_BT Clear

De eerste stap helpt je verder

Zorgen hebben over hoeveel geld er elke maand binnenkomt en hoe de vaste lasten betaald kunnen worden is vervelend. Zorgen om geld kunnen verschillen per persoon en per gezin. Heb je geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen. Kom op tijd in actie.

Assen is aangesloten bij Geldfit. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Op de website kun je een (anonieme) test doen. Heb je de vragen beantwoord? De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies. Je ontvangt ook een overzicht van hulp die beschikbaar is in onze gemeente. Denk aan lokale vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke financieel regisseurs. Bel je liever?

Neem dan contact op via het gratis telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

CRISIS

Gaat het om een crisis? Bijvoorbeeld een dreigende ontruiming of afsluiting van gas, water of elektriciteit. Neem dan meteen contact met ons op: 088-123 09 99.


De VoorzieningenWijzer Helpt jou geld te besparen

Samen met de Gemeentelijke Kredietbank (GKB), woningcorporatie Actium en Werkplein Drentsche Aa biedt Vaart Welzijn een VoorzieningenWijzer aan. De VoorzieningenWijzer helpt om inzicht te krijgen op welke kosten je kunt besparen.

De consulent VoorzieningenWijzer neemt samen met jou de VoorzieningenWijzer door. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt gekeken of je gebruik maakt van alle regelingen en voorzieningen en of je kan besparen op je energierekening en zorgverzekering. Kun je besparen, dan helpen we je met aanvragen. Makkelijk en snel!

Stap 1: Bij jou thuis nemen we de papieren door
Stap 2: Wij laten zien waar je recht op hebt en of je kan besparen
Stap 3: Wij geven advies en helpen je met aanvragen

Meer weten?

De VoorzieningenWijzer is gratis. Wil je meer weten over de VoorzieningenWijzer of een afspraak maken met één van onze medewerkers? Neem dan contact op met het buurtteam in jouw wijk. Wij zijn bereikbaar via de mail [email protected] en het zorg en welzijnnummer 088-123 09 99.

Moeite met lezen of schrijven?
Herken de signalen!

In Assen zijn ruim 6.000 mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met schrijven, lezen of rekenen. Dit kan grote gevolgen hebben. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam en minder sociaal actief bent. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. Er is een kans dat jouw buurman/buurvrouw, kennis, collega of familielid ook laaggeletterd is. Hoe herken je dit? En hoe kun je ze helpen?

Laaggeletterden kunnen hun probleem goed verbergen. Ze gebruiken regelmatig smoesjes om onder het lezen en schrijven uit te komen. ‘Ik heb mijn bril niet bij me’ of ‘Dat formulier vul ik thuis wel in’, zijn smoesjes die vaak gebruikt worden. Het verleidt de ander om dan maar even te helpen, zodat de laaggeletterde niets hoeft te laten merken.

Herken de signalen!

Er is een aantal signalen waaraan je kan herkennen dat iemand misschien moeite heeft met taal. Bijvoorbeeld als iemand:

  • Moeite heeft met het maken van vragen, vertellen wat zijn/haar klachten zijn of weten wat belangrijk is.
  • Vragen heeft over informatie die hij/zij al eerder ontvangen heeft.
  • Een uitgereikte folder niet bekijkt en zijn ogen niet over de tekst beweegt.
  • Afspraken niet opschrijft.
  • Regelmatig te laat komt of niet komt opdagen voor een afspraak.

Ondersteuning

Herken je bovenstaande signalen bij iemand in jouw omgeving? Moedig hem of haar dan aan om eens langs te gaan bij het Taalhuis in Assen. Hier kun je een gratis taalcursus volgen of ondersteuning krijgen van een taalvrijwilliger.

Taalhuis Assen

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of rekenen? Of wil je jouw digitale vaardigheden verbeteren? Kom dan eens langs in het Taalhuis op de eerste etage van De Nieuwe Kolk. Vrijwilligers helpen je graag om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Hoe werkt het?

Je kunt binnenlopen tijdens het spreekuur van de taalcoördinator op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. Samen brengen jullie de mogelijkheden en wensen in kaart. De taalcoördinator bekijkt vervolgens hoe we jou het beste kunnen helpen. Je kunt daarbij denken aan ondersteuning van een taal-vrijwilliger of een gratis cursus.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear