HPV-vaccinatie nu voor meisjes én jongens

Sinds 2010 krijgen meisjes in Nederland een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV).
Op die manier helpen we voorkomen dat zij op latere leeftijd baarmoederhalskanker krijgen. Dit jaar is de leeftijd van de vaccinatie verlaagd van 13 naar 10 jaar, en wordt de HPV-prik ook aan jongens aangeboden. “Dat lijkt misschien gek, want jongens kunnen natuurlijk geen baarmoederhalskanker krijgen”, weet jeugdarts Merian. “Maar ook zij kunnen er ernstig ziek van worden.”

“HPV is een virus dat veel voorkomt. Maar liefst acht op de tien mensen - vrouwen én mannen - raken er tijdens hun leven mee besmet. Als we jongens tegen dit virus vaccineren, is de kans kleiner dat zij het overdragen op meisjes”, begint Merian. “Dat is één reden. Maar een andere reden om ook jongens te vaccineren, is dat een HPV-infectie kan leiden tot meerdere soorten kanker. Baarmoederhalskanker komt het meest voor, maar het virus kan ook kanker veroorzaken aan mond- en keelholte, anus, vagina, schaamlippen en penis. Jongens kunnen er dus zelf ook ziek van worden.”

Nóg betere bescherming

Het vaccin is net zo veilig voor jongens als voor meisjes. In verschillende Europese landen zoals België, Oostenrijk en Duitsland worden jongens al langer gevaccineerd tegen HPV. Dit jaar wordt de leeftijd verlaagd van 13 naar 10 jaar. Merian: “De kans op besmetting wordt kleiner als je op een jongere leeftijd al voldoende beschermd bent tegen HPV. Het verlagen van de vaccinatieleeftijd heeft geen effect op de werking van de prik: het vaccin werkt even goed en even lang.”

Inhaalcampagne 11 tot 18 jaar

Door de verschuiving in leeftijd lijkt het misschien alsof sommige kinderen nu hun vaccinatie missen. “Geen zorgen,” stelt Merian gerust, “natuurlijk hebben we ook aan hen gedacht. In 2022 en 2023 loopt er een inhaalcampagne. Kinderen en jongeren tussen de 11 en 18 jaar die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad, ontvangen alsnog een uitnodiging om deze prik te halen. Wie tussen de 11 en 14 jaar is, krijgt een oproep voor twee prikken, net als kinderen die dit jaar 10 worden. Jongeren van 15 jaar of ouder krijgen een uitnodiging om drie prikken te halen, zodat ook zij voldoende beschermd zijn.”

Het Rijksvaccinatieprogramma

Naast de vaccinatie tegen HPV verzorgen wij ook de andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Namelijk tegen de bof, difterie, hepatitis B, hib-ziekten, kinkhoest, mazelen, meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte, polio, mazelen, rodehond en tetanus. Je ontvangt van het RIVM een uitnodiging met vaccinatiekaarten. Heb je een uitnodiging gemist? Neem dan contact met ons op. En kijk voor priklocaties en -data op eenprikzogepiept.nl/wanneer.

Vaccineren met een gerust gevoel

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om zichzelf en hun kind te laten vaccineren, maar er zijn ook (aanstaande) ouders en kinderen die eerst meer willen weten. Op eenprikzogepiept.nl krijg je antwoord op al je vragen over vaccinaties.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear