In de gemeente Steenwijkerland

_BT Clear

Mantelzorger, je kunt het zomaar zijn!

De jonge mantelzorgers zijn tijdens het Kopje Cultuur weekend gestart met hun seizoen 2022-2023. In een prachtig omgetoverde Buze was er volop te doen op het gebied van cultuur en ontmoeten. Ook ouders en broers en zussen van de jonge mantelzorgers konden een kijkje nemen en kennis maken met de jongerenwerkers. Het is fijn om bij te kletsen met de jonge mantelzorgers, waarvan een aantal inmiddels zijn begonnen op het voortgezet onderwijs. Dit is een mooie brug van de jongste groep naar het jongerenwerk. Veel gezinnen met zorg gedijen net een beetje beter met de nodige regelmaat, dus dat de scholen inmiddels weer zijn gestart is dan ook fijn!

Een van de jonge mantelzorgers vertelde: “Ik zit in een hele leuke klas en heb elke dag zin om naar school te gaan, hoewel de wekker wel heel vroeg gaat. Gewoon weer lekker mijn eigen ding doen is gewoon chill!”

Zorgen zijn aan de buitenkant vaak niet af te lezen, maar kijk en vraag eens een beetje verder. Dan blijkt vaak snel dat er meer speelt. Wist je dat één op de vier kinderen jonge mantelzorger is? De jonge mantelzorgconsulent vertelt: “Erkenning voor deze groep jongeren vandaag, werkt preventief in het voorkomen van mentale problemen op latere leeftijd. Het is meer dan de moeite waard dus!”

Oproepje!

Ieder jaar op 10 november is het de ‘Dag van de Mantelzorger’. Deze dag zetten we alle mantelzorgers van Steenwijkerland in het zonnetje. Dit jaar doen we dit weer tijdens een grote Mantelzorgdag in de Meenthe in Steenwijk. Na twee jaren met alternatieve programma’s door de coronamaatregelen, hopen we dat het dit jaar weer gaat lukken!

Heb jij iets leuks te bieden voor mantelzorgers om op te laden? Bijvoorbeeld een hand en/of voetmassage, iets creatiefs, muzikaals of gewoon gezelligs? Wij horen het graag via [email protected]
of 0521 - 745 080.

Maak gebruik van toeslagen en regelingen

In samenwerking met de Gemeente Steenwijkerland, Woonconcept, Wetland Wonen, NoordWestGroep en Sociaal Werk De Kop is gestart met De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer is een slimme applicatie die alle (gemeentelijke) regelingen en toeslagen kent. Andere onderdelen die aan bod komen zijn de zorgverzekering, inkomstenbelasting en energie. Tijdens een persoonlijk gesprek kijken de consulenten aan de hand van persoonsgegevens waar iemand recht op heeft. Daar komt een adviesrapport uit. De inwoner mag zelf bepalen of hij/zij iets met het advies wil doen. De consulenten helpen hierbij of verwijzen door.  

Wat levert het op?

De meeste inwoners van Steenwijkerland zijn zich niet bewust van wat er allemaal mogelijk is in de gemeente en weten niet hoe zij regelingen kunnen aanvragen. En dat terwijl er heel veel mogelijk is, vooral voor mensen die moeilijk rond kunnen komen. Zo besparen inwoners in onze gemeente gemiddeld € 734,- per huishouden per jaar. Dat voordeel ligt vooral bij de gemeentelijke regelingen. Met de energietoeslag kunnen mensen bijvoorbeeld hun hogere energierekening betalen of geld achteruitzetten voor als het echt nodig is. Hierdoor ervaren inwoners meer rust, is er minder risico op schulden en blijven zij meedoen. Met De VoorzieningenWijzer worden regelingen beter benut, komen minder mensen in de schuldhulpverlening en zijn er minder huurachterstanden of zelfs huisuitzettingen. Zo is er een bredere blik achter de voordeur en kunnen inwoners weer actief bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt.

Ervaringen uit Steenwijkerland

Door inzet van De VoorzieningenWijzer hebben wij al een heel aantal inwoners geholpen.*

  • Saskia kwam erachter dat zij recht heeft op zorgtoeslag. Met dat geld kon zij haar zorgverzekering aanpassen om na heel veel jaren iets aan haar gebit te kunnen doen.
  • Jelte kon aanspraak doen op het Volwassenfonds en krijgt zijn lidmaatschap bij de sportclub nu vergoed waardoor hij toch kan blijven sporten.
  • De familie Jansen had geen geld voor de zwemles en verjaardag van hun dochter. Door het Jeugdsportfonds en de gemeentelijke regelingen waar de ouders recht op hadden konden zij dit alsnog betalen.
  • Bij Jitske werd erger voorkomen doordat we er tijdens de intake achter kwamen dat er sprake was van een betalingsachterstand bij de energieleverancier. Hier hebben we samen een regeling voor kunnen treffen.
  • Ellen had als alleenstaande moeder recht op het Jeugdsportfonds voor haar dochter. Hierdoor kon haar dochter de sport beoefenen die ze graag wilde. Eerder was dit niet mogelijk omdat zij hier niet de financiële middelen voor heeft. Ellen haar dochter geniet enorm van het sporten en komt na elke training vrolijk thuis.

* de namen zijn gefingeerd i.v.m. privacy

Aanmelden?

Een adviesgesprek is laagdrempelig en gratis. Wil jij je aanmelden of meer informatie? Vul het formulier in op onze website: www.sociaalwerkdekop.nl/ondersteuning-en-hulp/de-voorzieningenwijzer of neem contact met ons op via: 0521 - 745 080 of [email protected].

_BT Clear