet nu alleen nog in het weekend. Minder gamen betekende dat hij meer ging voelen. Pas vijf jaar na het overlijden van zijn vader begon het rouwproces.”
“Ook Annemie van vijftien jaar vertelde me haar verhaal. Zij dronk op een feestje zoveel sterke drank dat ze in coma raakte. Toen ze wakker werd in het ziekenhuis, wist ze niets meer. Ik ben vandaag met Annemie en haar vriendinnen gaan praten. Zo kreeg Annemie toch te horen hoe het zover was gekomen.
Daarnaast zijn uiteraard de risico’s van alcohol op jonge leeftijd besproken en weet Annemie nu hoe ze ‘nee’ moet zeggen tegen alcohol. Ook haar ouders heb ik gesproken over de gebeurtenis en hoe zij hiermee verder kunnen.”
Ten slotte vertelt Leo dat hij de moeder van de zeventienjarige Bram heeft gesproken.
“Zij belde mij omdat ze elke dag ruzie met haar zoon heeft over zijn wietgebruik. Zij maakt zich zorgen en hij vond dat overdreven. Ik heb haar doorgestuurd naar onze oudercursus Help, mijn kind kan niet zonder. Daar ontmoet ze andere ouders en leert ze over blowen en de gevolgen daarvan, maar vooral ook hoe ze anders kan omgaan met Bram.”
Mees, Annemie en Bram zijn fictieve namen.
Bij Brijder Jeugd zijn er geen taboes.
Ons uitgangspunt is: alles is bespreekbaar.
Advies of hulp nodig? Kijk voor meer informatie op www.brijderjeugd.nl.
Het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule heeft nu ook een vestiging in Haarlem. Met de Regiopoli maakt De Bascule specialistische jeugd-ggz bereikbaar voor kinderen, jongeren én hun ouders in Haarlem en omgeving.
“Opvoeden is lastig en ieder kind is weleens dwars”, zegt Els van Petegem, manager van de Regiopoli. ”Maar wij zijn er voor kinderen en jongeren met ernstige en complexe psychische problemen. Denk aan jongeren met langdurige depressies of complexe gedragsstoornissen. Of kinderen met hechtingsproblemen, ontwikkelingsstoornissen of angststoornissen. Vaak is er dan ook nog sprake van meerdere problemen: bijvoorbeeld een depressie met een ernstige angststoornis. Wij zijn er voor deze kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders. Ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking kunnen tot hun 23ste bij ons terecht als er sprake is van psychische problematiek.”
Ouders en kinderen kunnen bij de Regiopoli terecht voor gespecialiseerde zorg in de vorm van poliklinische en ambulante behandeling. “Normaal gesproken komt een kind voor de behandeling naar de Regiopoli, maar als dat nodig is komt de behandelaar bij het gezin thuis of op de school van het kind”, aldus Van Petegem. “Wij betrekken de ouders bij de behandeling zodat zij hun kind beter kunnen begeleiden. Zo werken we samen met ouders aan de behandeling van hun kind.”
Voor de hulp van de Regiopoli is een verwijzing nodig. Voor verdere informatie kunt u terecht bij het Centraal Aanmeld- en Informatiepunt van De Bascule: (020) 890 19 01, [email protected], of via www.debascule.com.