_BT Clear

BUURTTEAMS UTRECHT

Hulp voor iedereen

Heeft u vragen of problemen waar u zelf niet uitkomt? Bijvoorbeeld over wonen, werk, echtscheiding, huurachterstand, verslaving, eenzaamheid of overlast? Of over de opvoeding van uw kind(eren)? De buurtteams zijn er voor iedereen.

Bij het buurtteam werken professionele hulpverleners met ervaring op gebied van zorg, welzijn, wonen, werk en onderwijs. De buurtteammedewerker denkt met u mee, zoekt samen met u naar een oplossing en biedt concrete hulp. Het gaat erom dat u zelf weer verder kunt.

Iemand meenemen

U mag altijd iemand meenemen naar uw afspraak bij het buurtteam. Dat kan bijvoorbeeld een familielid of een ander vertrouwd persoon zijn. Kan er niemand mee naar het gesprek? Dan kunt u ondersteuning aanvragen bij U Centraal (www.u-centraal.nl) of via AKJ Vertrouwenspersonen (www.akj.nl)

Hoe meldt u zich aan?

U kunt bellen, een e-mail sturen of langskomen om een afspraak te maken. De afspraak kan bij u thuis zijn of bij het buurtteam op locatie.

Met wat voor vragen kan ik bij een buurtteam terecht?

  • Echtscheiding
  • Het opvoeden en opgroeien van uw kinderen
  • Werkloosheid
  • Huiselijk geweld
  • Psychische problemen
  • Schulden
  • Eenzaamheid
  • Overlast
  • Huurachterstand
  • Onderwijs
  • Verslaving

Wilt u meer weten?

Kijk voor meer informatie over Buurtteams Utrecht op de website. www.buurtteamsutrecht.nl.

“De training van het buurtteam heeft me zelfvertrouwen gegeven”

Meedoen aan de maatschappij is de beste zorg. Twee deelnemers van de activeringstraining van Buurtteam Overvecht over zelfredzaamheid en meer zelfvertrouwen.

Toen zijn moeder plotseling overleed, belandde hartpatiënt Ruud Mook in een zwart gat. “Mijn moeder was lange tijd hulpbehoevend”, zegt hij. “Toen ze plotseling overleed, had ik ineens niets meer omhanden. Ook geen baan.” Via een medewerker van het buurtteam, hoorde hij van een activeringstraining die het buurtteam organiseerde. “Dat was wel wat voor mij”, vond Ruud.

Zelfvertrouwen

Ook George van der Neut wilde de deur uit: “Ik zat vooral voor de televisie. Maar op den duur werd ik dat zat”, zegt hij. “Ik meldde me aan voor de activeringstraining nadat ik er een folder over las.” George: “In de training komt van alles aan bod. We kregen onder andere rondleidingen bij bedrijven waar je als vrijwilliger aan de slag kon gaan. Ook leerden we hoe je een sollicitatiebrief schrijft. Door het vertrouwen dat anderen me gaven, groeide het vertrouwen in mezelf.” Inmiddels werkt George op twee locaties als vrijwilliger. “Die structuur is heel prettig. Ik vind het fijn om ergens heen te gaan waar mensen op me zitten te wachten.”

Inloop

Nu zien beide heren elkaar bij de wekelijkse Inloop in Buurthuis De Boog in Overvecht. Iedereen is hier op vrijdagochtend welkom. Niks hoeft, maar als iemand een probleem heeft of een vraag, dan is daar ruimte voor. Het mooie is dat er altijd wel iemand is die het antwoord weet of een tip heeft. “Wat ook mooi is”, zegt George, is dat er vriendschappen ontstaan. Ik heb al een paar keer koffie gedronken met Ruud buiten de Inloop om.”

Kriebelen

Ruud heeft nog geen uitzicht op werk: “Het begint wel weer een beetje te kriebelen. Ik zag laatst dat er een training is om als ervaringsdeskundige voor het buurtteam aan de slag te gaan. Dat is misschien iets voor mij. Het zou mooi zijn om ook iets voor een ander te betekenen.”

_BT Clear

“Het buurtteam helpt me denken in mogelijkheden”

Martijn is getrouwd en woont met zijn vrouw Hanneke en hun twee kinderen in een populaire wijk van Utrecht. In 2017 loopt zijn huwelijk echter stuk. Bij het buurtteam vindt hij een luisterend oor en een klankbord.

“Ik had het goed voor elkaar”, vertelt Martijn. “Mijn vrouw had een goede baan. Ik zorgde voor onze zoon en dochter. Tijdens hun schooluren werkte ik als hardloopcoach. Achteraf gezien leefden mijn vrouw en ik steeds meer in een sleur. Maar daar stond ik niet bij stil.”

Martijns vrouw gaat haar eigen weg. “Ze nam een andere levensstijl aan. Dit ontdekte ik, toen ik een mail kreeg die niet voor mij bedoeld was. Niet lang daarna besloot Hanneke dat ze wilde scheiden. Ik vond het vreselijk om het onze kinderen te vertellen. Mijn dochter verstopte zich in haar trui en mijn zoon moest enorm huilen. Maandenlang woonden we nog in hetzelfde huis. We wilden regelmaat en een goede basis voor onze kinderen, maar we maakten veel ruzie.”

Wanneer Martijn en Hanneke emotionele ondersteuning zoeken voor hun kinderen, komen ze uit bij het buurtteam. “Uiteindelijk had ik zelf meer behoefte aan hulp dan mijn kinderen. Ik voelde me compleet verslagen.” Bij gezinswerker Sandra kan Martijn zijn verhaal kwijt. “Ze hielp me te denken in mogelijkheden. Zo drukte ze mij bijvoorbeeld op het hart me direct in te schrijven bij de woningbouw.”

Martijn zorgt 4 dagen per week voor zijn kinderen. Nu woont hij tijdelijk op een vakantiepark. “Samen met Sandra ontdekte ik dat ik niet in aanmerking kom voor urgentie voor een huurwoning. Zonder vast woonadres krijg ik geen toeslagen van de belastingdienst. Ik teer momenteel dus op mijn spaargeld en zoek ondertussen naar beter betaald werk. Sandra denkt met me mee. Het is heel fijn dat ik bij het buurtteam altijd stoom kan afblazen. Ik vind hier aanmoediging en een stok achter de deur.”


_BT Clear