Zo thuis mogelijk
opgroeien

Gemeente Ede wil dat elk kind in de gemeente in zijn of haar eigen gezin kan opgroeien. Als dat toch niet mogelijk is, dan op een plek die het meest lijkt op een gezin, zo dicht bij huis als mogelijk. Als Ede willen we zorgen voor elkaar. Daarom zijn vrijwilligers, buurt- en steungezinnen en pleegouders in Ede hard nodig. Voor kinderen in gemeente Ede van verschillende leeftijden en in verschillende vormen van zorg en opvang.

Soms zijn er problemen binnen een gezin waardoor een kind niet altijd thuis kan wonen. Dan kan er hulp en steun aan huis komen. Ede werkt bijvoorbeeld met Buurtgezinnen. Dit is hulp vanuit een ander gezin, waardoor de ouders even ontlast worden. Daarmee zorgen we ervoor dat kinderen kunnen blijven opgroeien in hun eigen gezin. Bij Buurtgezinnen worden gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Opvoeden doen we samen! Zo krijgen de kinderen wat extra aandacht en worden de ouders ontlast. De steun bestaat bijvoorbeeld uit een wekelijkse speelafspraak, een nachtje logeren of met z’n allen iets leuks doen. Daarmee helpen we gezinnen om op eigen benen te kunnen blijven staan. Kijk op www.buurtgezinnen.nl/waar/gelderland/ede voor vraaggezinnen uit Ede.

Vrijwilliger

Ook als vrijwilliger kunt u iets voor Edese kinderen betekenen. Meld u bij Netwerk Dien je stad of bij Malkander Ede als u bijvoorbeeld kinderen wil begeleiden bij huiswerk of een taalachterstand.

Pleeggezin

Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd toch niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen van de week of van de maand. We willen Edese kinderen graag zo dichtbij huis als mogelijk opvangen. Zo blijven de school, de sport- of muziekles en de vriendjes in de buurt. Ook is het makkelijker om de ouder(s) regelmatig te blijven zien. Daarvoor zijn pleeggezinnen in gemeente Ede en daaromheen heel belangrijk.

U kunt deeltijd of voltijd pleegouder zijn. Als pleegouder zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Een daarvan is dat u tenminste 21 jaar bent. Er zijn geen voorwaarden voor de samenstelling van uw gezin. Pleegouders kunnen getrouwd of alleenstaand zijn en wel of geen kinderen hebben.
Wilt u meer weten over wat het inhoudt om pleegouder te worden? Vraag gratis en vrijblijvend een informatiepakket aan via www.pleegzorg.nl of kijk op www.ede.nl/pleegzorg voor Edese pleegzorgorganisaties.

_BT Clear

In Ede staan veel organisaties klaar voor de Edese jongeren

Jongeren kunnen altijd terecht bij een van de vele jongerenorganisaties in gemeente Ede voor een luisterend oor of leuke activiteiten. Martijntje van Baarle, jongerenwerker bij een van die organisaties, Youth for Christ, vertelt graag meer over hoe jongeren bij haar en haar collega’s terecht kunnen.

Wat houdt jongerenwerk in?

“Als jongerenwerker zoeken we jongeren op. Op straat, of bij hen thuis. Jongeren kunnen ons ook vragen om langs te komen, dat doen we natuurlijk graag. Wij zijn er voor ze als er iets is, maar ook voor een gezellig praatje of een potje voetbal.”

Waar zijn jullie te vinden?

“We hebben een mobiele ontmoetingsplek met een bank, spelcomputer en ruimte om spelletjes te doen. Die zetten we neer op het Marktplein of in de dorpen. Jongeren kunnen daarnaartoe komen. Elke vrijdag organiseren we een activiteit in het centrum van Ede. Dan mogen jongeren ook gewoon langskomen voor een gesprekje of voor wat gezelligheid.”

Voor wie is jongerenwerk er?

“Wij zijn er voor alle jongeren tussen de 10 en 23 jaar. Zowel voor de kwetsbare jongeren als voor de jongeren die leeftijdsgenoten willen leren kennen of even met ons willen kletsen.


Bij Youth for Christ worden we vanuit ons geloof gedreven om dit werk te doen, maar iedereen is bij ons welkom! Je kunt ons bereiken via onze Instagram @youthforchristede of onze website ede.yfc.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear