In de gemeente Steenwijkerland

_BT Clear

Positief opvoeden

Als je kinderen krijgt, wordt ervan uitgegaan dat je meteen een goede ouder bent. Toch vinden de meeste ouders opvoeden zo nu en dan best moeilijk. Want hoe ga je om met de driftbuien van een peuter, een opstandige puber of problemen met eten en slapen? 

Triple P is een erkend opvoedprogramma gericht op positief opvoeden. Het programma biedt strategieën en vaardigheden om als ouder om te gaan met de opvoeding.

Binnen Sociaal Werk De Kop zijn geschoolde medewerkers die het Triple P programma met ouders in de thuissituatie volgen. Hierbij wordt het programma op maat gemaakt naar behoefte van de vraag en situatie van de ouder(s).

Ouders aan het woord:

“Het Triple P traject was voor ons heel waardevol. Wij vonden het fijn dat dat er snel ruimte was om te starten, maar ook de mogelijkheid tussendoor even te bellen als je het als ouder even niet meer weet is heel fijn. Het programma heeft ons verschillende inzichten gebracht. Vooral dat we soms dingen van onze zoon verwachten, waar hij nog helemaal niet aan kan voldoen. Dat betekent dus dat je soms echt je verwachtingen even moet bijstellen. Ook dat de oplossing voor ‘lastig’ gedrag soms heel simpel kan zijn, bijvoorbeeld eerst even écht contact maken met je kind. Onze zoon heeft bijvoorbeeld behoefte aan duidelijke regels en afspraken. Dan is er rust in zijn hoofd en komt de boodschap aan.”

“Wij raden andere ouders met opvoedvragen ook aan om Triple P in te zetten. Het is fijn om je opvoedvraag ergens kwijt te kunnen en dat er iemand met je meedenkt en handvatten geeft om de negatieve spiraal te doorbreken. Je krijgt als ouder geen gebruiksaanwijzing van je kind en het is fijn dat je het niet alleen hoeft uit te vinden. Wij waren blij dat het geen standaardverhaal was van hoe het moet, maar dat er echt gekeken wordt naar wat werkt voor ons kind.” 

“Het mooiste wat wij hebben geleerd is dat we ons kind geen vraag moet stellen waar hij met ‘nee’ op kan antwoorden, maar hem de keuze uit twee mogelijkheden geven, zodat er minder strijd ontstaat. Afspraken met hem maken, zodat er voor hem duidelijkheid ontstaat. Ons kind is gevoelig voor complimenten en wat is er mooier dan een stralend kind die trots zijn compliment in ontvangst neemt? Dat geeft zelfvertrouwen!”

“Triple P was voor ons een succes omdat wij handvatten hebben gekregen die (kunnen) helpen de negatieve spiraal te doorbreken. Het wil niet zeggen dat het nu altijd goed gaat, maar we hebben wel iets waar we op terug kunnen grijpen. Even herpakken en opnieuw beginnen. Daar zijn we heel blij mee, want dat hadden we zelf niet bedacht en daarmee zien we het weer veel positiever in.” 

Is Triple P ook iets voor jou en je gezin? Wil je informatie, heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op via 0521 – 745 080 of [email protected].

Heb jij onze jongerenwerkers al gespot?

De jongerenwerkers kom je tegen op straat, op school en natuurlijk in ons jongerencentrum, gevestigd in De Buze in Steenwijk. In De Buze zijn op woensdag tussen 15.00 en 19.00 uur, op donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur en vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur chillsessies.

Tijdens de chillsessies kun je gewoon binnenlopen voor een praatje, je kan gamen met je vrienden, een potje darten of biljarten en er is altijd wel iemand die zin heeft in een spelletje.

Op woensdagmiddag doen we samen boodschappen en gaan we daarna koken voor het JW eetcafé. We houden rekening met ieders wensen. Je kan je aanmelden via een DM, mail en app.

Heb jij een leuk idee of zou je graag zelf eens iets willen organiseren? De jongerenwerkers kijken graag met je mee! Dit kan een sportieve activiteit zijn, een onlinetoernooi of misschien een leuke workshop die je graag wilt organiseren.

Alle activiteiten zijn voor jongeren vanaf 12 jaar, tenzij anders aangegeven. Op donderdagmiddag zijn kinderen vanaf 8 jaar ook welkom.

Op het voorgezet onderwijs vind je ons vooral in de grote pauzes. Vaak maken we een praatje of spelen we een potje Uno met leerlingen. Het is altijd gezellig en het levert leuke gesprekken op! Op straat gaan we ook graag met jongeren in gesprek. We horen wat er speelt onder jongeren en wat hen zoal bezighoudt.

Dus heb je zin in een praatje of gewoon eens behoefte aan een luisterend oor? Laat het ons weten!

Volg ons op instagram:

i Jelma_swdk, i Jessica_swdk, i Ernst_swdk

Of bel of app naar:
Jelma: 06 - 302 96 392
Jessica: 06 - 302 94 224
Ernst: 06 - 576 73 361

_BT Clear