“Eindelijk weer rustig slapen”;

schulden oplossen, hoe sneller, hoe beter

_BT Clear

In deze tijd lopen veel dingen anders dan we eerder gewend waren. Je verliest je baan of komt voor andere problemen te staan. Het kan dan moeilijk zijn om nog rond te komen. Een klant van de GBK vertelde het als volgt:

“Vanwege structurele gezondheidsproblemen verloor ik mijn baan. Ik kreeg een uitkering en mijn inkomen werd meer dan gehalveerd. Maar mijn vaste lasten bleven hetzelfde. Voordat ik dat door had, zat ik al diep in de schulden.”

Soms lukt het gewoon niet meer om je financiën zelf op orde te krijgen. Het kan ook zijn dat je niet meer weet hóe je alle schulden moet afbetalen. Als je zonder hulp geen oplossing meer kunt vinden voor je schulden, dan kan O2hulpbijschulden een uitweg bieden. De GKB helpt je om weer grip te krijgen op je financiële situatie. Bij de GKB kun je gebruik maken van verschillende vormen van dienstverlening. Dat is afhankelijk van wat het beste bij jouw situatie past. Dat kan gaan om schulden oplossen met O2hulpbijschulden, inkomensbeheer, kredietverlening of beschermingsbewind.

“Toen ik de weg naar de GKB had gevonden werd mijn leven al snel een stuk lichter. Ik had het gevoel dat ik echt werd geholpen en dat er oplossingen werden gevonden voor mijn financiële problemen. Ik had vertrouwen in een goede afloop en kon eindelijk weer rustig slapen. Natuurlijk moest ik wel zuinig aan doen, maar dat vond ik prima. En na een paar jaar was ik wél schuldenvrij!”

Kijk voor meer informatie op www.degkb.nl

_BT Clear

'Wat gebeurt er als we kijken naar mensen en wat wel lukt'

_BT Clear

In Nederland hebben ruim 1,5 miljoen mensen moeite om mee te doen in de huidige maatschappij. Om hun perspectief te bieden, moet de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg is geregeld op de schop. Dat vinden bestuurders Bart de Bruin en Miranda Teerling van Stichting Phusis. Volgens hen ligt de nadruk teveel op het ziektebeeld en wat niet meer lukt en zouden overheden en zorgaanbieders meer moeten kijken naar wat het mensen biedt als er wordt georganiseerd langs wat nog wel kan.

Gelijkwaardigheid

Bij Stichting Phusis kunnen mensen terecht die om wat voor reden dan ook geen deel hebben kunnen uitmaken van de maatschappij. Omdat ze bijvoorbeeld een beperking hebben of in de criminaliteit zijn terechtgekomen. Bij Stichting Phusis krijgen ze de mogelijkheid om hun woon-, werk en leefwensen te onderzoeken en waar dat kan te realiseren. Dat gebeurt op basis van een gelijkwaardige relatie tussen de medewerker en de deelnemer. “Hun paden liggen als het ware naast elkaar en samen gaan zij op zoek naar wat wél kan”, vertelt Bart. “Daarnaast zul je Phusis niet snel in grote letters op busjes of gebouwen tegenkomen”, vult Miranda aan. “Mensen worden toch automatisch in een hokje geplaatst wanneer ze vertellen dat ze naar een dagbesteding gaan of wonen onder begeleiding. Dat werkt het gevoel van uitsluiting in de hand. De jongens en meiden hier weten niet beter dan dat ze naar (een eigen) huis gaan of naar het werk.”

Kloof

De werkwijze van Stichting Phusis is niet onopgemerkt gebleven. Onlangs won de stichting een belangrijke zorgprijs en liet een rapportage zien hoe kostenbesparend hun aanpak is. Hierover vertelt Bart: “Een voorbeeld is het praktijkgeval van Wim die al vanaf jonge leeftijd met allerlei instanties te maken kreeg. Zijn zorgkosten lagen rond de € 350.000. In zijn tijd bij Phusis heeft hij kunnen studeren en werkt hij nu als kok in een restaurant. De financiering voor Wim bedraagt op dit moment € 30.000 per jaar.” Volgens Miranda geeft het voorbeeld de kloof aan tussen iemands leefwereld en de systeemwereld en wat het de samenleving kost. “Een samenleving floreert pas echt als er plek is voor iedereen om mee te doen: jong, oud, sterk of kwetsbaar, wel of geen ‘rugzakje’. Het is mede aan overheden en zorgfinancierders om het stelsel zo in te richten en te faciliteren dat zorg dichtbij het leven ligt en niet het leven zo wordt ingericht dat het bij het systeem past”, besluit ze.

Meer weten? Kijk voor meer informatie op stichtingphusis.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear