Iedereen telt en doet hier mee!

_BT Clear

Een ontmoetings- en ontwikkelingsplek, dat is kort samengevat wat Athos is. “Dat is heel kort, want we doen heel veel hier”, vertelt Anita Bastiaans, de kartrekker binnen Athos. “We hebben één doel voor ogen: mensen het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn. Iedereen telt en doet hier mee.”

Athos is een initiatief van zorgorganisatie Radar en bestaat uit drie pijlers: ontwikkelplek, ontmoetingsplek en een sociale en creatieve broedplaats. Iedereen kan hier binnenlopen en meedoen en –werken. Of je nu wel of geen indicatie hebt vanuit de Wlz, WMO, Jeugdwet of participatiewet of een zinvolle invulling van je dag zoekt: je bent welkom. Samen gaan we aan de slag om je waar mogelijk een volgende stap te laten zetten om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Anita: “Op dit moment werken er 45 mensen met een indicatie en 75 zonder indicatie. Die laatste groep is via Vluchtelingenwerk, UWV en Sociale Zaken hier terechtgekomen. Wij bieden hen een plek waar ze op hun tempo en op een manier die zij prettig vinden kunnen meedoen. Of dat nu achter de naaimachine is, in de houtwerkplaats of als kok of in de bediening bij Athos Eet. Het kan hier allemaal.”

“Daarnaast verhuren we ruimtes in het pand: aan zzp‘ers, verenigingen, maar ook als vergaderlocatie en organiseren we wekelijks ‘Eten wat de pot schaft’ dat voor iedereen toegankelijk is. Het belangrijkste is dat we dit niet alleen doen maar samen met sociale ondernemers en ambassadeurs in de stad. Bijvoorbeeld onze recente samenwerking met meubelontwerper René Holten maar ook Blanche Dael die al lange tijd producten bij ons afneemt.”

Nieuwsgierig naar Athos?
Athos Eet is elke werkdag geopend.
Adres: Athoslaan 12a, 6213 CD Maastricht. Tel. 088 - 350 5063,
mail [email protected]
www.athos-maastricht.nl www.facebook.com/athos-eet-maakt-doet
www.radar.org

_BT Clear

De laatste schakel is tevens een nieuw begin

Werken aan een nieuw toekomstperspectief. Dat is waar we bij SJSJ (Stichting Jeugdzorg Sint Joseph) de schouders onder zetten. Dit doen we samen met onze jongeren, samen met de ouders of andere betrokkenen en samen met de ketenpartners. Wij zijn er voor jongeren, met complexe gedragsstoornissen, al dan niet in combinatie met psychiatrische problematieken of een licht verstandelijke beperking. Ons doel is de jongeren en hun ouders of verzorgers op een gezonde manier de regie over hun leven teruggeven.

Wij zijn er voor jongeren die meer hulp nodig hebben dan andere instanties hen kunnen bieden. We zijn als het ware de laatste schakel in de ketting, maar nog veel belangrijker, we zijn vooral een nieuw begin.

Wanneer een jongere bij ons aankomt, onderzoeken we allereerst wat er allemaal is gebeurd is. We kijken naar de jongere en doen alle vervolgonderzoeken die nodig zijn om te bepalen wat er aan de hand is. We gaan op huisbezoek bij de ouders of verzorgers. Zo leren we de jongere en zijn omgeving van alle kanten kennen. We investeren in die eerste fase om dat het zo belangrijk is dat er een goed en passend behandelplan wordt opgesteld. Na zes weken is er een behandelplan. Hierin worden samen met de jongere en de ouders of verzorgers doelen gesteld. Op basis van deze doelen wordt er een compleet programma samengesteld met therapieën en onderwijs.

SJSJ Ambulant

Er wordt hard gewerkt aan het realiseren van de doelen. Bovenal door de jongere zelf die in deze periode ervaart dat dingen wel mogelijk zijn en dat hij of zij veel meer kan dan gedacht. Maar ook tegenslagen en soms een terugval horen bij dit proces. Dit zijn belangrijke leerervaringen. Al tijdens dit traject is het belangrijk om te werken aan de toekomst en aan de tijd na SJSJ. De stap van de veilige SJSJ omgeving, terug naar de buitenwereld, is voor veel jongeren heel groot. Een zachte landing is dan heel belangrijk. Met SJSJ Ambulant werken we aan deze zachte landing. We ondersteunen de jongeren en hun ouders of verzorgers thuis en werken samen aan een duurzame toekomst.

_BT Clear
_BT Clear