Van klacht naar kracht met Welzijn
op Recept

Ongeveer de helft van de patiënten in de wachtkamer van de huisarts heeft psychosociale problemen. Eenzaamheid, ziekte in de familie, verlies van werk of relatieproblemen veroorzaken vaak lichamelijke klachten zoals pijn en vermoeidheid. Ook mentale klachten zoals stress, somberheid en angst komen voor. Medicijnen zijn niet altijd de oplossing. De huisarts kan in dat geval een welzijn op recept voorschrijven. Hiermee worden mensen met psychosociale klachten doorverwezen naar een welzijnsaanbod van activiteiten in de buurt.

_BT Clear

In Assen kan dat eenvoudig en laagdrempelig. Iedere huisartsenpraktijk in Assen heeft namelijk contact met een welzijnscoach van Vaart Welzijn.

“Lopen wordt lastiger en ik kwam steeds minder onder de mensen. De welzijnscoach vertelde mij over ANWB Automaatje. Nu ga ik iedere maand weer op bezoek bij mijn vriendin in een andere wijk.”

Hoe werkt Welzijn op Recept

De huisarts of praktijkondersteuner kan je doorverwijzen naar de welzijnscoach. Samen maak je een programma op maat.

Soms is het nodig om eerst met praktische zaken aan de slag te gaan, zoals het op orde krijgen van je financiën of ondersteuning bij mantelzorgtaken.

Ook bekijk je samen welke activiteiten in jouw omgeving passend zijn bij jouw situatie, bijvoorbeeld meedoen met een buurtwandeling.

“Er werd aan mij gevraagd wat ik goed kan en wat mij plezier geeft. Dat was lastig en ook best confronterend. Zo keek en dacht ik al heel lang niet meer. Het gesprek met de welzijnscoach voelt echt als een steuntje in de rug en ik krijg meer vertrouwen.”

Meer weten of een afspraak maken?

Dat kan op twee manieren. Je kan rechtstreeks contact opnemen met de welzijnscoach in jouw wijk. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 088-030 51 60. Je kan ook via de huisarts of praktijkondersteuner aangeven dat je graag in contact wilt komen met de welzijnscoach. De welzijnscoach neemt dan contact op om een afspraak te maken. Dat kan bij jou thuis, in de huisartsenpraktijk of op een andere locatie.

_BT Clear

_BT Clear

Team Casusregie en Informele Ondersteuning

Naast de buurtteams zijn er nog een aantal teams actief bij Vaart Welzijn. Het team Casusregie wordt ingezet als er bij een gezin of inwoner problemen zijn op meerdere gebieden. Vaak zijn er dan meerdere professionals betrokkenen, vanuit het team casusregie zorgen we voor 1 aanspreekpunt. De casusregisseur zorgt voor overzicht en de juiste ondersteuning. Het team Informele Ondersteuning houdt zich o.a. bezig met vragen rondom mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast coördineren we vele vrijwilligersgroepen, zoals bijvoorbeeld de klussendienst, sociaal adviseurs en Automaatje.

Team casusregie

Team Informele Ondersteuning

Mijn buurt Assen

Mijn Buurt Assen is een samenwerking tussen gemeente Assen, Vaart Welzijn en woningcorporatie Actium. Mijn Buurt Assen stimuleert en ondersteunt inwoners in Assen om activiteiten te organiseren die bijdragen aan een sterkere binding in de buurt. Van de speeltuin opknappen tot een buurtfeest, inloopochtend of buurtmarkt. Maar ook serieuze zaken als het organiseren van taallessen, een budgetcursus of het verminderen van overlast in de buurt. Samen maken we de buurt!
 
Op www.mijnbuurtassen.nl vind je alle initiatieven en activiteiten die bijdragen aan een sterk Assen. Je kunt hier ook zelf een bestaande of nieuwe activiteit in jouw wijk plaatsen.

Zorg en Welzijnnummer

De gemeente Assen en Vaart Welzijn hebben een telefoonnummer voor vragen over zorg en welzijn. Heb je een hulpvraag over opvoeding, geldzaken, mantelzorg of een ander onderwerp, dan kun je bellen met
088-123 09 99.

Familymatch

Familymatch wil graag de verbinding maken tussen overbelaste gezinnen en gezinnen die de rust en ruimte hebben om zo nu en dan een gezinslid van het overbelaste gezin te kunnen ondersteunen. We noemen dit vraaggezinnen en steungezinnen.

Voor ieder gezin dat zich aanmeldt wordt met toestemming gericht gezocht naar een steunouder die het beste kan aansluiten bij de behoefte van het vraaggezin. Met als doel een goede match maken.

“Julian (7) speelt tegenwoordig elke woensdagmiddag bij een steungezin. Hierdoor heeft Julian een veilige en gezellige plek om te spelen en ervaren de ouders van Julian een stukje rust waardoor het gezin meer in balans komt.”

 

Voorbeeld

Wil jij je aanmelden als steungezin?

Vindt jouw gezin het fijn om af en toe iets te doen voor een ander? Hebben jullie daar de tijd en ruimte voor? Meld je dan aan als vrijwillig steungezin! De ondersteuning die je biedt gaat altijd in overleg, je bepaalt dus zelf wat je wel en niet kan betekenen.

Als steungezin kun je altijd terugvallen op de coach van Vaart Welzijn, daarnaast kan je trainingen volgen. Meer informatie is te vinden op onze website www.vaartwelzijn.nl.

Aanmelden kan via:
familymatch@vaartwelzijn.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear