PATS, de nieuwe, uniforme aanpak van schoolziekteverzuim

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Schiedam zet zich ervoor in dat alle kinderen en jongeren in de regio gezond en veilig kunnen opgroeien. Voor jonge kinderen vanaf de geboorte tot hun vierde jaar gebeurt dat in wat in de volksmond nog het consultatiebureau wordt genoemd. In de leeftijd van 4 tot 18 jaar vindt de zorg plaats in samenwerking met scholen. Claudia Vermolen is als jeugdverpleegkundige verbonden aan het CJG Schiedam: “Wij volgen de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren en waar nodig ondersteunen we als er in de opvoeding of de gezondheidssituatie zorgen ontstaan.”

_BT Clear

Preventie van schoolziekteverzuim

Een van de speerpunten van het CJG is het terugdringen van schoolziekteverzuim, in het bijzonder bij jongeren van 12 tot 18 jaar, dus in de middelbare schoolleeftijd. “In onze regio is er veel schoolziekteverzuim en we weten dat er een directe relatie ligt tussen het verzuim en schooluitval,” legt Claudia uit. “Het is dus belangrijk om hier bovenop te zitten en aandacht te hebben voor preventie van ziekteverzuim in deze leeftijdsgroep. Daarom zijn we bezig met de implementatie van een centrale aanpak van schoolziekteverzuim die is toegespitst op de situatie in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dat noemen we PATS, wat staat voor Preventieve Aanpak Terugbrengen Schoolziekteverzuim.”

Prettig voor school, beter voor de jongere

De PATS-methode is bedoeld om uniformiteit te creëren in de aanpak die scholen hanteren. Dat komt de effectiviteit ten goede. Claudia vertelt: “Vroege signalering is belangrijk. We kunnen zieke jongeren dan bereiken en vervolgens begeleiden. Daarbij zijn veel partijen betrokken: natuurlijk de zieke leerling en de ouders, maar ook de school en de mentor, de verpleegkundige van het CJG en soms zorgteams en de leerplichtambtenaar. De uniforme aanpak schept duidelijkheid en dat is prettig voor de school en voor ons en beter voor de jongere.”

Luisteren naar jongere en ouders betrekken

In een startbijeenkomst met school en het CJG wordt de nieuwe PATS-methode uitgelegd. “Als een jongere niet naar school komt dan volgt daaruit de vraag wat daarvan de reden is,” licht Claudia toe. “We hebben afgesproken dat als een jongere zes aaneengesloten dagen ziek is of voor de vierde keer binnen twaalf weken, er contact op wordt genomen met het CJG. De school heeft dan al contact gehad met de jongere en/of de ouders. In het voeren van die gesprekken ondersteunen wij scholen ook. Als er dan bij ons een melding binnenkomt, is het belangrijk om goed naar het verhaal van de jongere te luisteren. Daarna gaan we kijken wat er nodig is en wordt bepaald wie de jongere als eerste gaat zien. Dat is een jeugdarts of een jeugdverpleegkundige. In elk geval proberen we altijd de ouders zoveel mogelijk te betrekken, want die vervullen een heel belangrijke rol.”

De PATS-methode is erop gericht om verzuim vroeg te signaleren en het gesprek tussen de school, de zieke jongere en zijn of haar ouders te stimuleren. “Het is heel mooi om te zien dat deze aanpak werkt en dat dat bijdraagt aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren in onze regio,” sluit Claudia af.

Meer informatie over het Centrum voor Jeugd en Gezin Schiedam vind je op centrumvoorjeugdengezin.nl/schiedam.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear