“Mijn drijfveer is dat het gezin op eigen kracht verder kan”

Annita Storm is Gezinsbehandelaar en biedt specialistische gezinsbehandeling in gezinnen met complexe opvoedvragen. “Ik maak samen met een gezin een reis. Het gezin staat aan het roer en ik vaar mee. Samen bepalen we de route naar de bestemming.” Deze metafoor gebruikt Annita Storm, gezinsbehandelaar bij Gezinsontwikkeling van Cosis. “Tijdens de reis staat het kind altijd centraal.”

_BT Clear

Annita: “Soms is er in een gezin een hulpvraag met betrekking tot de opvoeding van de kinderen (met een beperking of ontwikkelingsvraagstuk). Ouders weten bijvoorbeeld niet goed hoe om te gaan met bepaald gedrag van een kind. Dat zet de verhouding met het kind op scherp, maar heeft ook haar weerslag op de rest van het gezin. Om iets aan de situatie te doen zoekt het gezin hulp en dan zou het goed kunnen dat ik vervolgens op hun pad kom. Ik ben Gezinsbehandelaar bij Cosis en de aanmeldingen komen vanuit de afdeling Jeugdhulp van de gemeente of soms via een huisarts of andere zorgaanbieder. De gemeente bepaalt met ouders een algemeen doel dat behaald moet worden. Vervolgens ga ik bij het gezin op huisbezoek, brengen we de veranderwensen in kaart en maken daar concrete haalbare doelen van. Als de doelen duidelijk zijn, bespreken we welke behandelwijzen daar goed op aansluiten. Het gezin kan aangeven wat daarin het beste bij hen past. Zo kunnen we samen op een methodische manier het gewenste eindresultaat behalen.”

In de behandeling wordt, met toestemming van ouders, samengewerkt met belangrijke betrokkenen uit het netwerk van het gezin.

Ook kunnen professionele partners betrokken worden, zoals school, welzijnswerk, gemeente of andere zorgaanbieders. Door samen te werken in de keten bundelen we de krachten om het beoogde doel te behalen.

Annita: “In de gezinsbehandeling wordt systeemgericht gewerkt. Dat wil zeggen dat we met het hele gezin aan de slag gaan. Elk gezinslid is onderdeel van de hulpvraag, maar zeker ook van de oplossing. We kijken eerst wat er wél goed gaat. Daar zit de kracht en dit is een stevige basis om op verder te bouwen. Ik begeef mij naast het gezin en ondersteun hen zélf de oplossingen te bedenken. Ik ben niet degene die het beter weet, ik denk mee en stuur bij. Mijn houding is open en transparant en ik werk vanuit een vertrouwensrelatie. Samen met ouders hou ik contact met de gemeente over de voortgang van de gezinsbehandeling en stemmen we af wanneer we het traject kunnen afronden of dat er afgeschaald kan worden naar een lichtere vorm van ondersteuning. ‘Zo gewoon mogelijk’ is het uitgangspunt. Mijn drijfveer is dat het gezin op eigen kracht verder kan. Gelukkig lukt dit vaak. Dat geeft enorm veel voldoening.”

Carin heeft een gezin van drie kinderen. Ze had hulp gevraagd om handvatten te krijgen bij de opvoeding van haar zoon met ADHD. Carin: “Annita kwam elke week langs om te praten over de opvoedvragen die ik had. Ik vond het erg moeilijk om een goede manier te vinden om met hem om te gaan. De manier waarop ze me hielp was erg prettig. Ik had er meteen vertrouwen in. Ik zie het echt als een samenwerking. Ik kreeg geen lesje, maar door open en eerlijk over het onderwerp te praten kwamen we tot goede suggesties. Ook vond ik het fijn dat ze heeft meegeholpen met het invullen van allerlei aanvragen en andere formulieren. Met mijn zoon gaat het veel beter. Op school en op de opvang. Ik kan beter met hem omgaan zodat het beter gaat met hem en zijn gedrag. Hij is socialer geworden. En met mij gaat het daardoor ook veel beter. Ik zit weer goed in mijn vel.”

Wil je meer informatie?

Kijk dan op www.cosis.nu of bel ons op
088 839 3000.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear