_BT Clear

Vrijwilliger Ton en deelnemer Jeroen aan het werk in de werkplaats van Careander Dagactiviteiten Groot Veen in Ede

Ton (75) combineert zijn grootste hobby met vrijwilligerswerk

De dag begint met een kopje koffie. De taken worden verdeeld, want er is genoeg te doen bij Groot Veen; vegen, geiten voeren, de verkoopkraam in orde maken, pindakettingen maken en houtproducten bewerken. Bij die laatste activiteit is Ton betrokken.

Ton heeft 60 jaar ervaring in de bouw en was op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik zag een advertentie van Careander Dagactiviteiten Groot Veen waarin twee rechterhanden werden gevraagd. Ik ging in gesprek en mocht hier aan de slag”, vertelt Ton. “Na een verbouwing is er nu een schitterende werkplaats waar ik samen met de deelnemers mijn hobby kan uitvoeren”, zegt Ton. “We hebben steeds meer machines dus we kunnen steeds meer verschillende producten maken.”

Ton is één dag in de week te vinden in de werkplaats van Groot Veen. “Het is hartstikke mooi om met de deelnemers te werken en steeds weer te kijken welke taken zij op kunnen pakken”, vertelt hij. “Ik kijk per deelnemer wat bij hem of haar past en ik geef ze altijd de keuze. Dan is het mooi om te zien dat ze blij worden van de kleinste taken.” Niet alleen het werk vinden de deelnemers leuk, ook de omgeving heeft veel invloed. “Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor muziek en de zon, dan worden ze helemaal blij. Dat is prachtig om te zien.”

Persoonlijk Begeleider Arianne is blij met vrijwilligers zoals Ton. “Het is mooi dat er mensen zijn die ervoor kiezen om samen te werken met de deelnemers. Bij de intake van een vrijwilliger let ik er goed op dat diegene gaat doen wat hij of zij leuk vindt. Vervolgens gaan we echt samen aan de slag.”

Careander Dagactiviteiten Groot Veen is gelegen aan de rand van het bos op de grens van Ede en Lunteren. Mensen met een verstandelijke beperking werken in het theehuis, creatief atelier, cadeau afdeling en werkplaats. Ook leven er (klein)dieren op het erf die de nodige zorg nodig hebben.

Kijk voor meer informatie op www.careander.nl.

Samen naar zelfstandigheid

Voor wie een hulpvraag heeft in de gemeente Ede is er Maatschappelijk Werk Ede. De maatschappelijk werkers proberen op een laagdrempelige manier Edenaren te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

Maatschappelijk werk

Tirza van den Boom is maatschappelijk werker en biedt ondersteuning aan mensen in Ede met een hulpvraag. Bijvoorbeeld over rouwverwerking, relaties, financiën of eenzaamheid. “De meeste mensen kunnen zichzelf redden, maar voor een groep mensen is dat moeilijk, omdat ze misschien een klein netwerk hebben, niet de juiste wegen weten of al veel op hun bord hebben”, vertelt Tirza. Inwoners kunnen zichzelf aanmelden, dat kan online via een aanmeldformulier of telefonisch.

Laagdrempelig

Tijdens zo’n gesprek bespreken inwoner en maatschappelijk werker wat de vraag precies is en stellen zij samen een plan van aanpak op. Het uiteindelijke doel is dat de inwoner weer zelfstandig verder kan. “Een traject bestaat uit 5 à 10 gesprekken. De hulp die we bieden is kortdurend en laagdrempelig, maar we kunnen meer hulp inschakelen als dat nodig is”, legt Tirza uit. Ze komt veel verschillende situaties tegen. “De ervaring leert dat niets is wat het lijkt. Onlangs was er een jonge vrouw die ongepland zwanger was geraakt en geen idee had wat ze allemaal moest regelen. Door gesprekken met haar te voeren en haar gedachten samen te ordenen durfde ze weer naar de toekomst te kijken. Als maatschappelijk werker probeer je dan samen een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld het inzetten van een gezinsondersteuner voor na de bevalling.”

Trek aan de bel

Tirza kan zich goed voorstellen dat inwoners het lastig vinden om aan de bel te trekken. “Het kan spannend zijn om je vragen te delen met een hulpverlener, maar we willen er echt voor jou zijn! Bij het maatschappelijk werk mag je al je vragen neerleggen. Samen zullen we kijken of je vraag bij ons op de juiste plek is. Mocht dit niet zo zijn, dan kijken we heel graag met je mee naar een passende plek voor je vraag. We willen de inwoners van Ede heel graag bijstaan en samen voorkomen dat problemen erger worden.“

Meer informatie?
Maatschappelijk Werk Ede biedt ook verschillende trainingen en activiteiten aan. Zoals een relatietraining, assertiviteitstraining en gespreksgroep Alcohol en 55+. Contact met ons opnemen kan via www.maatschappelijk­werkede.nl of u kunt bellen 0318 752 222 (elke werkdag tussen 09.00 en 13.00 uur). U kunt ons ook volgen op Facebook en Instagram.
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear