_BT Clear

Hang Out

Hang Out is een veilige plek voor jongeren met autisme (hierna hebben we het over ASS) tussen de 11 en 17 jaar oud. In het dagelijkse leven zijn er veel plekken die aanpassingen vragen voor mensen met ASS. Je kan hierbij denken aan drukke kantines, flexibele roosters en ongeschreven sociale regels. Met Hang Out wil Vaart Welzijn in samenwerking met MEE Drenthe en Humanitas een fijne plek bieden voor jongeren met ASS.

Hang Out is een plek waar jongeren met ASS elkaar kunnen ontmoeten en om te ontspannen. Er is een rustige plek om huiswerk te maken, maar je kan bijvoorbeeld ook gamen, muziek luisteren en spelletjes spelen. Er wordt altijd rekening gehouden met wat de jongeren graag willen. Zo kunnen we bijvoorbeeld workshops fotografie, koken, theater en sociale vaardigheidstrainingen organiseren.

Wil je meer weten over Hang Out? Of een keer langskomen op donderdagavond? Bekijk dan onze website voor meer informatie www.vaartwelzijn.nl.


VO-team

Misschien heb je ze wel eens gezien op de middelbare school? De jongerenwerkers en jeugdmaatschappelijk werkers van het VO-team! Dit is een team speciaal voor jongeren van het voortgezet onderwijs en zij zijn op de middelbare scholen in Assen te vinden.

Het VO-team is aanwezig op scholen om in gesprek te gaan met leerlingen. Niet alleen als er problemen zijn, maar ook bijvoorbeeld om iets leuks te organiseren. Ook de jeugdmaatschappelijk werkers zijn met regelmaat op de scholen te vinden. Leerlingen kunnen bij de jeugdmaatschappelijk werkers terecht voor 1 op 1 gesprekken over uiteenlopende vragen. Denk aan thema’s zoals pesten, ruzie, somberheid, onzekerheid, seksualiteit of problemen in de thuissituatie. Leerlingen kunnen binnenlopen tijdens het inloopspreekuur. Ook kunnen ze worden doorverwezen vanuit de Zorg Advies Teams van de school of aangemeld worden door ouders/verzorgers.

School als Wijk

Naast de aanwezigheid op de VO-scholen zijn de jongerenwerkers ook aanwezig op het Drenthe College, daar noemen we ze “School als Wijk”. Voor studenten van het mbo spelen vaak andere zaken dan op de middelbare school. Als de 18-jarige leeftijd wordt bereikt verandert er veel. Veel vragen gaan naast de thema’s die ook spelen op de middelbare school, over financiën en huisvesting. De jongerenwerkers en stagiaires geven adviezen en praktische hulp, om studenten een extra zetje te geven.

Meer weten

Wil je meer informatie over het VO-team of School als Wijk? Volg het Instagram-account (vo_teams), check de website van Vaart Welzijn of neem contact op via de mail [email protected].

Voortijdig schoolverlaten,
en nu?

Lukt het niet op school? Heb je misschien een foute keuze van opleiding gemaakt? Vind je het gewoon te moeilijk of heb je te veel problemen? Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) voor voortijdige schoolverlaters is er om jou te helpen.

Ben je tussen de 17 en 23 jaar en heb je nog geen diploma, dan kunnen we je helpen in de volgende situaties:

  • Je zit niet meer op school, bent jonger dan 23 jaar en hebt geen diploma
  • Je zit wel op school, bent jonger dan 23 jaar maar wil de school vroegtijdig en zonder diploma verlaten
  • Je zit op school maar het loopt niet lekker en je wilt daar (zonder decaan of mentor) over praten

In zo'n situatie kan het prettig en verstandig zijn met iemand van het RMC te praten over je problemen. Het RMC heeft tot doel om problemen van het vroegtijdig schoolverlaten in kaart te brengen en aan te pakken. Deze is er voor alle jongeren van 17 tot 23 jaar die geen startkwalificatie hebben, niet op school zitten en graag terug willen naar school.

Hoe werkt het?

Als je school verlaat zonder diploma dan word je door school aangemeld bij het RMC. Het RMC neemt dan contact met je op. Natuurlijk mag je ook zelf contact opnemen.

Samen met een begeleider van het RMC ga je dan aan de slag om er voor te zorgen dat je voor je 23e weer bezig bent met het behalen van je startkwalificatie of bezig bent met een ander passend traject. Een startkwalificatie is een havo diploma of een mbo 2 diploma.

Wat kost het?

Niets. Het RMC is er voor jou en daarom is de begeleiding gratis.

Gratis interessetest

Keuze genoeg, maar welke opleiding past bij jou? Meld je aan voor het maken van een gratis interessetest. Mailen kan naar [email protected] onder vermelding van gratis interessetest. Of neem contact op met RMC Noord- en Midden Drenthe

RMC Noord- en Midden Drenthe

Postbus 300018
9400 RA Assen
0592 – 366154
[email protected]

18 en dan?!

Wanneer je bijna 18 wordt, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Zo moeten 18-jarigen een eigen zorgverzekering afsluiten, zorgtoeslag aanvragen en wellicht is er recht op studiefinanciering. Ook is het handig om je alvast in te schrijven als woningzoekende.

Soms schieten deze dingen er bij in, of worden ze gewoon vergeten. Dan word je er opeens mee geconfronteerd als je 18 bent.

Jongerenwerker Harry Heijes: “Bij Vaart Welzijn zien we dat sommige jongeren hierdoor in de problemen komen. Daarom krijgt vanaf nu elke jongere uit Assen, die bijna 18 wordt, een brief in huis van Vaart Welzijn. In deze brief staan handige tips en een checklist waar je aan moet denken en wat je moet regelen. Inmiddels zijn de eerste brieven verstuurd en zijn de reacties erg positief.”

Jongeren die meer willen weten of hulp willen krijgen bij het invullen van formulieren, kunnen terecht bij Vaart Welzijn.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear
_BT Clear