Hoe kan ik mijn woning energiezuiniger maken?

Een veel gestelde vraag. Er zijn veel manieren om energie te besparen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning of het installeren van een warmtepomp. Wij hebben een aantal subsidies en leningen voor u om dit mogelijk te maken.

Welkom bij het Energieloket!

Heeft u als huurder of woningeigenaar vragen over energie besparen of duurzaam wonen? Het Energieloket Zevenaar helpt u graag verder. Wilt u weten welke maatregelen het meest geschikt zijn voor uw huis? Doe dan de gratis online HuisScan via
huisscan.regionaalenergieloket.nl. Er zijn zowel kleinere, goedkopere maatregelen, als grotere, meer kostbare maatregelen.

We kunnen de grotere maatregelen verdelen in vier categorieën: isoleren, ventileren, opwekken en verwarmen.

Isoleren
Uw woning duurzaam, energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij maken begint bij isoleren. Met isoleren houdt u de warmte binnen. Zo wordt uw woning comfortabeler, bespaart u op uw energierekening en verhoogt u de waarde van uw woning. U kunt op meerdere manieren uw huis isoleren. Bijvoorbeeld via vloer- en bodemisolatie, isolerend glas, dakisolatie en muurisolatie. Benieuwd wat past bij uw huis? Kijk dan op https://regionaalenergieloket.nl/­zevenaar/energiebesparen.

Ventileren
Na het isoleren van uw woning, is het belangrijk deze ook goed te ventileren. Zo blijft het binnenklimaat prettig. Dat is goed voor uw gezondheid. Ventileren is het verversen van lucht in huis. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Er zijn verschillende typen van ventileren. Weten wat geschikt is voor uw huis? Lees dan verder op www.regionaalenergieloket.nl/zevenaar/­energiebesparen/ventilatie.

Opwekken
De zon is een schitterende bron van schone en duurzame energie. Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen duurzame energie op. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier van elektriciteitsproductie. Zonnepanelen verminderen de CO2-uitstoot, u wordt minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier, uw energierekening daalt en uw woningwaarde stijgt. Met de stijgende gasprijzen is dit een populaire optie voor woningeigenaren.

Verwarmen
Veel woningen worden nog verwarmd met een cv-ketel. Een cv-ketel werkt op aardgas en dat is niet duurzaam. Er zijn alternatieven om uw huis te verwarmen. Denk hierbij aan een warmtepomp, infraroodverwarming, gebruik van het warmtenet of duurzaam gas.

Subsidies en leningen

Het nemen van maatregelen om uw huis te verduurzamen kost geld. Dat is niet voor iedereen zomaar te betalen. Daarom zijn er verschillende leningen en subsidies om de drempel te verlagen. U vindt een overzicht op www.regionaalenergieloket.nl/zevenaar/subsidies.

Energie-toeslag en energie- armoede

Het is overal om ons heen te zien, te horen en te voelen: energiearmoede is een groot probleem. Steeds meer mensen komen in de knel. Heeft u ook problemen om de energierekening te betalen? Misschien heeft u recht op de energietoeslag. Wij vertellen u er graag meer over.

Energiearmoede, wat is er aan de hand?

De energieprijzen zijn wereldwijd ontzettend hard gestegen de afgelopen maanden. De prijsstijging raakt vooral huishoudens met variabele tarieven en huishoudens waarbij het vaste energiecontract afloopt. Heeft u een vast contract waarbij de einddatum nog niet in zicht is? Dan merkt u nog niets. Heeft u een variabel tarief? Dan voelt u de prijsstijging direct in uw portemonnee.

Energietoeslag

Heeft u een lager inkomen en komt u in de geldproblemen door de stijgende energie- prijzen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de energietoeslag. Deze toeslag is een éénmalige bijdrage van € 130o,- voor uw energiekosten. Een deel van de inwoners krijgt de energietoeslag automatisch. De inwoners die niet bij ons bekend zijn kunnen de energietoeslag zelf aanvragen. U kunt de toeslag ook in 2023 aanvragen. Houd www.zevenaar.nl en onze sociale media in de gaten voor de laatste informatie over de voorwaarden.

Aan de slag met de aanpak van energiearmoede

Wij ontvangen als gemeente geld vanuit het Rijk om inwoners met een inkomen tot 120% bijstandsnorm te helpen. Dit rijksgeld wordt besteed aan isolatie, duurzame (led) verlichting, zuinige apparatuur en hulp bij het slimmer omgaan met energie- en waterverbruik. Medio november ontvangen onze inwoners die in aanmerking komen informatie hierover. Mocht u niet bij de gemeente bekend zijn en ook in aanmerking komen, dan kunt u via het Regionaal energieloket een afspraak maken met een energiecoach. Via www.regionaalenergieloket.nl/zevenaar 
vraagt u eenvoudig een gratis huisbezoek aan.

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear