In de gemeente Steenwijkerland

_BT Clear

Thuisbegeleiding en online activiteiten

Iedereen die ouder wordt kan in een situatie terechtkomen waarin je wat extra ondersteuning kunt gebruiken. Dan kan thuisbegeleiding uitkomst bieden. De persoonlijke begeleiders van Noorderboog kunnen helpen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en bieden begeleiding bij een ondersteuningsvraag in de thuissituatie.

Maatwerk

Thuisbegeleiding is altijd maatwerk, er wordt samen met de cliënt overlegd aan welke ondersteuning behoefte is. Te denken valt aan hulp met het opbouwen, onderhouden en versterken van het sociale netwerk of het geven van adviezen over de indeling van de dagelijkse activiteiten en vrijetijdsbesteding. De thuisbegeleider kan helpen met het organiseren van de huishouding en het op orde brengen van de administratie. Er kunnen samen bewegingsactiviteiten opgezet worden en er kan ondersteuning geboden worden bij bezoeken aan bijvoorbeeld het ziekenhuis of huisarts.
Noorderboog biedt de thuisbegeleiding op maat aan in Steenwijkerland. Ook buiten deze gemeente kan er in overleg thuisbegeleiding aangeboden worden.

Online activiteiten

Noorderboog is vorig jaar gestart met het aanbieden van online dagbesteding. Op de verschillende woonlocaties van Noorderboog worden altijd veel activiteiten georganiseerd voor bewoners en belangstellenden uit de buurt. Voor senioren die liever vanuit huis leuke activiteiten willen volgen, biedt Noorderboog nu online dagbesteding.

Initiatief vanuit regio Steenwijkerland

Leidinggevende Zorg & Dienstverlening in Nijenstede Jitte van Willigen en persoonlijk begeleider Annalien Kooij-Kielstra merkten bij sommige cliënten dat er behoefte was om tips en ideeën aangereikt te krijgen om de dag op een leuke en nuttige manier in te vullen. “Deze mensen voelen niet direct de behoefte om naar bijvoorbeeld Zonnekamp of Nijenstede te komen voor activiteiten.

Dit is de reden dat wij vanuit de regio Steenwijkerland het initiatief hebben genomen om online dagbesteding aan te gaan bieden”, aldus Annalien. Binnenkort stelt Noorderboog ook gratis tablets beschikbaar aan mensen die zelf niet over een pc of tablet beschikken, maar wel graag de online dagbesteding willen volgen. Ook bieden ze uitleg en begeleiding aan mensen die nog niet zo bekend zijn in de digitale wereld. ”Het zou fantastisch zijn als we zoveel mogelijk senioren in Steenwijkerland kunnen bereiken. Maar omdat het online is, kan in principe iedereen die het leuk vindt, deelnemen.”

Gratis voor iedereen

De digitale activiteiten bieden uitkomst voor mensen die vanwege een lichamelijke beperking (tijdelijk) niet naar de dagbesteding kunnen komen of de drempel naar fysieke dagbesteding te hoog vinden of voor mensen die gewoonweg liever vanuit huis leuke activiteiten willen volgen. De online activiteiten zijn gratis beschikbaar voor iedereen. Mensen hoeven geen cliënt te zijn van Noorderboog en vooraf aanmelden is niet nodig. “Misschien worden deelnemers zo enthousiast dat we ze over een tijdje ook bij de fysieke activiteiten mogen verwelkomen. Alles is wat dat betreft mogelijk”, aldus Jitte.

Iedere week een nieuw programma en live activiteiten
Op de website en binnenkort in de bijbehorende app verschijnt iedere week een nieuw programma. In het programma vindt men tips en inspiratie voor een leuke en nuttige invulling van de dag, zoals een quiz, een virtueel ommetje of museumbezoek, online spelletjes of denksport.

Er worden suggesties gegeven voor de ochtend, middag en avond maar men kan in principe zelf bepalen wanneer welke activiteit ondernomen wordt. Ook worden er kijktips gegeven voor leuke video’s, recepten en baktips rechtstreeks uit eigen keuken en bewegingsactiviteiten. Voor dit laatste werkt Noorderboog samen met Sociaal Werk de Kop. Er zijn ook activiteiten waarbij men live met elkaar online aanwezig is. Zoals een live online quiz, bingo of koffiemoment.

Individueel maatwerk

Noorderboog biedt daarnaast online dagbesteding op maat. Persoonlijk begeleider Niesca Bosch biedt thuisbegeleiding aan een cliënt die wat verder weg woont. Omdat de indicatie niet heel ruim is, maar de cliënt wel behoefte heeft aan regelmatige ondersteuning, worden de fysieke bezoeken afgewisseld met online contact, zodat er toch aan de hulpvraag van de cliënt voldaan kan worden.

Online maar toch lokaal

Het prettige van de online activiteiten van Noorderboog is dat men het lokale karakter voelt en proeft. De virtuele ommetjes zijn bijvoorbeeld langs bekende plekken in Steenwijkerland. De activiteiten zijn zorgvuldig samengesteld door de welzijnsmedewerkers van Noorderboog. Zij weten precies waar behoefte aan is en in de toekomst zullen er nog vaker live online activiteiten georganiseerd worden.

Geïnteresseerden die nieuwsgierig zijn naar de weekprogramma’s of meer informatie willen over de individuele dagbesteding kunnen op noorderboog.nl/odb kijken of bellen met zorgbemiddeling via telefoonnummer 0522 – 498 498.

_BT Clear