hulp bij...

Hebt u als inwoner van Utrecht (tijdelijk) zorg of ondersteuning nodig voor uzelf of uw kind(eren)? De gemeente helpt u graag verder. Hieronder leest u in het kort welke soorten hulp en hulpmiddelen u via de gemeente kunt krijgen. In een persoonlijk gesprek kijken we samen met u wat de mogelijkheden zijn. Maak hiervoor een afspraak via 030 - 286 95 00 of online via www.utrecht.nl/wmo.

_BT Clear

Huishouden

Kunt u zelf uw huis niet meer schoonhouden en de was doen? En kent u niemand die u hierbij kan helpen? Vraag dan een gesprek aan bij de gemeente. Wij kijken samen met u hoeveel uur hulp u krijgt.

Zelfstandig wonen

Kunt u zich moeilijk verplaatsen in uw huis? Hebt u moeite met douchen? Is traplopen te zwaar geworden? Soms kan een hulpmiddel een oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een traplift of tillift. Ook het aanpassen van uw woning kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld het verbreden van deuren of het weghalen van drempels. Denkt u dat u korter dan zes maanden een hulpmiddel nodig heeft? Dan kunt u het vaak (gratis) lenen bij de thuiszorgorganisatie via uw zorgverzekering. U hoeft dat niet door te geven aan de gemeente. Gaat het om een langere periode? Dan bespreken wij met u de mogelijkheden. Bel hiervoor naar 030 – 286 95 00, of vraag online een gesprek aan via www.utrecht.nl/wmo.

Mantelzorg

Als mantelzorger zorgt u voor een naaste. Bijvoorbeeld voor uw partner die chronisch ziek is of voor uw gehandicapte kind. Mantelzorg kan dankbaar werk zijn. Maar het kan ook zwaar zijn. Dan is het fijn als u ergens terecht kunt. Vragen die veel mantelzorgers stellen:

  • Ik kan de zorg niet meer helemaal zelf doen. Hoe kan ik hulp krijgen?
  • Ik doe altijd alles voor mijn moeder; mijn broers en zussen doen bijna niks. Hoe kan ik daar met ze over praten?
  • Ik zou graag met andere mantelzorgers contact hebben om ervaringen te delen.
  • Ik voel me niet prettig behandeld in het zorgcentrum waar mijn partner is opgenomen. Kunt u helpen om de situatie te veranderen?

Respijtzorg

Voor veel mantelzorgers is het belangrijk om de zorg voor hun naaste af en toe over te dragen aan een ander. Dat noemen we respijtzorg. Er zijn verschillende soorten respijtzorg, van een vrijwilliger die af en toe langs komt tot een verblij f in een zorginstelling en alles wat daar tussen zit. Voor mantelzorgers van Utrechtse ouderen is een respijtwijzer ontwikkeld, daarin vindt u alle mogelijkheden die bij uw situatie passen. De respijtwijzer vindt u op de site mantelzorgutrecht.nl. Vul hier de zoekterm ‘respijtwijzer’ in om op de juiste pagina te komen. Ook het buurtteam, of het Steunpunt Mantelzorg Utrecht kan u hierover meer vertellen of praat er eens over met uw huisarts.

Hebt u vragen over mantelzorg?

Wilt u ervaringen delen met andere mantelzorgers? Of kunt u hulp gebruiken? Het buurtteam of de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg Utrecht kunnen u helpen. Kijk voor alle adressen en contactgegevens van het buurtteam in uw buurt op www.buurtteamsutrecht.nl of kijk op pagina 11 van deze krant. Het Steunpunt Mantelzorg Utrecht is onderdeel van U Centraal:
030 - 236 17 40 of www.u-centraal.nl/mantelzorg.

Kijk ook op www.mantelzorgutrecht.nl. Op deze site vindt u mooie verhalen én alle informatie over mantelzorg in Utrecht, toegespitst op uw situatie.

Verplaatsen en vervoer

Hebt u problemen om u te verplaatsen in en om het huis en zou een rolstoel of scootmobiel hierbij kunnen helpen? Als dit voor zes maanden of korter is, kunt u er een lenen bij een thuiszorgorganisatie. Gaat het om een langere periode? Vraag dan een gesprek aan met de gemeente via 030 – 286 95 00 of via www.utrecht.nl/wmo. Als reizen met het openbaar vervoer voor u niet mogelijk is, kan Regiotaxi Utrecht uitkomst bieden. De Regiotaxi is voor vervoer in de stad Utrecht en de omliggende gemeenten. Met een Wmo-pas krijgt u korting op de ritprijs van de Regiotaxi. Het bedrag dat u voor een rit betaalt vindt u op www.regiotaxiutrecht.nl. Moet u buiten de regio reizen en kunt u dit niet met het openbaar vervoer? Dan is vervoer met Valys misschien iets voor u. Meer informatie leest u op www.valys.nl.

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Gaat het bij u thuis niet goed? Of hebt u zorgen over de veiligheid van iemand in uw omgeving? Bel of mail dan met Veilig Thuis Utrecht: 0800 – 2000 of [email protected]. Ook als u twijfelt. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Bij Veilig Thuis Utrecht kunt u terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Als u twijfelt, bel dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Het nummer is dag en nacht bereikbaar. Is er direct gevaar? Bel dan 112!

Foto: mantelzorgutrecht.nl

_BT Clear