_BT Clear

Elk kind verdient gelijke kansen

Met diverse projecten, programma’s en trainingen voor ouders en professionals vergroot Stichting Aanzet de mogelijkheden en onderwijskansen voor kinderen. Vanuit een gezamenlijk plan van aanpak wil Aanzet samen met het onderwijs werken aan kansen- gelijkheid voor kinderen.

Barbara Berkelaar, directeur Stichting Aanzet: “Onze visie is dat elk kind gelijke kansen verdient. We kennen allemaal de uitdrukking van vroeger: “Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”. Helaas is het nog steeds zo dat het inkomen, het opleidingsniveau en de etniciteit van ouders bepalend zijn voor het schoolsucces van kinderen. Het blijkt niet eenvoudig dit te veranderen. Er is dus kansenongelijkheid in het onderwijs. Zo blijven ook ongelijke kansen op de arbeidsmarkt bestaan.

We hebben een gedeelde maatschappelijke opgave om iedereen in onze samenleving gelijke kansen te bieden. Dit vraagt een andere mindset. De Nederlandse bril voor diversiteit, integriteit en inclusie moet af. Om gelijkwaardige posities te creëren moeten we kinderen benaderen vanuit hun talenten en kwaliteiten. Niet alleen het onderwijs en de gemeenten hebben hierin verantwoordelijkheid. Maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en vooral ook ouders zelf kunnen het voortouw nemen om het onderwijs een handje te helpen. Die extra handen zijn hard nodig!

Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs is extra geld beschikbaar voor de aanpak van achterstanden in het onderwijs. In veel kwetsbare gezinnen speelt problematiek en is behoefte aan ondersteuning van ouders. Er is ook ruimte nodig voor professionals om standaard werkwijzen los te laten om tot echt maatwerk te komen. Er gaat veel aandacht uit naar relatief dure jeugdhulp terwijl het merendeel van de kinderen met preventie en maatwerk geholpen is.

Aanzet wil de krachten bundelen met het onderwijs en met partners in zorg, welzijn, sport en cultuur. Vanuit een gezamenlijk plan van aanpak willen we investeren in talentontwikkeling van kinderen. Met extra handen, met effectieve programma’s en met focus op preventie en maatwerk gaan we samen voor kansengelijkheid in het onderwijs!”

Wil je meepraten, meedenken of samenwerken met Aanzet? Of heb je interesse in één van onze projecten, interventies of programma’s? Stuur dan een mail naar Barbara Berkelaar, directeur van Stichting Aanzet via [email protected] of bel naar Stichting Aanzet via 010 23 22 111. Kijk op de website www.stichtingaanzet.nl.

Ondersteuning bij werk en inkomen

Stroomopwaarts helpt en ondersteunt burgers met werk, inkomen en schulden. Hoewel de dienstverlening er door de coronamaatregelen anders uitziet, kunnen inwoners er nog steeds terecht. Sinds kort biedt Stroomopwaarts ook hulp aan de gedupeerden van de toeslagaffaire van de Belastingdienst. Unitmanager Instroom Helene de Jong en unitmanager Ontwikkeling & Uitstroom Martijn Bulte vertellen meer.

Bijstand

“Inwoners die vragen hebben, kunnen via een afspraak nog steeds langskomen”, legt Helene uit. “Denk aan vragen over hun uitkering of het aanvragen van een DigiD of belastingtoeslag. Tijdens een telefoongesprek bekijken we wat nodig is. Een bezoek aan onze Formulierenbrigade kan dan een oplossing zijn.” Het aantal mensen met een hulpvraag is door de gevolgen van de coronamaatregelen alleen maar toegenomen. Als reactie daarop is onder andere de Tozo-regeling voor kleine zelfstandigen en zzp’ers in het leven geroepen om inkomensverlies te compenseren. “Daarnaast bestaan de regelingen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en van Stichting Leergeld. Daarop kunnen burgers met een laag inkomen een beroep doen om een sportabonnement of laptop voor hun naar schoolgaande kind(eren) aan te schaffen”, vertelt Helene.

Kansen benutten

In Maassluis, Vlaardingen en Schiedam voert Stroomopwaarts namens de gemeente ook taken uit als Werkleerbedrijf. Cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt worden met behulp van ontwikkelcoaches, trainers en matchmakers (weer) werkfit gemaakt en de afstand tot de arbeidsmarkt wordt zoveel mogelijk verkleind. Martijn Bulte: “Cliënten hebben bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke beperking, zitten al lang in de bijstand of zijn anderstalig. Afhankelijk van de begeleidings- en ontwikkelingsbehoefte, bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Dat is bijvoorbeeld een trainingstraject, opleiding of een werkleerplek binnen ons Werkleerbedrijf.” Ondanks de coronamaatregelen is hij optimistisch over de toekomst. “Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, proberen we om te scholen. Zo is er een kok die nu tijdelijk als winterschilder werkt. Het gaat om het benutten van kansen. En die zijn er nog volop.”

STROOMOPWAARTS

Iedereen verdient het om mee te doen in de samenleving. Meedoen kan op veel manieren, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als het (even) niet zelf lukt, biedt Stroomopwaarts hulp bij een tijdelijk inkomen, begeleiding naar betaald werk en ondersteuning bij schulden. Ook biedt Stroomopwaarts regelingen voor inwoners met een laag inkomen.

Helene de Jong

Martijn Bulte

Kijk voor meer informatie op www.stroomopwaarts.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear