_BT Clear

Gezond ouder worden en langer zelfstandig blijven

Iedereen hoopt op een fijne manier oud te worden, maar niemand wil het meteen al zijn. De een blijft fit, de ander loopt tegen problemen aan. Gelukkig kunt u zelf veel doen. Bewegen bijvoorbeeld, of meedoen aan buurtactiviteiten. Als u toch advies of ondersteuning nodig heeft, dan zijn er organisaties die u kunnen helpen.

Sporten en bewegen

U blijft langer sterk en fit als u regelmatig gaat sporten en bewegen. Er zijn genoeg mogelijkheden bij u in de buurt. U kunt rustig beginnen, bijvoorbeeld met een wandeling door park ‘t Nieuwelant. Of met spieroefeningen in de beweegtuin bij Marnix. U kunt ook elke dag een ommetje maken door de parkjes in de stad. De Hersenstichting heeft hiervoor een handig app ontwikkeld, die u makkelijk op uw mobiele telefoon kunt zetten.

Activiteiten in de buurt

In de Schiedamse wijken en buurten is altijd van alles te doen. Sportverenigingen, scholen, de kerk en buurthuizen organiseren vaak activiteiten voor buurtbewoners. Gaat u er liever zelf of samen met kennissen op uit? Houd dan de activiteitenkalender van Fief in de gaten. Deze website biedt u leuke uitjes in uw eigen regio: www.fief.nl. Misschien heeft u moeite met buiten de deur komen of het ondernemen van activiteiten in de buurt. Voor tips, adviezen en ondersteuning kunt u terecht bij uw WijkondersteuningsTeam (WOT) of Rogplus.

Anderen ontmoeten

Als u graag met anderen in contact wilt komen, dan kunt u aankloppen bij de Oproepcentrale of NL voor elkaar. Misschien kunnen zij u in contact brengen met iemand die dezelfde hobby heeft als u. U kunt natuurlijk ook overwegen om zelf vrijwilliger te worden! U kunt ook terecht bij de wekelijkse visiteclub van Seniorenwelzijn. Dat is een ontmoetingsplek voor mensen vanaf 55 jaar. Zij komen samen voor een kopje koffie, dagactiviteiten en een gezellig praatje.

Zelf doen, of MET ONDERSTEUNING

Meer tips over gezond ouder worden vindt u op de website van Rogplus: www.rogplus.nl. Als u tegen problemen aanloopt en hulp of ondersteuning nodig heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met Rogplus of uw WijkondersteuningsTeam. In een persoonlijk adviesgesprek onderzoekt u samen met een consulent wat u zelf kunt doen om langer zelfstandig te blijven en welke andere mogelijkheden er voor u zijn.

In de huiskamer van Schiedam
is iedereen welkom

De bibliotheek helpt je op weg

De meeste mensen weten dat je bij de bibliotheek boeken kunt lenen en lezen. Wat veel mensen niet weten is dat je er voor nog veel meer zaken terecht kan.

Zo kun je bij de bibliotheek bijvoorbeeld cursussen volgen. Ook is er een Digitaal Spreekuur waar je met al je vragen over computers, smartphones, laptops, tablets en e-readers terecht kan. De bibliotheek biedt werk- en studieplekken aan en je kunt van de wifi en printfaciliteiten gebruik maken. Taalondersteuning is natuurlijk ook een van de speerpunten. En voor de Schiedammers die op zoek zijn naar ontspanning en inspiratie, organiseert de bibliotheek lezingen, voorstellingen en tentoonstellingen.

Cursussen

Niet iedereen is digitaal goed onderlegd. In Nederland hebben we het over zo’n 4 miljoen mensen. Daarom organiseert de bibliotheek diverse cursussen om beter te leren omgaan met computers en internet. Vaak worden deze cursussen in kleine groepen aangeboden en zijn zeer praktijkgericht. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je moet e-mailen, wat cookies zijn en hoe je het beste met je wachtwoorden om kunt gaan. Internet u liever met uw mobiele telefoon, maar bent u daar ook niet zo handig mee? Dan hebben we daarvoor een speciale cursus, die we samen met andere partners zoals Seniorweb aanbieden. Ook cursussen over tablets, e-readers en andere digitale toepassingen biedt de bibliotheek op regelmatige basis aan.

Informatiepunt Digitale Overheid

Sinds kort is de bibliotheek ook een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO): een plek in de bibliotheek waar mensen op weg worden geholpen met zaken zoals belastingen, toeslagen en studiefinanciering. De groep mensen die de bibliotheek hierbij op weg kan helpen is zeer divers. Denk aan ouderen, nieuwkomers en laaggeletterden, maar ook jongeren die misschien wel goed overweg kunnen met sociale media, maar het aanvragen van een DigiD lastig vinden. Bibliotheekmedewerkers helpen met het vinden van informatie en verwijzen door naar de juiste instanties.

Zelf doen, of MET ONDERSTEUNING

Kortom: lees, leer, ontmoet en ontdek bij de bibliotheek bij jou in de buurt. Bekijk de website www.debibliotheekschiedam.nl. Bellen voor informatie kan ook:
010 – 714 63 00.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear