In de gemeente Steenwijkerland

_BT Clear

Van vrijwilligerswerk naar een betaalde baan

Lees het verhaal van Elza

“Zaterdag 4 september 2021 stapte ik binnen bij de vrijwilligersmarkt die in De Buze werd gehouden. Ik bezocht de markt om mij te oriënteren op de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Ik was op dat moment werkloos en wilde graag weer aan de slag. Tijdens de markt raakte ik aan de praat met Peter Bandringa (beheerder VIP! Steenwijkerland) en Paula Bierma (coördinator VIP! Steenwijkland en buurtwerker Sociaal Werk De Kop). Zij vertelden dat ze op zoek waren naar een nieuwe collega bij het VIP!. VIP staat voor Vrijwilligers Informatie Punt en is onderdeel van Sociaal Werk De Kop. VIP! Steenwijkerland geeft informatie, advies en ondersteuning aan mensen die vrijwilligerswerk willen doen en aan organisaties die vrijwilligers zoeken. Het VIP! beheert een up-to-date vacature- en trainingsoverzicht en bemiddelt tussen vrijwilligers en organisaties.”

“Deze vacature leek me onwijs leuk. Vrij snel na de markt ben ik gestart bij het VIP!.

Ik heb heel veel geleerd, leuke gesprekken gevoerd, mooie matches gemaakt en heel veel mensen leren kennen, maar ik heb ook geleerd wat ik wel en niet leuk vind in het werk.”

Onverwachte ontwikkelingen

“En toen kwam de vacature buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop voorbij, dit sloot aan bij mijn opleiding en werkervaring. Ik heb direct gesolliciteerd en met succes. Want nu een jaar later heb ik een betaalde baan bij Sociaal Werk De Kop. In juni ben ik begonnen als buurtwerker voor Oekraïense vluchtelingen die in Steenwijkerland gevestigd zijn. Hoe gaaf is dat! In mijn werk bied ik ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen, maar ook aan de vrijwilligers die met Oekraïense vluchtelingen te maken hebben. Dit betekent veel coördineren en mensen verbinden met de juiste persoon en/of organisatie. Het is ontzettend dankbaar werk en ik leer nog iedere dag. De vrijwilligersmarkt heeft mij dus meer gebracht dan alleen vrijwilligerswerk!”


Nog altijd is er behoefte aan vrijwilligers binnen onze gemeente. Kijk voor meer informatie en vacatures op de website van VIP! Steenwijkerland:
www.vipsteenwijkerland.nl en wie weet wat deze stap jou in de toekomst brengt.

_BT Clear

Positieve Gezondheid, heb jij er al eens van gehoord?

Sociaal Werk De Kop werkt vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Heb jij er al eens van gehoord? Het is een bredere kijk op gezondheid waarbij het accent niet ligt op alleen ziekte of moeilijkheden, maar juist op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Dit klinkt ingewikkeld maar dat is het niet.

Wil je meer weten over positieve gezondheid? Op de website www.iph.nl vind je meer informatie. Ook helpen wij je graag verder en willen graag samen met jou het spinnenweb invullen.

Je vult het spinnenweb in. Dit helpt om in gesprek te gaan over wat je in het dagelijks leven goed of misschien minder goed afgaat. Het geeft inzicht en levert vaak de mooiste gesprekken op over dingen die wel goed gaan, naast zaken die misschien lastiger zijn. Dit helpt om met de uitdagingen van alle dag om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Spinnenweb

Paula Bierma, buurtwerker Sociaal Werk De Kop vertelt: “Ik vulde onlangs een spinnenweb in samen met een meneer die door knieklachten zijn vrijwilligerswerk niet meer kon doen zoals hij dat altijd graag deed. Ook had hij moeite om zijn boodschappen te doen. Door het spinnenweb in te vullen en aan de hand hiervan in gesprek te gaan kreeg meneer meer inzicht in wat wel goed gaat en ook hoe het een het ander beïnvloedt. We kwamen er pratende weg op uit om een aantal aanpassingen in zijn vrijwilligerswerk te proberen. Dit gaf goede moed en ook inspiratie om met zijn collega vrijwilligers het gesprek hierover aan te gaan. Een aantal weken later hadden we opnieuw contact. Meer openheid naar zijn collega vrijwilligers bleek de oplossing voor het boodschappenvraagstuk. In het spinnenweb komt ook ‘grenzen aangeven en durven vragen’ voorbij. Dit is voor veel mensen best lastig, maar bleek in dit geval juist te helpen om een en ander in beweging te krijgen. En juist dat is een grote kracht!”

_BT Clear