Mantelzorgervaring in crisissituatie ouders

Maastricht, 14 Februari 2017

Middels deze brief wil ik graag mijn bevindingen delen met u over het leven van mijn ouders vanuit de periode van volledig zelfstandig wonen tot en met het wonen onder 24-uurs-zorg-begeleiding in VillaKeizersKroon te Maastricht.

Nog zelfstandig (?) thuis

Mijn ouders, toen 87 en 85 jaar, woonden tot januari 2016 zonder professionele hulp zelfstandig in een appartement bij mij in hetzelfde appartementencomplex. Mijn moeder lijdt al 17 jaar aan de ziekte van Parkinson en het korte termijngeheugen van mijn vader liet op dat moment al behoorlijk na.

Eerste stap achteruit

Dit kon zolang omdat ik als enig kind in de gelegenheid was om alles voor hen te regelen. In januari 2016 werd mijn moeder ziek, er werd duidelijk dat ze haar medicatie niet op tijd innam en veel te weinig dronk. Ik kon hun op dat moment ervan overtuigen dat het noodzakelijk werd dat er thuiszorg kwam.

Verdere verslechtering

Dit ging goed totdat mijn moeder steeds vaker geestelijk afwezig was. Hiervoor werd de huisarts ingeschakeld, die liet haar direct opnemen in het AZM. Ze kon vanaf het moment dat ze in het ziekenhuis werd opgenomen niets meer zelfstandig. Ik heb mijn vader iedere ochtend naar haar toe gebracht die bleef dan bij haar en hielp haar met eten en drinken.

Crisis – Verpleeghuis?

Na ongeveer 10 dagen heb ik een gesprek gehad met een aantal artsen waarin mij werd verteld dat ze als de ontstekingen over waren er toch een pacemaker geplaatst zou worden. Maar dat ze niet meer zelfstandig kon wonen en 24-uurs-begeleiding nodig had, waardoor plaatsing in een verpleegkliniek het volgende zal zijn. Het AZM heeft de indicatie voor mijn moeder direct aangevraagd. Dit was binnen 2 dagen geregeld, met als resultaat CIZ indicatie ZZP 06. Toen het voor mijn vader duidelijk werd wat een en ander concreet inhield (dat ze dus na 62 jaar huwelijk gescheiden zouden worden) zei hij direct ik wil dit absoluut niet.

Het alternatief

Mijn vader en ik zijn samen gaan kijken in VillaKeizersKroon en hij zag zichzelf met mijn moeder er direct wonen. Na de rondleiding en het gesprek met dhr. Balliël en mw. Gerritsen werd voor mij duidelijk dat dit voor hun gezien hun beider problematiek de beste oplossing was. Mijn moeder krijgt alle verzorging die ze nodig heeft en mijn vader kan ten alle tijden bij haar blijven ook als hij volledig dement mocht zijn, hetgeen in andere instellingen voor zover ik heb achterhaald niet mogelijk is.

De nieuwe levensfase

Ze wonen er nu een half jaar en mijn moeder is zienderogen vooruitgegaan. Ze kan weer zelfstandig eten en loopt kleine stukjes achter haar rollator; mijn vader gaat helaas geestelijk achteruit. Mijn ouders en ik zijn ontzettend blij dat we deze plek gevonden hebben. Naast de mantelzorgers en andere kinderen, zien ook kleinkinderen en achterkleinkinderen hun oma genieten samen met opa op hun nieuwe “stekkie”.

Maggy Cobben

Meer informatie?

Kijk op www.villakeizerskroon.nl

MIK investeert in talentontwikkeling van medewerkers en kwaliteit van opvang!

MIK Kinderopvang is één van de grotere maatschappelijke organisaties voor kinderopvang in Limburg. Na de economische crisis en daarop volgende noodzakelijke reorganisatie, bleef een financieel gezonde en solide organisatie overeind. Nu is het tijd om weer samen vooruit te kijken en te investeren in talentontwikkeling van medewerkers en kwaliteit van opvang.

“Door de pittige periode voor alle betrokkenen zijn we soms vergeten te vertellen waar we samen zo goed in zijn”, vertelt Brigitte Cuijpers-Siezenis (regiomanager MIK Maastricht & Heuvelland). “En er ís zoveel leuks te vertellen. Veel mooie lokale initiatieven en nieuwe samenwerkingsverbanden. De investeringen in talenten van onze eigen medewerkers en daarmee de bevordering van creativiteit binnen MIK werpen hun vruchten af.”

“We koersen meer op specifieke talenten van medewerkers. Dat doen we al bij aanname. Die talenten willen we breed inzetten in onze hele organisatie. Actuele pilots richten zich bijvoorbeeld op structurele samenwerking met derden, zoals het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu-Educatie), en daarnaast ook op de coaching die een talentvolle collega ándere collega’s biedt om Life Action Role Play (LARP), fantasiegericht spel en bijvoorbeeld ‘escape rooms for kids’ aan te kunnen bieden.”

Alle MIK locaties hebben, net als de kinderen, een avontuurlijke instelling. Ze leren door te doen. We trekken er graag op uit. Maar niet één locatie is hetzelfde. Van alles is mogelijk. Denk aan avonturen en workshops met betrekking tot natuur, cultuur of sport. We stemmen de activiteiten af op wens en leeftijd van de kinderen. Samen een eigen speelfilm maken of optreden tijdens MIK’s got Talent. Of loop je eigen modeshow. Laat je spierballen zien tijdens een potje ‘knakworstelen’. Zet een koksmuts op en kook de heerlijkste recepten. Gooi alle energie eruit en wordt lekker vies tijdens de modderdag. Ontwikkel groene vingers in de moestuin….

Kortom: de funfactor stijgt met de dag! Nieuwsgierig? www.mik-kinderopvang.nl

_BT Clear
_BT Clear