Fijn, zo’n vertrouwd gezicht op school

_BT Clear

School is een belangrijk onderdeel van het leven van je kind. Hij leert hier niet alleen rekenen en aardrijkskunde, maar ook omgaan met anderen en te vertrouwen op zichzelf. Om te zorgen dat je kind zich goed kan ontwikkelen, is het fijn als het ‘lekker loopt’ op school. Wij helpen daarbij. Of het nu gaat om een ogentest als je kind niet kan lezen wat er op het bord staat, een gesprek als hij faalangst heeft, of informatie over de gevolgen van drugs op zijn (puber)brein.

Al onze jeugdverpleegkundigen zijn verbonden aan vaste peuterspeelzalen en bso’s, basisscholen, het voortgezet onderwijs, mbo’s en scholen voor speciaal onderwijs. Dat heeft meerdere voordelen. Stafverpleegkundige Ellen Lindhout legt uit: “Allereerst hebben ouders en leerlingen zo altijd een vertrouwd persoon om bij aan te kloppen. De jeugdverpleegkundige is iemand die regelmatig langskomt op de (voor)school en belangstelling heeft voor hoe het met ze gaat. We hopen dat ouders en leerlingen daardoor sneller naar ons toe komen als er iets is. Een ander voordeel is dat we kunnen aanschuiven bij het zorgteam van de school. Als een docent bijvoorbeeld merkt dat een kind extra aandacht nodig heeft, kunnen wij meteen daarover meedenken.”

Vast contactmoment basisschool

Ouders en leerlingen met vragen kunnen altijd binnenlopen tijdens onze inloopspreekuren. Er zijn ook een paar vaste contactmomenten waarbij we alle kinderen zien. Zo meten en wegen we in groep 2 alle kinderen, doen we een gehoor- en ogentest en kijken we naar hun motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. “Je kunt dit allang niet meer vergelijken met het bezoek van de oude schooldokter”, lacht Ellen. “We praten vooral ook graag met ouders en kinderen. Om ze beter te leren kennen, om zoveel mogelijk aan te sluiten op hun behoeften. Bijvoorbeeld met advies over een interessante activiteit in de buurt, of over gezonde voeding.”

Vast contactmoment voortgezet onderwijs

“In klas 2 en 4 van het voorgezet onderwijs zijn er ook vaste contactmomenten”, vertelt Ellen. “Jongeren vullen dan een digitale vragenlijst in over hun gezondheid, welbevinden, middelengebruik en thuissituatie. In de tweede klas gebruiken we de uitkomsten van de vragenlijst in een gesprek met de leerlingen. Daarnaast kunnen zij alles met ons bespreken wat ze bezighoudt. Van liefdesverdriet tot hun uiterlijk, van hun schoolprestaties tot vriendschappen. Laatst kwam een moeder naar mij toe nadat ik met haar 14-jarige dochter had gesproken: ‘Dankzij jullie gesprek durft mijn dochter weer in bikini!’ In de vierde klas krijgen jongeren weer zo’n vragenlijst om in te vullen. Dan hangt het van hun antwoorden af of we ze uitnodigen voor een gesprek.”

Themabijeenkomsten

Onze jeugdverpleegkundigen sluiten ook regelmatig aan bij verschillende thema’s van scholen of peuterspeelzalen. Zo helpen we graag tijdens voorlichtingsavonden over gezonde voeding, omgaan met je puber of pesten.

Schoolziekteverzuim: PATS!

Samen met verschillende scholen werken we actief aan PATS, oftewel Preventieve Aanpak Terugdringen Schoolverzuim. Dit is een methode om leerlingen met schoolziekteverzuim te begeleiden. Meldt een leerling zich te vaak ziek, dan gaat de jeugdverpleegkundige of jeugdarts met hem in gesprek. Ellen: “Samen met de jongere en de ouders kijken we wat eraan schort en of de leerling hulp nodig heeft om weer zo goed mogelijk naar school te gaan.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear